MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) sonuçlarının 30 Temmuz’da açıklanması beklenirken, ‘Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu 2018’ yargıya taşındı. LGS’ye katılan Yahudi asıllı bir öğrencinin velisi, Danıştay’a gönderilmek üzere İstanbul İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.
#LGSANTALYA’da ateist anne- babanın ilkokulda okuyan kızlarının zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması için açtıkları davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Aile büyük kızları için de aynı yönde açtığı davayı kazanmıştı.
#Ateist Anne-BabaTEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında, soru iptalinin ardından ikinci şok yaşandı. Din dersinden muaf olan gayrımüslim öğrencilerin Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavına girmiş ve sıfır almış gibi hesaplandı. Puanları düşük gelen öğrenciler, ikinci bir şok yaşarken, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri Hürriyet’e, 371 öğrencinin puanının yeniden hesaplanacağını söylediler.
#TEOGMİLLİ Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 3 Şubat’ta illere gönderdiği yazıyla azınlık okulları hariç, nüfus cüzdanında din hanesi boş bırakılan ya da Hıristiyanlık ile Musevilik dışında herhangi bir dine mensup olan öğrenciler, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi almak zorunda.
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 3 Şubat’ta illere gönderdiği yazıyla azınlık okulları hariç, nüfus cüzdanında din hanesi boş bırakılan ya da Hıristiyanlık ile Musevilik dışında herhangi bir dine mensup olan öğrenciler, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi almak zorunda.
Ortaokul 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1 milyon 287 bin öğrenci, 26-27 Kasım’daki Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında iyi bir liseye girmek için ter dökmeye hazırlanırken, özel okullarla ilgili belirsizlikler netleşmedi. Özel okulların geçen yılki gibi mi yoksa bu yıl farklı kriterlere göre mi öğrenci kabul edeceği henüz bilinmiyor. Çünkü, özel okulların önerilerine bakanlık henüz yanıt vermedi. Ancak, özellikle yüksek puanlı özel okulların farklı derslere göre öğrenci alma hazırlıklarında olduğu duyumları var.
26-27 Kasım’da Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) yapılacak. Ancak özel okulların nasıl öğrenci alacağı henüz belli değil. Bazı kolejler puan hesaplarken dikkate aldıkları ders sayısını arttırmayı planlıyor. Bazıları ise altı ders ve başarı ortalamasıyla oluşan YEP’le öğrenci almayı düşünüyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan henüz karar çıkmadı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ‘Zorunlu din dersi kaldırılsın’ kararından sonra velilerin kararı emsal göstererek, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvurup çocuklarının din dersinden muaf tutulmasını talep edebileceklerini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl uygulamaya koyacağı Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları’nın kılavuzunu yayımladı. Bazı konular da netleşti. Ancak, sistemle ilgili soru işaretleri hala devam ediyor. En önemli soru işaretlerinden biri de din dersinden muaf olan öğrencilerin durumu. Eğitimciler, din dersinden muaf olan 375 öğrencinin liselere yerleştirmede mağdur olacağı endişesinde.
#DersDanıştay 8’inci Dairesi, ilköğretim 5’inci sınıfta öğrenim gören çocuğun “din dersinden muaf tutulması” yönünde karar veren Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi’nin kararını, mevcut müfredatın din eğitimi değil, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi niteliği taşıdığı gerekçesiyle esastan bozdu.
Danıştay 8. Dairesi, bir vatandaşın başvurusu üzerine, ilköğretim 5. sınıfta öğrenim gören çocuğunun “din dersinden muaf tutulması” yönünde karar veren Antalya 3. İdare Mahkemesi'nin kararını, mevcut müfredatın din eğitimi değil, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi niteliği taşıdığı gerekçesiyle esastan bozdu.