Birleşmiş Milletler, 31 Ekim'de İskoçya'da toplanacak COP26 zirvesinde felaketin eşiğinde olan dünyanın kurtuluşu için çözüm önerilerini masaya yatıracak. Dünya liderleri krize ilişkin çözüm önerilerini tartışa dursun, Z kuşağı somut ve yaratıcı çözümlerle bu alana ilişkin önemli mesafeler kat ediyor. Kendilerine kaos içinde bir dünya bırakıldığını düşünen gençler gördükleri manzara karşısında, 'Biz korkan bir nesiliz' diyerek endişelerini dile getiriyor. İşte, iklim krizine karşı mücadele eden ve somut çözümler geliştiren gençlerin mücadeleleri...
#Z Kuşağı‘Seaspiracy: Denizlerdeki Komplo’ belgeseli deniz yaşamına dair anlattıklarıyla dikkatleri üzerine çekti. Görüntüler 'Balık yemeyi bırakın' çağrılarının dahi oluşmasına neden oldu. Peki denizler ve okyanuslar çevre kirliliğinden büyük ölçüde nasibini alıyorken Türkiye'de durum nasıl? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SeaspiracyBilim dünyasının son yıllarda daha çok tartıştığı mikroplastikler canlı sağlığı ve sürdürülebilir çevre için risk oluşturuyor. ‘Plastik Çağı’nı yaşadığımız bugünlerde hayatımızı kuşatan yeni tehlike mikroplastikler. Bitkiler, kara ve deniz canlıları ile insanlar, çok küçük bu plastik parçacıkları yaygın olarak yiyor, içiyor ve soluyor ancak çoğumuz farkında bile değiliz.
#MikroplastikCumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon Yaşlıları Koruma Derneği'nin akşam yemeğinde konuştu. Erdoğan, "O iş bizim için bitmiştir, o dosya bizim için kapanmıştır ve çok kısa bir zaman içerisinde de siparişlerimizi inşallah alacağız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye’nin su varlıkları, özellikle de tatlı su kaynakları tek tek yok oluyor. Türkiye, halihazırda ‘su azlığı’ ya da ‘su sıkıntısı’ içinde olan ülkelerden. 2040’a doğru ise nüfus artışıyla ‘su fakiri’ ülke konumuna gerilemesi öngörülüyor.TEMA’nın Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası ağustosta güncellendi. Buna göre kirlenerek, kuruyarak yok olma tehdidi altındaki su varlığı (akarsu, nehir, göl) sayısı iki yılda 59’dan 109’a yükseldi.
#GazetehaberleriElektriğine yetişmek için 20 Keban Barajı gerekiyor, sadece 42 günde Sapanca Gölü kadar su kullanıyor, yılda 1 milyondan fazla inek yiyor, her gün 18 bin ton evsel atık çıkarıyor... Rakamlar korkutucu! Türkiye’nin zaten sınırlı kaynaklarını tek başına İstanbul tüketiyor!
#İstanbulTRABZON'da Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından British Council, Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu (UNDP), Çevre Kültür Girişimcileri Derneği'nin ortaklığıyla gerçekleştirilen, ‘Küresel Kirliliğe Karşı İklim Meydanı’ etkinliği düzenlenen toplantıyla sona erdi. Toplantının yapıldığı 250 kişi kapasiteli salonda sadece 13 dinleyici bulunması dikkat çekti.