Çocuklarda Diş Sağlığı

İlerleyen yaşlarda ağız ve diş sağlığının son derece sağlıklı olabilmesi için çocukken bazı konulara dikkat etmeliyiz.

Haberin Devamı

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR
Çocuklarımızın ağız bakımı onların daha sağlıklı bir birey olmalarını sağlayacaktır. Daha açık ve net anlatmak gerekirse, çocukken ağızda oluşabilecek süt çürüğünün tedavi edilmemesi demek ilerleyen dönemde daha sağlıksız bir ağız anlamına geliyor. Ağız ve dişlerin genel sağlığın ilk adımı olduğunu da dikkate alırsak çocukluk döneminde başlayan doğru bakım çocuğunuzun gençlik hatta yaşlılık döneminde daha sağlıklı olmasına yardımcı oluyor.

Toplumumuzda süt dişi çürükleri yeteri kadar önemsenmiyor. Oysa oluşacak olan sürekli dişlerin sağlığı, süt dişlerinin sağlıklı olmasına bağlıdır. Ağız bakımı bebeğin doğumunda itibaren başlamalı ve bebeğin beslenmesinden sonra tülbent veya gazlı bez ılık suya batırılarak bebeğin damakları temizlenmelidir. Temizleme işlemi süt dişleri çıkana kadar bu şekilde devam edilmeli ardından dişler çıkmaya başladıkça da diş fırçasına geçilmeli.

Çocuğunuzun macunu yutma riskine karşı FLORURSÜZ diş macunları tercih etmelisiniz. Çocuklara şeker çikolata yerine, taze ve kuru meyveler veya meyveli yoğurtlarla beslenme alışkanlığı kazandırmalısınız. Eğer dünyalar tatlısı bebeğinizin gece uyumadan önce biberonla süt içme alışkanlığı varsa beslenmeden sonra mutlaka ağız mutlaka çalkalanmalı. Çocukların içtikleri sütten suya kadar etkilendiklerini söyleyebilirim. Örneğin içme sularının ideal oranda flor içermesi çürük önlemede en temel adımı oluşturuyor.

Haberin Devamı

İster çocuk olsun isterse yetişkin ağız bakımında en önemli ayrıntı düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmesidir. Çocuk 6 yaşına gelindiğinde ilk sürekli azı dişi çıkar ki bu azılar artık bir ömür boyu ağızda kalacak olan dişlerdir. Bu azıların çiğneyici yüzeyleri oldukça girintili çıkıntılı olması gıdaların kolayca birikmesine neden olur. Ve kolayca çürüyüp genç yaşlarda kaybedilebilir. Bu durumu önlemek için bu dişlerin yüzeylerine, 5-6 yıl koruma özelliği olan örtücüler uygulanıyor. Bu örtücüler, diş hekimi tarafından 15-20 dakikalık tek seansta kolayca yerleştiriliyor.

Süt dişi çürüğünü tedavi ettirmeli miyim?
Evet, süt dişi çürüğünü kesinlikle tedavi ettirmelisiniz. Çünkü süt dişleri de çürükleri ilerlediğinde enfekte olup yaygın iltihaplara sebep olurlar. Bu iltihaplar hem çocuğun tüm vücut sağlığı için, hem de ağız sağlığı için çok zararlıdır. Böbrek ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Süt dişi enfeksiyonları daha sonra çıkacak olan sürekli diş germlerini de olumsuz etkileyip, erken çürümelerine neden olur. Ayrıca erken süt dişi kayıpları sürekli dişlerin geç veya çapraşık sürmesine yol açar. Süt dişlerini de yaklaşık 10-15 yıllık iş görecek normal dişler olarak kabul edip zamanında dolgularını yaptırmalısınız.

Çocuğumun süt dişleri çürük nedeniyle çekildi, ne yapmalıyım?
Eğer zamanından önce süt dişi kaybı meydana gelmişse mutlaka diş hekiminize başvurup yer tutucu yaptırmalısınız. Erken süt dişi kaybı oluşan boşluğun, olması gereken diş tarafından değil de, yan dişler tarafından kayarak kapanmasına yol açar. Bunu engellemek çene ve yüz gelişimi ile dişlerin düzgün gelişmesi açısından çok önemlidir. Diş hekiminiz, çocuğunuzun ağzına uygun bir yer tutucu yaparak sürmesi gereken diş sürene kadar o boşluğu koruyacaktır.

Haberin Devamı

Çocuğum dişlerine darbe aldı, ne yapmalıyım?
Çocuklar genellikle düşerler, spor veya oyun sırasında dişlerine veya ağızlarına darbe alırlar. Özellikle her türlü travmaya engel olmak için diş hekiminize koruyucu ağızlık için başvurun. Çocuğunuz, ağzından alınan bir ölçüyle hazırlanan silikon ağızlıklar ile her türlü dudak, yanak, dil ve dişleri içeren yaralanmalardan korunmuş olur.

Gülüşünüz avantajınız olsun...

Yazarın Tüm Yazıları