Son dakika deprem mi oldu sorusu bulundukları bölgede sarsıntı hisseden vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. AFAD son depremler verilerine göre bugün Kahramanmaraş'ta 4.4 deprem büyüklüğü kaydedildi. Hemen öncesinde ise 08:49'da bir son dakika deprem bilgisi Ege Denizi'nden geldi. AFAD deprem şiddeti 3.2 olarak bildirildi. Yaşanan sarsıntıların ardından pek çok vatandaş, Kandilli ve AFAD aracılığıyla depremin büyüklüğünü ve derinlik bilgilerini araştırıyor. Depremin ardından ölçüm bilgilerini paylaşan AFAD ve Kandilli Rasathanesi, koordinat bilgilerine de yer verdi. Korkutan depremin ardından vatandaşlar, 'Az önce deprem mi oldu?' Nerede deprem oldu?' sorularının yanıtına yoğunlaştı. 19 Ekim son depremler listesi anlık olarak güncelleniyor. İşte, son depremler hakkında detaylı bilgiler
#DepremGeçtiğimiz hafta Bursa'nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'nde hissedilmişti. Bu depremler sonrası olası İstanbul depremi tekrar gündeme geldi. CNN TÜRK'te Cüneyt Özdemir'e konuşan Deprem Bilimci Naci Görür, İstanbul'da deprem olasılığının yüzde 47 olduğunu açıklayarak "Şimdi bu gerçekten çok büyük bir olasılık. Yazıtura bile atsanız %50 şansla atıyorsunuz. %47 gerçekten büyük bir rakam." dedi. Görür, aynı zamanda İstanbul'daki en tehlikeli ilçeleri de açıkladı.
#Naci GörürYer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Türkiye'nin hemen hemen her yerinde deprem olacak. Öyle 4’lük, 5’lik depremlerden bahsetmiyorum. 7 ve üzeri büyüklüğündeki afet niteliğinde depremler olacak. Dolayısıyla bu ülkede herhangi bir gece bir sabah kalktığınızda herhangi bir yerde büyük bir depremin olduğunu, binlerce evin yıkıldığını, insanımızın öldüğünü duyabilirseniz" ifadelerini kullandı. Görür, “Marmara’da şu anda deprem olsa, yerle bir oluruz. Anormal bir yıkım olur çünkü kent yoğunluğu nüfus yoğunluğu kadar. Marmara böyle bir tehdit altında” dedi.
#DepremDeprem uzmanı jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara’da beklenen depremin İstanbul’u nasıl etkileyeceğiyle ilgili dört farklı senaryo paylaştı. Büyüklükleri 6.9 ile 7.6 arasında değişen senaryolara ilişkin haritaları paylaşan Tüysüz, “Bu haritaları sizi korkutmak amacı ile hazırlamadım, olasılıkları bilmek hazırlığın ilk aşamasıdır, amacım bilgilendirmek” dedi.
#DepremTürkiye'yi sarsan depremlerin ardından olası Marmara depremi nedeniyle gözler İstanbul'a çevrilirken, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, deniz tabanından geçen Karadeniz fayının, deprem riski taşıdığına dikkati çekti. Bektaş, "1996'da yayınlanan haritada Trabzon ve Rize'nin deprem tehlikesi, göz ardı ediliyor. İstanbul'da beklerken, Trabzon'da her an bir deprem oluşabilir. Trabzon 'deprem bölgesi değildir' algısı, bugüne kadar herkesin de kabul ettiği sağlıksız yapılaşmaya neden oldu" dedi.
