Doğan Kalafat hayatını kaybetmesinin ardından kariyeri ve hayatı ile merak edilen isimler arasında yer alıyor. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi Müdürü olarak görev yapan Kalafat, Türkiye'de depremler ve tsunami konusunda önemli çalışmalara imza atmıştır. Peki, Doğan Kalafat kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Doğan Kalafat17 Ağustos 1999 depreminin 24 yıl dönümü nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, basın toplantısı düzenledi. "Türkiye'nin herhangi bir yerinde 7'lik bir deprem yaşama ihtimalimiz var" diyen Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'ya baktığımız zaman Kuzey Anadolu fayı içinde kırılmamış 130 kilometrelik yaklaşık bir alan var Marmara Denizi içerisinde. Doğu Anadolu'da da farklı kırılmayan yerler var. Türkiye'de Kuzey Anadolu fayı üzerinde Yedisu segment dediğimiz Marmara sismik boşluğu, Doğu Anadolu üzerinde de sismik boşluklar var. Bunlar deprem tekrarlama aralıklarını doldurdukları zaman bu depremleri maalesef biz yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
#17 Ağustos 1999 Depremi17 Ağustos 1999 depreminin 24 yıl dönümü nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, basın toplantısı düzenledi. "Türkiye'nin herhangi bir yerinde 7'lik bir deprem yaşama ihtimalimiz var" diyen Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'ya baktığımız zaman Kuzey Anadolu fayı içinde kırılmamış 130 kilometrelik yaklaşık bir alan var Marmara Denizi içerisinde. Doğu Anadolu'da da farklı kırılmayan yerler var. Türkiye'de Kuzey Anadolu fayı üzerinde Yedisu segment dediğimiz Marmara sismik boşluğu, Doğu Anadolu üzerinde de sismik boşluklar var. Bunlar deprem tekrarlama aralıklarını doldurdukları zaman bu depremleri maalesef biz yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
#DepremBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara ile ilgili tehlike diyoruz. Marmara'da bir enerji birikiyor. Bunu hep söylüyoruz. Yıllar geçtikçe biriken enerji miktarı da artıyor dolayısıyla enerji birikiyor. Biz biriken enerji miktarını biliyoruz, şu an bir deprem olursa bunun büyüklüğünün yaklaşık 7.0-7.2 olabileceğini biliyoruz ama ne zaman olacağını söyleyemiyoruz" şeklinde konuştu.
#Kandilli RasathanesiBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdür Yardımcısı Dr. Öcal Necmioğlu, deprem gözlemlerinin nasıl yapıldığını anlattı, tsunami konusunda uyarılarda bulundu. "Tsunami sadece açık denizde olur, denmez. 50 santimetre dalga yüksekliği bile yetişkin bir insanın ayakta duramamasına sebep olacaktır. 50 santimetrede bile can kaybı olabilir" diyen Dr. Öcal Necmioğlu, "Temel kurallardan birisi eğer bir deprem neticesinde oluşan kuvvetli yer hareketini tecrübe ediyorsa bir vatandaşımız kıyıya gidip bakmayacak. Dalga gelmeyecek mi, diye merak içerisinde kıyıda vakit geçirmeyecek. En kısa zamanda sahil şeridinden uzaklaşmaya çalışacak" dedi.
#KandilliBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdür Yardımcısı Dr. Öcal Necmioğlu, deprem gözlemlerinin nasıl yapıldığını anlattı, tsunami konusunda uyarılarda bulundu. "Tsunami sadece açık denizde olur, denmez. 50 santimetre dalga yüksekliği bile yetişkin bir insanın ayakta duramamasına sebep olacaktır. 50 santimetrede bile can kaybı olabilir" diyen Dr. Öcal Necmioğlu, "Temel kurallardan birisi eğer bir deprem neticesinde oluşan kuvvetli yer hareketini tecrübe ediyorsa bir vatandaşımız kıyıya gidip bakmayacak. Dalga gelmeyecek mi, diye merak içerisinde kıyıda vakit geçirmeyecek. En kısa zamanda sahil şeridinden uzaklaşmaya çalışacak" dedi.
#İstanbulKandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener artçıların süreceğini belirtti. Çürük binalara girilmemesi uyarısı yapan Özener, “Panik olarak algılanmasın ama 2017 Bodrum Kos depreminden sonra 10 bin civarında artçı sarsıntı oldu” dedi.
#GazetehaberleriBİNGÖL'de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, açıklamalarda bulundu. Bölgenin kendileri tarafından yakından takip edildiğini belirten Özener, "Türkiye'nin her hangi bir yerinde, her hangi bir anda deprem olması çok mümkün. Doğu Anadolu Fay Hattı ile Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kesişim noktasında, Bingöl Karlıova bölgesi de önemli deprem potansiyeli taşıyan yerlerden bir tanesi" dedi.
#Haluk ÖzenerKandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, "Ufak depremler bize bu coğrafyada hazırlık safhasında olduğunu, fayın aktif olduğunu ve büyük deprem üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu işaret ediyor" ifadeleri kullandı.
