Deride renk değişimi yani tıptaki adıyla "vitiligo hastalığı"; cilde rengini veren melanosit hücrelerinin farklı nedenlerden dolayı hasar görmesi ve pigment üretimini durdurması sonucu ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Bu hastalık halk arasında ala hastalığı olarak da bilinir. Peki, deride renk değişimi tam olarak neden olur? Ten rengi koyulaşması, cildin kararması ve renk açılması hangi hastalığın belirtisidir?
#Deride Renk DeğişimiDamar sertliği zemininde bir atardamarın iç yüzeyinde bir pıhtı oluşursa, o damarın beslediği organda gangren meydan gelir. Gangren hemen birçok organ ve dokuda görülebilir ve en çok kollar, bacaklar, apandisit, ve ince bağırsaklarda görülür. Nadiren safra kesesi, testisler ve erkek cinsel organında da ortaya çıkabilir. Peki, gangren tam olarak nedir? Gangren belirtileri neler?
#GangrenHavaların ısınması ve yaz mevsimin yaklaşmasıyla birlikte, vatandaşların en çok korktuğu ve tedbir aldığı durumlardan biri de yılan sokması oldu. Ciddi sağlık sorunlarına neden olan ve ısırılan alanda bir çift delik izi, şiddetli ağrı, kızarıklık gibi belirtilerle kendini belli eden yılan sokması bazı durumlarda tehlikeli olabiliyor. Peki, yılan ısırması durumunda ne yapılmalı? Yılan ısırığı nasıl tedavi edilir?
#Yılan IsırmasıVücudunda çil ya da ben olmayan yoktur. Yıllardır bizimle olanları pek önemsemeyiz ama birdenbire ortaya çıkan değişimler çoğumuzu tedirgin eder. Peki birden bire ortaya çıkan hangi değişimleri dikkate almalıyız? Vücudmuzda beliren her yeni leke kanser riski taşır mı? Çil ya da benler sonradan kansere çevirir mi?
#SağlıkÇoğumuzun vücudunda çil, ben ya da leke vardır. Yıllardır bizimle olanları pek önemsemeyiz ama birdenbire ortaya çıkan değişimler çoğumuzu tedirgin eder. Nitekim sonradan ortaya çıkan lekelerin mutlaka düzenli takip edilmesi, kanser riski taşıyanların tespit edilerek önlem alınması gerekir. Peki hangi değişimleri dikkate almalıyız? Her yeni leke kanser riski taşır mı? Çil ya da benler sonradan kansere çevirir mi? Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zekayi Kutlubay ile konuştuk.
#SağlıkKan toplanması basit bir durum olarak görülse de çok büyük acılara neden olabilmektedir. Tıpta hematon adı verilen kan toplanması yaralanma ve darbe sonucunda görülmektedir. Peki deride kan toplanması neden olur? Deride kan toplanması nasıl geçer ve ne yapılmalıdır? İşte deride kan toplanması hakkında merak edilenler.
Erkeklerde meme kanseri; kadınlara oranla 100 kat daha az oluşabilen bir durumdur. Ancak yine de erkeklerde meme kanserinin oluşma ihtimalinin var olduğunu belirtmek mümkündür. Meme dokularında başlayan bu hastalık erken teşhis almadığı zaman; akciğer, karaciğer, koltuk altı lenf nodlarına yayılması da mümkündür. İşte erkeklerde meme kanserine dair tüm detaylar.
#Erkeklerde Meme KanseriAnne adayı için her yönüyle dikkat ve bakım isteyen bir süreç olan gebelik döneminde cilt çok hassaslaşıyor ve bu nedenle farklı cilt problemleri ortaya çıkabiliyor. Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Sağlam, gebelikte en sık görülen 7 cilt sorununu ve çözümlerini anlattı.
#Hamilelik DeğişimleriYaz aylarının gelmesiyle cilt hastalıkları daha büyük bir sorun haline geldi. Prof. Dr. Mustafa Özdemir, kontrollü güneşlenmenin önemli bir cilt hastalığı olan sedef hastalığını tedavi ettiğini belirtti. Özdemir, “Sedef rahatsızlığı olmayan insanların güneşin dik geldiği saatlerde güneşten uzak durması gerekiyor ancak sedef hastalarının güneşin dik geldiği saatlerde yarım saat ile 1 saat arası güneşlenmesi hastalığa iyi geliyor” dedi.
#Sedef Hastalığı TedavisiCilt kanserleri; tüm dünyada özellikle iklim değişiklikleri, UV ışınları ve havaya salınan kimyasalların artması sebebiyle görülme sıklığı en hızlı artan kanser türlerindendir. Dermatoloji bölümünden Dr. Ar. Gör. Zahide Eriş Eken, ben takibinin önemini vurgulayan açıklamalar yaptı.
#Ben