AB'nin şubat ayından itibaren yürürlüğe koyduğu yeni kurallar, kullanıcı güvenliğini artırma hedefiyle tüm çevrim içi platformlar için ağır yükümlülükler getirdi. İhlal durumunda yıllık cirolarının yüzde 6'sına kadar para cezasıyla karşılaşacak X, Google, Apple ve Microsoft gibi dijital devler, işleyişlerinde birçok değişikliğe gitmek zorunda kaldı.
#ABAlmanya’da yapılan bir araştırmaya göre, iki kişiden biri özellikle sosyal ağlarda cinsel taciz ve nefret nedeniyle internet kullanımını kısıtlıyor. Ankete göre, özellikle genç kadınlar cinsel saldırıya maruz kalıyor. Göçmen geçmişine sahip kişiler ile eşcinsellerin ise bu platformlarda şiddet tehditlerine ve hakaretlere her geçen daha fazla maruz kaldığı ortaya çıktı.
#İnternette Nefrete Karşı Yetkinlik AğıGoogle'ın Kanada hükümeti ile anlaşmasının ardından Türkiye'de de 'Dijital Telif Yasası' çalışmaları hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Doç. Dr. Ceren Yegen, yasanın hayata geçmesinin ardından tematik iş kollarının oluşabileceğinin altını çizdi. Peki bu yasa başka hangi pozitif sonuçları beraberinde getirir? Dünyada dijital geleceği şekillendirmek için başka ne tür çalışmalar var? Doç. Dr. Yegen ile mercek altına aldık.
#Dijital Telif YasasıTwitter’ın yeni sahibi Elon Musk’ın bazı gazetecilerin hesaplarını ‘kendisinin gerçek zamanlı konum bağlantısını paylaştıkları’ gerekçesiyle askıya almasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) temsilcileri kararı kınadı. Musk ise dün düzenlediği anketin sonucuna göre "Halk konuştu" diyerek gazetecilerin hesaplarını bugün açtı.
#Elon MuskAylar süren ‘Alacak mı? Vaz mı geçti?’ tartışmaların ardından Elon Musk 44 milyar dolara, çok uzun zamandır sol ya da liberal eğilimlilerden yana olmak ile suçlanan Twitter’ı satın aldı. Ancak Musk’ın Twitter’ı satın almasından sonra platforma artık daha temkinli yaklaşanların sayısı hiç de az değil. Her ne kadar Musk her fırsatta amacının Twitter’ı daha özgür bir platform haline getirmek olduğunu söylese de şirketin CEO’su da dahil üst düzey yöneticilerin işine son vermesi ve ‘mavi tik’ (doğrulama rozeti) için aylık 8 dolar istemesi tartışmalara yol açtı. İşte tüm yönleri ile Musk’tan önce-Musk’tan sonrası...
#TwitterElon Musk, sosyal medyanın yalan, hakaret, algı operasyonu, iftira, karalama, linç odağı olan Twitter’ı 44 milyar dolar verip satın aldıktan sonra şu mesajı attı: “Herkes istediğini yazabilecek. Botlar son bulacak. Herkes artık kişi olarak tanımlı olacak yani takma isimliler veya troller platformda yer almayacak.”
#Elon MuskElon Musk henüz resmen Twitter'ın sahibi olmasa da içerik moderasyon politikalarına dair vaatlerini yerine getirmek için çoktan harekete geçti. Bu politikaları belirleyen üst düzey Twitter yöneticilerini tweet'leriyle topa tutan Musk, endişelerin ne kadar yerinde olduğunu da ilk günden göstermiş oldu. Peki 2014'te yaşanan bir olayın ardından getirilen moderasyon kurallarına neden ihtiyaç var?
#TwitterAK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, internette Dezenformasyon Düzenlemesi ile ilgli olarak, 'Avrupa Dijital Hizmetler Yasası internette bir dönüm noktası. Bu yasanın içeriğine baktığımızda; gerçek hayatta yasa dışı olanın, internet ortamında da yasa dışı olması gerektiği ilkesi esas alınıyor.' dedi
#DezenformasyonAK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, internette Dezenformasyon Düzenlemesi ile ilgli olarak, 'Avrupa Dijital Hizmetler Yasası internette bir dönüm noktası. Bu yasanın içeriğine baktığımızda; gerçek hayatta yasa dışı olanın, internet ortamında da yasa dışı olması gerektiği ilkesi esas alınıyor.' dedi
#AK PartiTürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından çevrim içi düzenlenen Dijital Türkiye Konferansı kapsamında TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve AB Yuvarlak Masası Başkanı Can Yüceoğlu moderatörlüğünde "AB'de Dijitalleşme" paneli gerçekleştirildi. Arçelik Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, Arçelik'in Avrupa Birliği (AB) içerisinde de üretim yaptığını belirterek, "AB pazarındaki dijitalleşmeye baktığımızda tabii ki hayatımızın her alanında Kovid-19'la birlikte bunun hızlandığını görüyoruz. Yaşam artık ileride bambaşka bir yola gidecek ve dijitalleşme özellikle imalat sistemleri, kullanılan ürünler vesaire çok daha hızlı bir şekilde değişecek." dedi.
#ArçelikNürnberg Kuzey Bavyera Atatürkçü Düşünce Derneği’nde düzenlenen toplantıda, Türk vatandaşlarına Yeni Vatandaşlık Yasası ve sosyal güvenlik düzenlemeleri anlatıldı. Türk vatandaşlarının konsolosluk işlemleri ve sosyal güvenlik konularında sıkça karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri sunuldu.
#NürnbergSon günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına ŞiddetDijital Telif Yasası görüşmelerinde tarihi bir gün yaşanıyor. Google, Dijital Mecralar Komisyonu’na üst düzey bir heyetle katılarak sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan toplantıyı açan Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman çifte standart uygulanmaması gerektiğini belirterek “Avrupa normlarında olduğu gibi burada da haberin telif içermesi gerekiyor.” dedi. Google Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Müdürü Duygu Yücesoy "Tüm paydaşlarımızla masaya oturmaya hazırız" açıklamasını yaptı. Google Reklamcılık ve Pazarlama Hükümetle İlişkiler Başkanı Tolga Sobacı ise Google olarak TBMM’nin yapacağı her düzenlemeye saygı duyarak uyacaklarını belirtti.
#TBMMDijital Telif Yasası görüşmelerinde tarihi bir gün yaşanıyor. Google, Dijital Mecralar Komisyonu’na üst düzey bir heyetle katılarak sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan toplantıyı açan Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman çifte standart uygulanmaması gerektiğini belirterek “Avrupa normlarında olduğu gibi burada da haberin telif içermesi gerekiyor.” dedi. Google Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Müdürü Duygu Yücesoy "Tüm paydaşlarımızla masaya oturmaya hazırız" açıklamasını yaptı. Google Reklamcılık ve Pazarlama Hükümetle İlişkiler Başkanı Tolga Sobacı ise Google olarak TBMM’nin yapacağı her düzenlemeye saygı duyarak uyacaklarını belirtti.
#TBMMTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 13.EYAF Expo Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi'ne katıldı. TBMM Başkanı Kurtulmuş, "Hiç şüphesiz bu anlamda engellilerin hayatın bir parçası olması onların önündeki engellerin tek tek ve süratle azaltılması devletin sosyal devletin en temel sorumluluklarından birisidir." ifadelerini kullandı.
#TBMM