Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın Mönchengladbach kentinde kızı Zeynep'i (9) yeni taşındıkları semtteki Protestan Kilisesi'nin idaresindeki ilkokula yazdıran Cüneyt Öztürk (38), üçüncü sınıfa giden kızının din dersinde kiliseye götürülmesine itiraz edince okul idaresini karşısına aldı. Öztürk, “Ders planında, Zeynep'in din derslerinde sınıfla birlikte kiliseye gittiğini öğrenince buna karşı çıktım" dedi.
Girişimleri ile okul bünyesinde netice alamayınca çareyi Mönchengladbach Türk Veliler Derneği'ne (TEMG) başvurmakta bulduğunu söyleyen Öztürk, "Dernek Mönchengladbach Eğitim Müdürlüğü ve okul idaresi ile ortak bir toplantı düzenledi. Ancak bundan da olumlu bir netice alamadık. Hem okul idaresi, hem de eğitim müdürlüğü okulun bir mezhep okulu olduğunu, bu nedenle de kızımın başka bir dine mensup olsa dahi diğer öğrencilerle birlikte din dersine katılmaya ve hatta kiliseye gitmeye mecbur olduğunu iddia ettiler. Okul buna gerekçe olarak, bizlerin veli olarak okula kayıt yaptırarak, kızımızın Protestan mezhebinin dini vecibelerini öğrenmesine rıza gösterdiğimizi savundu” diye konuştu.
Aileyi temsil eden avukat Kemal Çal, müvekkilinin anayasal haklar bağlamında haklı olduğunu, ancak mevcut Okul Yasası çerçevesinde öğrencilerin mezhep okullarında din dersi almasının aykırı bir durum olmadığını vurguladı. Almanya'daki Devlet-Kilise Sözleşmesi'ne atıfta bulunan Çal, “Din ve vicdan özgürlüğü ne kadar anayasal bir hak olsa da, eğitim sistemi Almanya'da iki ayaklı bir sisteme oturtulmuş durumda. Yönetmeliklerde bu mezhep okullarının özel bir yeri bulunuyor. Ancak din ve vicdan özgürlüğünün yönetmeliklerle kısıtlanması Avrupa Birliği'nin özgürlük anlayışı ve insan hakları ile bağdaşamaz” diye konuştu.
İSLAM DİN DERSİ
Okul müdiresi ve Eğitim Bakanlığı konu hakkında yorum yapmaktan kaçınıp sessiz kalırken, Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Yeşiller NRW Eyalet Milletvekili Arif Ünal, “Osnabrück ve Münster Üniversiteleri'nde İslam din dersinde eğitim verebilecek öğretim görevlilerinin eğitimi sürüyor. İlk mezunların çıkması ile pilot bölgelerde bu dersler verilmeye başlanacak. Ancak şunu söylememiz gerekir ki, burada ilk aşamada öncelikli olarak kamu idaresindeki okullarda İslam din dersi verilecek. Mezhep okulları konusu daha sonra ele alınacak” diye konuştu.