#DepremDeprem şiddeti ve büyüklüğü, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremina ardından merak edilen konulardan biri. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem birçok noktadan hissedildi. Depremin şiddeti ve büyüklüğünün ne anlama geldiği vatandaşlarca araştırılıyor. Peki deprem şiddeti nedir? Deprem şiddeti ve büyüklüğü aynı şey mi? İşte 2023 Türkiye fay hattı haritası ve sorgulama ekranı
#DepremiTürk halkının 'Deprem Dedesi' Ahmet Mete Işıkara vefatının 8. yılında anılıyor. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli jeofizik mühendislerinden Işıkara, Marmara Bölgesi'nde yaşanan ve arkasında büyük acılar bırakan deprem sonrası toplumu bilinçlendirme çabalarıyla özellikle çocukların zihninde "Deprem Dede" olarak yer etmişti. Peki, Ahmet Mete Işıkara kimdir, ne zaman, nasıl öldü? İşte Ahmet Mete Işıkara’nın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler…
#Deprem Dede Ahmet MeteÖzellikle enerji ölçümü açısından bakıldığı zaman ölçü aletleri büyük bir öneme sahiptir. Birçok farklı alanda ölçü aletleri kullanılır ve önemli görevleri bulunur. Peki, ölçü aleti nedir? Ölçü aleti kullanımı ve sembollerini sizler için derledik.
#Ölçü Aleti Nedir?Depremin şiddeti ve depremin büyüklüğü kavramları meydana gelen şiddetli depremlerin ardından en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Depremin büyüklüğü ve şiddetinin ne anlamlara geldiği ise bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlarca araştırılıyor. Peki, depremin şiddeti nedir?
#DepremDeprem, Türkiye’nin ana gündem konularından biri olmaya devam ediyor. Deprem şiddeti ve saati Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) internet sitesi üzerinden vatandaşlarla paylaşılıyor. Peki, en son nerelerde deprem oldu?
#DepremYedi üniversiteden Türk 11 bilim insanının katılımıyla oluşturulan araştırma ekibi, geçen 21 Temmuz’da, 6.6 büyüklüğündeki Bodrum-Kos depremine neden olan denizaltındaki kırılmanın boyutunu GPS aracılığıyla belirledi. Deprem sırasında, denizaltında gelişen yırtılma ölçüsü ve şekli, GPS yöntemiyle Türkiye’de ilk kez tespit edildi. Çalışmalara katılan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Bölgesi’nde GPS istasyonları kurularak, bölgenin izlenmesi gerektiğini söyledi.
#BODRUMMoskova'da Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santralle ilgili soruları yanıtladı. Erdoğan, "Öyle bir deprem olur ki 9.5’i de aşar. O zaman ‘yapmayalım’ mı diyeceğiz?" dedi. Öte yandan Türkiye ile Rusya arasında yapılan nota teatisi ile iki ülke arasında vizesiz seyahatlerin 17 Nisan tarihi itibarıyla başlayacağı açıklandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’da “Akkuyu dünyaya örnek bir yatırım olacak” mesajı verdi. Nükleer enerjide sürecin işlediğini belirten Erdoğan, “Olumsuz bir netice doğacak diye siz yatırımdan vazgeçemezsiniz. Nükleer enerjide Rusya ile attığımız adımda aylar değil, haftalar sayıyoruz. Bir an önce başlamak istiyoruz. Her şey tamam, kazmalar vurulacak” dedi.
Hep vardır ya, "okuma azmi" denir. Bazı çocuklar okumak için milyonlarca gencin yapmadığı şeyleri yapar, tırnaklarıyla tırmanır okur, "adam" olur. Bu da öyle bir öykü. Bir farkla! O, okuduktan sonra adam olmadı. O zaten adam doğmuş. İşte Bingöllü Ümit'in belleklere kazınacak öyküsü.
Tarih boyunca bir çok deprem yaşayan İstanbul, depremle Bizans İmparatorluğuna başkent olmasından 12 yıl sonra, 342 yılında tanıştı, ancak kent depremden çok fazla etkilenmedi. İstanbul halkı, bir çok küçük sarsıntının dışında 447, 542, 1296, 1509, 1719, 1766, 1894, 1912, 1935, 1963 ve 1999'da meydana gelen depremlerle korku dolu anlar yaşadı.
Tarih boyunca bir ?ok deprem yaşayan İstanbul, depremle Bizans İmparatorluğuna başkent olmasından 12 yıl sonra, 342 yılında tanıştı, ancak kent depremden ?ok fazla etkilenmedi. İstanbul halkı, bir ?ok kü?ük sarsıntının dışında 447, 542, 1296, 1509, 1719, 1766, 1894, 1912, 1935, 1963 ve 1999'da meydana gelen depremlerle korku dolu anlar yaşadı.