200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarSon dakika depremler AFAD ve Kandilli verilerine yansıdı. AFAD'dan alınan bilgiye göre Gümüşhane Kelkit'te 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'ne göre ise depremin büyüklüğü 3.9 olarak kaydedildi. Derinliği 7.61 KM olan deprem çevre bölgelerden de hissedildi. Öte yandan Kahramanmaraş Nurhak'ta 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Son dakika deprem bilgisi 5 Ağustos 2024 Pazartesi günü araştırılıyor. Bugün meydana gelen sarsıntılar AFAD ve Kandilli Rasathanesi verilerine de yansıdı. Az önce deprem mi oldu? sorusu da sarsıntı hisseden kişilerce merak ediliyor. Bölgelerinde sarsıntıları hisseden vatandaşlar depremin büyüklüğü, şiddeti, derinliği ve merkez üssü bilgilerini sorguluyor. Türkiye, bir deprem ülkesi olması sebebiyle gün ve hafta içerisinde birçok deprem meydana geliyor. Peki, Bugün en son nerede deprem oldu? İşte 5 Ağustos son dakika depremler listesi AFAD - Kandilli Rasathanesi!
#Son Dakika Depremler 5 Ağustos 2024Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni gerçekleşti. Bakan Kurum "Yeşil alanlarımızı artıracak adımlarımızı da başta Sıfır Atık Projemiz olmak üzere iklim değişikliğine uyum ve koordinasyonda adımlarımızı kararlılıkla atacağız. İnşallah aynı uyumu çok yüksek noktada göstermek üzere çevre konusundaki hassasiyetimizi artırarak devam edeceğiz" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bakın şimdi seçimler yeni bitti. Belediye başkanı arkadaşlar göreve başladılar. Benim onlardan ricam lütfen kentsel dönüşüm yapacak şekilde şehirlerinin depreme dayanıksız bölgelerinde hazırlıklar yapsınlar. Gelsinler, kapısı sonuna kadar açık. Hangi partili olursa olsun, A'dan Z'ye aklınıza gelen bütün partiler gelsin. Kentsel dönüşüm yapmak istediklerinde elimizden ne geliyorsa yapacağız" dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıAFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem uzmanları CNN Türk canlı yayınında Tokat'ta depremini değerlendirdi. Prof. Ersoy, "Bu Kuzey Anadolu Fayı'nın ana kolu üzerinde değil. 6.5'a kadar deprem oluşturabilir ama 7'ye kadar çıkmaz. Bu deprem şöyle kritik. Hissedilmekle kalmaz. Türkiye'deki yapıların hasar sınırları 5.5 başlıyor. Bu nedenle 5.6 önemli" dedi.
#Depremİstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) robotik arama kurtarma takımı (Rake), jürisi Almanya ordusundan ve NATO üyelerinden oluşan The European Land Robot Trial Yarışması’na katılmaya hak kazanan ilk Türk takımı oldu. Takım, tasarladığı ‘Umay’ isimli otonom araçla insan bedeninin zarar görmeden güvenli bölgeye ulaştırılmasını sağlayacak.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Deprem bölgelerinde kentsel dönüşüm şart. Yeter ki kentsel dönüşüm yapsınlar başımızın üstünde yer var diye ilan ediyorum. Şu partili gelmiş ona yardım etmem demiyorum, şu partiliye yardım ederim asla demiyorum. Herkese kapı açık" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiAK Parti'nin Kütahya’da düzenlediği açık hava toplantısında halka hitap Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğuna vurgu yaparak "Şimdi orada 300 binden fazla ev yapılıyor. Binden fazla şantiyemiz var. 110 bin kişilik orduyla çalışıyoruz. 4 bin 330 köyden çelikten evler yapıyoruz” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Konutlarımızı daha sağlam, güvenli hale getirmenin hazırlığını yapmalıyız. Eğer deprem gelmeden, afet gelmeden bunu yaparsak 1 birim harcıyoruz. Felaket geldikten sonra harcamaya başlarsak tam 7 birim harcıyoruz. Bilim adamları tek tek hesaplamışlar. Onun için de İstanbul’da, İzmir'de depreme daha çok maruz olabilecek yerlerde birçok proje açıklıyoruz. Bunun peşinden koşuyoruz. Bunun da bir tek yolu var. Sağlam ve güvenli evlerin tek yolu, kentsel dönüşüm" dedi.
#ZONGULDAKSakarya’da Ada Hayat Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi temel atma törenine katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Oluşmuş şehirlerimizi kurtarmanın bir tane yolu var. O da kentsel dönüşüm. Dünyada bunun başka yolu bulunmamış. Bizim bir an önce her bölgede kentsel dönüşüme girmemiz icap ediyor. 2012’de bir yasa çıkardık Cumhurbaşkanımızın talimatıyla. 2 milyon 250 bin konutu değiştiririz, dönüştürürüz. 450 bininin şu anda inşaat devam ediyor. Ama bu bizi kesmiyor, iki üç ay kadar önce yeni bir yasa çıkardık. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurduk, özel bütçe ayırdık“ dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Şu anda 500’e yakın hareketli fay hattı var. Bunların nerede, ne zaman kırılacağını, nasıl bir zarar vereceğini kestiremiyoruz. O yüzden bize düşen şey bir an önce kentlerimizi depreme dirençli hale getirebilmek” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Şu anda 500’e yakın hareketli fay hattı var. Bunların nerede, ne zaman kırılacağını, nasıl bir zarar vereceğini kestiremiyoruz. O yüzden bize düşen şey bir an önce kentlerimizi depreme dirençli hale getirebilmek” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiFatih Belediyesi'nin hayata geçirdiği Karasurları Millet Bahçesi'nin 2. Etabı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla hizmete açıldı. Açılış töreninde konuşan Özhaseki, “Son 5 senedir yeni bir belediyecilik anlayışı çıktı, o da algı belediyeciliği. Yapmadığı halde yapmış gibi göstermek, birilerinin emeğinin üstüne yatmak veyahut da sosyal medyacılara trilyonlar verip ‘Beni parlatın ben çok büyük bir adamım, buralara sığmıyorum. Belediye başkanlığı ne ki? Bana küçük geliyor demek’ Ne yazık ki bu dönemde bu başladı” dedi.
