İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, "Dünyada belki de böyle bir metropol alanında 8 kilometreye varan uzunlukta sismik yansıma kesitini ilk kez yaptık. Bu çok önemli. Havzanın altında neler olduğunu gördük. Bir nevi röntgenini çektik diyebiliriz. Böyle bir metropol alanında Tübitak-MAM ile Dünya'daki en uzun kesitleri aldık. Bornova Havzası'nın altında ne olduğunu ilk defa gördük. Daha önce belirlenmemiş fayları tespit ettik. Bu faylar doğrudan tehlikelidir, deprem üretecektir anlamına gelmiyor. Fakat gelecekte oluşabilecek bir depremde, bu fayların ne etkileri olacağını da mutlaka sayısal verileriyle ortaya koymamız gerekiyor" dedi.
#İzmirİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri tarafından tasarlanan depreme dayanıklı bina, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Deprem Mühendisliği Araştırmaları Enstitüsü (EERI) tarafından düzenlenen yarışmada finale kaldı. Dünyanın önde gelen üniversitelerinin katılacağı finalde İTÜ öğrencileri, tasarladıkları binayla birinciliği hedefliyor.
#İtüBursa Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama Marmara Denizi'nde olan her depremin meydana gelecek olan depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir" ifadelerini kullandı.
#Kandilli RasathanesiBursa Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama Marmara Denizi'nde olan her depremin meydana gelecek olan depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir" ifadelerini kullandı.
#Kandilli RasathanesiÖncü deprem, bir ana depremden önce meydana gelen ve ana depremin habercisi niteliğinde olan depremlerdir. Ana depremden önce gerçekleşen bu depremler, genellikle daha küçük ölçekli ve daha düşük şiddetli olabilir. Peki, öncü deprem ne kadar önce olur? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Öncü DepremTürkiye'de 128 diri fay segmenti üzerinde eski depremlerin izi araştırılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, diri faylarının paleo-sismolojik özelliklerini inceleyeceklerini belirterek, "Diri fayların bulundukları bölgelerde, yerleşim alanlarını etkileyebilecek nitelikte deprem senaryolarını ortaya koyacağız" dedi.
#Mehmet Fatih KacırTürkiye'de 128 diri fay segmenti üzerinde eski depremlerin izi araştırılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, diri faylarının paleo-sismolojik özelliklerini inceleyeceklerini belirterek, "Diri fayların bulundukları bölgelerde, yerleşim alanlarını etkileyebilecek nitelikte deprem senaryolarını ortaya koyacağız" dedi.
#Mehmet Fatih Kacırİzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en geniş deprem araştırma ve risk azaltma projelerini hayata geçirdi. Depremsellik araştırması çerçevesinde denizdeki çalışmaların büyük bölümü tamamladı. İzmir Körfezi’nin 30 farklı noktasından karot örneği alındı. ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Avşar “Deniz tabanında çökerlerde, çamurlarda depremler bazı izler bırakıyor. Deniz tabanında çökelim sürekli oluyor. Çamurlar aslında önemli izler taşıyor. Kayıt cihazı gibi. Geçmişte İzmir çevresinde hangi faylar, nasıl aktivite göstermiş. Bunları anlarsak gelecekte ne tür risklerle karşı karşıya olduğumuz daha iyi anlarız” ifadelerini kullandı.
#İzmirSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır TÜBİTAK'ın 60'ıncı Kuruluş Yıl Dönümü'nde konuştu. Bakan Kacır "Proaktif yaklaşımla geleceği şekillendirecek öncül yaklaşımlara daha fazla kaynak aktaracağız" dedi. Bakan Kacır "2024 Mart'ta Türksat 6A'yı da İMECE gibi başarıyla uzaya göndermeyi inşallah Allah nasip edecek" ifadesini kullandı.
#Mehmet Fatih KacırAntalya’nın tarihi simgesi Yivli Minare’nin, depreme karşı dayanıklılık deneysel çalışmasında, güneye doğru 35 santimetre yatık olduğu ortaya çıktı. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ramazan Özçelik, “Yaptığımız ilk çalışmalarda, Yivli Minare’nin Antalya’da beklenen bir depremde yıkılmasının söz konusu olduğunu gördük” diye konuştu.
#AntalyaCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Hedefimiz bilim temelli bir yaklaşımla Türkiye'yi, dünyanın afetlere karşı en hazırlıklı ve afetler sonrası en hızlı ve etkili tepki verebilen ülkesi haline getirmektir" dedi.
#ANKARATürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal, olası Marmara depremine ilişkin bütün senaryoların ve yapılan çalışmalarının 30 Mart'ta TÜBİTAK koordinasyonunda gerçekleşecek 'Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı'nda konuşulacağını söyledi.