#Kandilli RasathanesiKandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, "Ufak depremler bize bu coğrafyada hazırlık safhasında olduğunu, fayın aktif olduğunu ve büyük deprem üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu işaret ediyor" ifadeleri kullandı.
#KandilliBOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özgener, “Ülkemizin yüzde 90’ı deprem tehlikesi altında. Yaklaşık her yıl 2.5-3 santim batıya doğru kayıyoruz ve bir enerji birikiyor. Marmara için yapılan hesaplamalarda da 7’nin üzerinde, 7.2 gibi bir deprem şu anda olsa sürpriz olmaz” dedi.
#Marmara BölgesiEski Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat için Kandilli Rasathanesi'nde uğurlama töreni düzenlendi. Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın eşi Mine Kalafat, "Eminim Doğan hepimizi izliyordur. Böyle bir manzarayı görse gerçekten o da çok mutlu olurdu. Biz Doğan'la çocukluktan beri bir aradayız. Yaklaşık 40 yıl oldu. Yaşadığım her an çok güzel ve özel. Şimdi seyrettikçe gerçekten ne kadar güzel bir hayat geçirdiğimizi anlıyorum." ifadelerini kullandı.
#Boğaziçi ÜniversitesiTürkiye'de deprem araştırmalarına önemli katkılarda bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi eski müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat hayatını kaybetti.
#DEPREMKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İstanbulKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İSTANBULBursa Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama Marmara Denizi'nde olan her depremin meydana gelecek olan depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir" ifadelerini kullandı.
#Kandilli RasathanesiBursa Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama Marmara Denizi'nde olan her depremin meydana gelecek olan depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir" ifadelerini kullandı.
#Kandilli RasathanesiMarmara Denizi'nin güneyinde Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremler İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. Peki deprem tam olarak hangi fayda meydana geldi? Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat anlattı.
#DepremAFAD'ın verilerine göre saat 13.55'te merkez üssü Bolu olan 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Ankara ve Düzce'den de hissedildi. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı depreme ilişkin mesaj paylaştı. Depremin ardından Bolu Valisi Erkan Kılıç ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya deprem sonrası herhangi bir olumsuzluk olmadığını bildirdi. Öte yandan Bolu Valiliği, ilde eğitime 1 gün ara verildiğini duyurdu.
#DepremYaşanan depremler sonrası Japonya, Meksika gibi ülkelerde kullanılan erken uyarı sistemlerinin Türkiye'de de hayata geçirilmesi gündemdeki konulardan biri. Peki Japonya’da can kayıplarını önleyen bu sistem, beklenen büyük Marmara depremi için de uygulanabilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#DepremTürkiye, 6 Şubat pazartesi sabahı 04.17'de Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 13.26'da 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen deprem felaketinin ardından akıllara olası Marmara Depremi geldi. CNN TÜRK'e özel açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Doğan Kalafat, Marmara'da beklenen depreme ilişkin "Büyüklük 7.1, 7.2 olabilir ama yine de büyük bir deprem. 2030'lu yıllara kadar yüzde 64 olasılık, 2050'li yıllara kadar yüzde 75 olasılık, 2090'lı yıllara kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacak" ifadelerini kullandı.
#DepremMerkez üssü Kahramanmaraş olan 2 büyük deprem, arkada hayatını kaybedenler ve yerle bir olan binalar bıraktı. Bu da akıllara olası Marmara Depremi'ni getirdi. Peki tehlike daha da arttı mı, en çok hangi iller etkilenir? CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Doç. Dr. Doğan Kalafat'la konuştu.
#Doğan KalafatMerkez üssü Kahramanmaraş olan ve tüm Türkiye’yi acıya boğan deprem felaketinin hemen ardından sosyal medyada türeyen “deprem kâhinleri” yaşanan felaketi önceden tahmin ettiklerini öne sürüyor ancak bilim insanları, depremlerin önceden tahmin edilebilmesinin mümkün olmadığı görüşünde. Biz de bu tarz bilgilerin güvenilir olup olmadığını, bir depremin önceden tahmin edilip edilemeyeceğini Kandilli Bölgesel Deprem Tsunami İzleme Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Doğan Kalafat’a sorduk
#DepremMarmara Bölgesi güne Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle uyandı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilden hissedilen deprem sonrası insanlar sokağa döküldü. Peki, yaklaşık olarak 15-17 saniye süren depremi nasıl yorumlamak gerekiyor? Depremin meydana geldiği 6,81 kilometre derinlik ne ifade ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Düzce depremine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Depremin büyüklüğünü 6 olarak verdik. Ana şok sonrasındaki süreç bizim için olumludur. Artçıların zaman içerisinde hem büyüklükleri hem de sıkılıkları azalarak devam edecektir. 8 kilometrelik uzunluğundaki bu fay parçası ana depremde kırılmıştır. Enerjisi boşalmıştır. Bunun dışında orada daha büyük bir deprem olasılığı riski çok düşüktür." dedi.
#Düzce