TikTok'ta son dönemlerde diş fırçalama ile ilgili viral olan videolarda birçok insan, dişleri fırçaladıktan sonra ağzın çalkalanmaması gerektiğini, bunun dişleri çürüklere karşı koruduğunu söylüyor. Bazı uzmanlar da çürüklerin önlenmesine yardımcı olmak için günde en az iki kez florür içeren diş macunu ile dişlerin fırçalanmasını, sonrasında ağzı çalkalamayıp florürün dişlerde kalmasına izin vererek ek koruma sağladığını doğruluyor. Peki florür gerçekten dişleri koruyor mu? Yutulması zararlı değil mi? Uzman Diş Hekimi Ekin Kenci Şahin konuştuk.
#FlorürBebeklik ve çocukluk döneminde sıklıkla görülen ve halk arasında 'biberon çürüğü' olarak biline bu durum, yanlış beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Peki biberon çürüğü neden olur? Biberon çürüğünü önlemek için neler yapılmalı? Biberon çürüğü nasıl tedavi edilir? Bebek ve çocukların süt dişlerinin, kalıcı dişler için çok önemli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ebeveynleri biberon çürüğüne karşı uyarıyor.
#Biberon Çürüğü- KÜ Diş Hekimliği Fakültesi küçük yaştaki çocuklarda oluşan diş çürüklerini önlemek için öncelikle annelere tedavi programı uyguluyor - Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dülgergil "Annenin ağzındaki çürük bakterisi sayısı ne yazık ki çocuğun dişinin çürümesinin en önemli verisidir" - "İlk olarak annelere ağız ve diş sağlığı eğitimi verdik, tedavi uyguladık. Amacımız özellikle kritik dönem dediğimiz 1-3 yaşlarında anneden çocuğuna çeşitli yollarla geçebilecek çürük bakterisi sayısını azaltmak"
Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaziye Aras, düşük doğum ağırlığı, annenin geçirdiği ağır hastalıklar, yetersiz beslenmesi ve erken doğumun çocukların dişlerinin gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.