#MarmaraKençikuşi adlı mimarların özelliği ne, 1995’teki Kobe depremi Japonlar için nasıl bir anlam taşıyor, neden bu kadar simülasyon çalışması yapılıyor? Depreme en hazırlıklı ülke olarak tanıdığımız Japonya’daki deprem araştırmalarını orada yaşayan Türk inşaat mühendisi Seda Şendir Torisu ve Türkiye’de yaşayan yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’yle konuştuk. Torisu: “Japonya’nın sihirli bir değneği yok aslında. Ülkeyi daha güvenli hale getirmek için çalışmalar aralıksız yürütülüyor. Son depremde Japonya’dan Türkiye’ye gönderilen yardım ekibi dakika dakika nerede, ne yaptıklarını raporlamış. Emin olun, bundan da ders alıp kendileri aynı durumda kalsa ne şekilde çözüm üretirler, ona bakacaklardır hemen.”
#DepremAkdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, “Bugün yıkılan binaların büyük bölümü 1998 öncesi yapılan binalar. Bu yapılarımızdaki beton ve demir miktarı yetersiz. Deprem şartnamemizde 25 birimden daha düşük betona izin verilmezken, yıkılan binalarda muhtemelen 5 ila 10 birim civarında" dedi.
#DepremAkdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, “Bugün yıkılan binaların büyük bölümü 1998 öncesi yapılan binalar. Bu yapılarımızdaki beton ve demir miktarı yetersiz. Deprem şartnamemizde 25 birimden daha düşük betona izin verilmezken, yıkılan binalarda muhtemelen 5 ila 10 birim civarında" dedi.
#DepremGeçtiğimiz Ekim ayında Sisam Adası ile Kuşadası Körfezi arasındaki bölgede meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem İzmir’de ciddi hasarlara neden oldu. Bölgede yaşanan depreme ait fay hattı Yunanistan sınırlarına dahil ve Ege Bölgesi’ndeki uluslararası karasularında bugüne kadar bir deprem araştırması yapılmadı. Bu bölgedeki deprem tehlikesini ortaya koymak ve deniz altındaki fay hatlarını incelemek üzere İstanbul Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Orta Doğu ve Teknik Üniversitesi bir araya gelerek bir ilke imza attı. Yapılan araştırmalar Ege Denizi’nde hem karasularımızda hem de uluslararası sularda yapılan ilk çalışma oldu.
#TÜBİTAK MAM R/V MARMARAJeolog, deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremde en fazla İstanbul'un Avrupa yakasında kıyı kesimlerin etkileneceğini belirterek, "Büyükçekmece-Küçükçekmece arası heyelanların olduğu yerler. Buralar şu anda bile kayıyor, hareket ediyor. Depremde haliyle bu kayma hareketi heyelanlara dönüşecektir. Depremle birlikte burada ciddi yıkımlar meydana gelecektir" diye konuştu.
#Naci GörürTürk halkının 'Deprem Dedesi' Ahmet Mete Işıkara vefatının 8. yılında anılıyor. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli jeofizik mühendislerinden Işıkara, Marmara Bölgesi'nde yaşanan ve arkasında büyük acılar bırakan deprem sonrası toplumu bilinçlendirme çabalarıyla özellikle çocukların zihninde "Deprem Dede" olarak yer etmişti. Peki, Ahmet Mete Işıkara kimdir, ne zaman, nasıl öldü? İşte Ahmet Mete Işıkara’nın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler…
#Deprem Dede Ahmet MeteYarın, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yıldönümü. Aradan geçen 21 yılda depreme hazırlık konusunda kat ettiğimiz yolu konuşmak için buluştuğumuz yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür: “Halkın ‘Biz depremde ölmek istemiyoruz’ demesi lazım. Talep olmazsa siyasetçi de depremi ciddi olarak gündemine almıyor.”
#GazetehaberleriGünün ilk saatlerinden itibaren en çok merak edilen konulardan biri de depremle oldu. Farklı büyüklüklerde meydana gelen depremler Kandilli Rasathanesi'nin resmi internet sitesi üzerinden büyüklük ve farklı bilgilerle birlikte vatandaşlarla paylaşılıyor. Peki, en son nerede deprem oldu?
#En Son Nerede Deprem Oldu?İstanbul Üniversitesi tarafından Trakya bölgesindeki deprem çalışmaları için Ganos fayı üzerine yerleştirilen sismolojik ölçüm cihazlarını çaldılar, kendilerini böyle savundular: “Deprem cihazı olduklarını bilmiyordum. Aküsü işe yarar diye aldık.”
#GazetehaberiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Bilim insanlarının deprem ve sismografi alanındaki projelerini TÜBİTAK aracılığıyla destekliyoruz. Bu kapsamda 1999’a kadar deprem araştırmalarıyla ilgili sadece 45 proje destek görmüşken, son 17 senede 217 projeyi destekledik. 2006-2019 yıllarında onaylanan projelere yaklaşık 110 milyon lira katkı sağladık" dedi.
#Mustafa VarankBoğaziçi Üniversitesi, İTÜ ve Ankara Üniversitesinden bilim insanları İstanbul ve çevresinde tarih boyunca yaşanmış önemli depremleri inceledi. Uzmanların hazırladığı senaryoya göre, İstanbul'un hemen güneyinde yer alan Kuzey Anadolu Fayı'nda doğudan batıya doğru sırasıyla 7,5, 7,4 ve 7,2 büyüklüğünde depremler bekleniyor.
#İstanbul Depremi