Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nce, piyasadan çekilme işlemi uygulanan tetanos-difteri aşısına ilişkin, "Aşının toplatılmasını gerektirecek istenmeyen etki bildiriminde bulunulmamıştır. Ancak son denetim esnasında eksiklik görülen bazı süreçlere bağlı olarak komisyon kararıyla ilgili seriye çekme uygulanmıştır" denildi.
#Sağlık BakanlığıKuş palazı ya da diğer bir adıyla Difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi sonuçlara, ölümlere yol açabilen bir hastalıktır. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri mevcuttur. Bu nedenle sadece sağlıklı kişilerin değil hastaların da hastalık sonrasında aşılanmaları mutlaka gerekmektedir.
#Kuş PalazıDifteri kişiden kişiye damlacık yoluyla yani; enfekte kişinin öksürmesi ve hapşırması ile çevreye yayılan damlacıkları sağlam kişinin solunum yoluyla almasıyla, nadiren cilt lezyonlarından, yakın fiziksel temas ile ve difteri bakterisi ile kontamine (bulaşmış) oyuncak, eşya vs. gibi objelere temas ile bulaşır. Difteri sinir sistemini etkileyerek felç(gözlerde, diyaframda, kol ve bacaklarda ..) ve sinir hasarına (polinöropati) neden olabilir. Peki, difteri nedir?İşte difteri hastalığıyla ilgili bilgiler...
#Difteri NedirMustafa Kemal Atatürk, 4 Ocak 1881 tarihinde Selanik'te doğdu. Babasının adı Ali Rıza Efendi, annesinin adı ise Zübeyde Hanımdır. 8. sınıflar için Atatürk'ün Çocukluk ve Öğrenim Hayatı konusunu detaylarıyla anlattık.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Atatürk'ün Çocukluk Ve Öğrenim Hayatı Konu AnlatımıAkut toksik bir enfeksiyon olan difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Ciddi komplikasyonları olan bu hastalıkta ölüm riski mevcuttur. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri vardır. Bu nedenle hastaların da hastalık sonrasında aşılanmaları mutlaka gerekmektedir.
#DifteriSağlık Bakanlığı tetanos ve difteri aşılarını zamanında temin edemeyince, geçen yıl bir milyonu aşkın çocuk aşılanamadı. Şimdi aşı bulunsa da, aile hekimleri, aşı yapılması gereken yüz binlerce çocuğu bulmalarının ve aşılamalarının mümkün olmadığı görüşünde. Bunun için tek çare, ailelerin aşı için aile hekimlerini bulmaları.
Dünya Sağlık Örgütü, seyahat eden herkese üç aşıyı öneriyor: Difteri, tetanos ve çocuk felci olarak bildiğimiz poliomyelit. Poliomyelitle ilgili bütün dünyada ciddi bir savaş sürüyor. Çok yol alındı ve hastalık yeryüzünden silinmek üzere. Ancak difteri hâlâ salgınlar yapmaya devam ediyor. Tetanos ise bulaşıcı olmasa bile hayatı tehdit eden hastalıklardan.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bebek ve çocuk sağlığına yönelik sürdürülen programların, ailelerin aktif katılımı ve desteği ile başarılı olacağını belirterek, “Anne sütü, bağışıklama takvimine uygun olarak yapılan aşılar ve düzenli hekim kontrolü, bebek ve çocuklarımızı ölümlere yol açan bir çok hastalıktan korumaktadır” dedi.
Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) Başkanı Prof. Dr. Tomris Türmen, aşı ile dünyada her yıl 2.5 milyon çocuk ölümünün engellenebileceğini bildirdi. Türmen, enfeksiyon hastalıklarına karşı geliştirilen aşıların, modern tıbbın en büyük başarısı olduğunu söyledi.
Bilim adamları kümes hayvanı virüslerindeki ani artışın insanlarda ölümcül salgın hastalıklara yol açacağından endişe duyuyor. Sıradan bir mikrop, kolay kolay insanlarda ölümcül salgın hastalıklara neden olmaz. Son birkaç yıldır birçok azılı virüs bunu yapamadan yok edildi.