TÜBİTAK’ın her yaştan gökyüzü meraklısını buluşturduğu Gökyüzü Gözlem Etkinliği için başvurular başladı. Astronomi meraklıları 9-11 Ağustos’ta Bursa Uludağ’da gerçekleşecek etkinlikte bir araya gelecek. Başvurular 25 Temmuz 2024’e kadar devam edecek.
#TÜBİTAKAstronomi tutkunlarının buluşma noktası olan Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği tüm hızıyla sürerken meteor yağmuru katılımcılara heyecanlı dakikalar yaşattı. Astronomi meraklıları, etkinlik alanına kurulan teleskopların önünde ‘göğe bakma kuyruğu’ oluşturdu. Etkinlik boyunca 630 saatlik gözlem yapıldı.
#AntalyaAstronomi tutkunlarının buluşma noktası olan Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği tüm hızıyla sürerken meteor yağmuru katılımcılara heyecanlı dakikalar yaşattı. Astronomi meraklıları, etkinlik alanına kurulan teleskopların önünde ‘göğe bakma kuyruğu’ oluşturdu. Etkinlik boyunca 630 saatlik gözlem yapıldı.
#Antalya Gökyüzü Gözlem EtkinliğiNASA'nın 'potansiyel olarak tehlikeli' olarak kategorize ettiği dev göktaşı beklendiği gibi gezegenimiz Dünya'yı teğet geçerek uzay boşluğundaki yolculuğuna devam etti. NASA, dev göktaşı görüntüsünü paylaştı.
#Göktaşıİnsanlık tarihinin bugüne kadar gördüğü en büyük kuyruklu yıldız Dünya'ya doğru yaklaşıyor. Astronomi dünyası ayakta; fırsatı doğru kullanabilirsek gezegenimizin geçmişine dair çok önemli keşifler bizi bekliyor. Gerekli hazırlıkları yapabilmek için ise sadece 10 yıl zamanımız var.
#Bernardinelli-Bernstein Kuyruklu YıldızıGeçtiğimiz günlerde Türkiye'de birçok şehirde gökyüzünü birkaç saniyeliğine aydınlatan ışık hüzmesi heyecan yaratmıştı. Yaşananlar birçok soruyu da beraberinde getirdi: Gerçekten de göktaşı mı düştü? Bir tehlikesi var mı? Bulanlar zengin olur mu?
#Göktaşı2017 bilim dünyası için hem başlangıçların, hem de vedaların yılıydı. 13 yıl Satürn'ü araştıran Cassini uzay aracı 'ölüm dalışını' gerçekleştirirken, iki nötron yıldızının çarpışmasında yerçekimsel dalgalar keşfedildi. Geride bıraktığımız yılın en ilginç sekiz bilim ve çevre haberini derledik.
#BilimDünya Güneş çevresindeki yaklaşık 1 milyar km’lik bir turunu daha tamamlamak üzere. Elbette hareket eden sadece Dünya değildi. Güneş de galaksi merkezi etrafında 1 yılda yaklaşık 6 milyar km yol aldı. Ay Dünya etrafında nerdeyse 12 tur tamamladı. Birkaç gün sonra 2017 yılına elveda deyip yeni yılı karşılayacağız. 2018 yılında Dünya taze bir tura daha başlayacak. Peki 2017 yılında Dünya’da uzay bilimlerinde ne tür gelişmeler oldu? Bu yazıda 2017 yılında gerçekleşen önemli olduğunu düşündüğüm birkaç uzay olayının listesini bulacaksınız.
#UzayTürk bilim ekibinin keşfettiği 212 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin adı Uluslararası Astronomi Birliği’nin oylamasıyla belirlenecek. DW Türkçe'ye konuşan Ekipten Mesut Yılmaz, “Biz, Gök dedik, Atatürk dedik, Türk 1 dedik. Aklımızdakiler bunlar ama yeni önerileri de listeye ekleyip Uluslararası Astronomi Birliği’ne göndereceğiz” bilgisini verdi.
#BilimUzayda daha önce gaz ve toz kaplı olduğu sanılan uzak bir bölgede milyarlarca Güneş'i yutabilecek büyüklükte 5 dev karadelik tespit edildi.İngiltere'deki Durham Üniversitesi Extragalactic Astronomi Merkezi'nden George Lansbury önderliğindeki araştırma ekibinin söz konusu bulgularına göre, evrende benzer nitelikte milyonlarca dev karadelik bulunabilir. Bilim insanlarının 'çok büyük ve kötü' olarak nitelediği 5 karadelik, NASA'nın Nükleer Spektroskopik (NuStar) uzay teleskopu tarafından ortaya çıkarıldı. NuStar, gökcisimlerinin yerini, karadeliklerden gelen yüksek x-ray enerjisi ile belirledi. Uzaklıkları henüz anlaşılamayan karadelikler, kalın bir toz ve gaz tabakasının arkasında olduğu için diğer teleskoplar tarafından fark edilmedi.Araştırmalara göre, 'süper kütleli karadelik' olarak adlandırılan bu gök cisimlerinin kütleçekimi o kadar büyük ki, çevresindeki gazı, yıldızı, gezegeni ve ışığı içine çekerek yutuyor. Karadeliklerin merkezinde ne olduğu henüz bilinmiyor. Bu gizemli hiçliğe, fizik kurallarının geçersiz kılındığı yer (tekillik) adı veriliyor.NuStar, merkezindeki süper kütleli karadeliklerin hayli hareketli olduğu düşünülen 9 farklı galaksiyi gözlemliyordu. Bunlardan 5'inde yer alan karadeliklerin sanılandan daha da aktif olduğu ortaya çıktı. Durham Üniversitesi'nden George Lansbury, evrende bu tür büyük karadeliklerin sayısının düşünülenden çok daha fazla olabileceğini, milyonlarcasının bulunabileceğini kaydetti.Süper kütleli -canavar- karadelikler, çoğunlukla galaksilerin merkezlerinde bulunuyor. Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki süper kütleli karadeliğin, Dünya'dan 25 bin ışık yılı uzaklıktaki 'Sagittarius A' olduğu düşünülüyor. Araştırma sonuçları, İngiltere Kraliyet Astronomi Topluluğu'nun dün Galler'de düzenlediği ulusal astronomi toplantısında açıklandı.
#Gökbilimciler