#Bakan ÖzhasekiFatih Belediyesi'nin hayata geçirdiği Karasurları Millet Bahçesi'nin 2. Etabı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla hizmete açıldı. Açılış töreninde konuşan Özhaseki, “Son 5 senedir yeni bir belediyecilik anlayışı çıktı, o da algı belediyeciliği. Yapmadığı halde yapmış gibi göstermek, birilerinin emeğinin üstüne yatmak veyahut da sosyal medyacılara trilyonlar verip ‘Beni parlatın ben çok büyük bir adamım, buralara sığmıyorum. Belediye başkanlığı ne ki? Bana küçük geliyor demek’ Ne yazık ki bu dönemde bu başladı” dedi.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıBizim inancımıza göre, ‘Bir mümin aynı delikten iki kez ısırılmaz’. İnancımıza ne denli sadık olduğumuz; imanımızı amelimizle ne denli desteklediğimiz, deprem ülkesi olmamıza ve üst üste şiddetli depremler yaşamamıza rağmen gerekli tedbirleri almadığımızdan belli değil mi?
#DepremSon dakika depremler, AFAD ve Kandilli Rasathanesi listesi ile yakından takip ediliyor. AFAD'dan alınan bilgiye göre Akdeniz'de 3.8, Kahramanmaraş'ta ise 3.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise Akdeniz'deki depremin büyüklüğünü 3.6 olarak duyurdu. Yaşanan depremi hisseden vatandaşlar da Antalya'da deprem mi oldu? sorusuna yanıt aramaya başladı. Ayrıca gün içerisinde Kahramanmaraş, Eskişehir, Konya, Malatya, Ankara, Denizli, Mersin ve Uşak'ta da farklı büyüklüklerde sarsıntılar yaşandı. Meydana gelen depremlerin en büyüğü 2.0 olarak kaydedildi. Son depremler listesi 29 Şubat 2024 tarihi itibarıyla kontrol ediliyor. Son dakika depremler 29 Şubat 2024 listesi AFAD – Kandilli Rasathanesi tarafından güncel olarak paylaşılıyor. Türkiye, bir deprem ülkesi olması sebebiyle gün ve hafta içerisinde birçok deprem meydana geliyor. Peki, Bugün en son nerede deprem oldu? İşte 29 Şubat son dakika depremler listesi AFAD - Kandilli Rasathanesi!
#Son Dakika Deprem 26 Şubat 20246 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki "Evler teslim edilene kadar kira yardımları sürecek. Biz 75 bin konuttan bahsediyoruz, muhalefet '25 konut teslim edemediniz' diyor. Yeni köy evlerimiz 9 şiddetinde depreme bile dayanır. Bütün evleri 1 buçuk sene içerisinde hak sahiplerine teslim edeceğiz" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇanakkale’de Biga merkezli küçük depremlerin son üç gündür ardı arkası kesilmiyor. Bölgede bugün henüz bu saate kadar bile 35’ten fazla küçük deprem meydana geldi. Küçük depremler bize ne anlatmak istiyor? Çanakkale ve İstanbul başta olmak üzere Marmara için büyük bir depremin tetikleyicisi olabilir mi? 3 kritik soruda Biga merkezli küçük depremleri ve risklerini inceledik
#ÇanakkaleDeprem hepimize her an gelebileceğini en acı şekilde öğretti. Büyük felaketin üzerinden tam bir yıl geçti. O günden bu yana yönetmelikler, yasalar değişti, ‘tek çözüm kentsel dönüşüm’ denilerek önemli adımlar atıldı. Gelin birlikte son bir yılda yapılanlara ve çözüm bekleyen sorunlara bakalım...
#Kentsel DönüşümÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'e açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, deprem bölgesindeki 4 kırmızı çizgilerini açıkladı. Bakan Özhakesi, "Fay hatları üzerinde yapılaşma olmayacak. Dere yatakları imara açılmayacak. Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde yapılaşmaya izin verilmeyecek. Mimarlık ve mühendislik hizmetlerinde sıfır tolerans uygulanacak" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiBursa Teknik Üniversitesi’nde geliştirilen ve patenti alınan ‘Bor Katkılı Enjeksiyon Malzemesi’ ile depremlerde zemin sıvılaşması etkisinin önüne geçilecek. Böylece olası depremlerin ardından yapılarda oluşan hasar en aza indirilecek. Malzemenin sahadaki ilk uygulaması Bursa’nın Gemlik ilçesinde yapılacak.
#Bursa Teknik Üniversitesi