Güncelleme Tarihi:
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda ‘Küresel Kirliliğe Karşı İklim Meydanı’ adlı etkinliğin ikinci gününe konuşmacı olarak katılan Bölgesel Çevre Merkezi Türkiye Proje Yöneticisi Yeşim Çağlayan, ‘AB Üyeliğine Doğu Çevreci Adımlar’ konulu konferans vererek, AB’ye uyum yasaları çerçevesinde gerçekleştirilen çevresel çalışmaları anlattı.
Toplantıda daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, ‘Kıyı ve Ekoloji’ konulu bir sunumla Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki kıyı sorunları konusunda bilgi verdi.250 kişilik toplantı salonunda yapılan konuşmaları, sadece 13 kişinin dinlemesi dikkat çekti. Bu ilgisizliğe değinen Prof. Dr. Osman Bektaş, “Bu kadar az sayıda insanla çevre bilinci yaratmak tabii ki mümkün değil. Bu nedenle basın mensuplarına büyük görev düşüyor” dedi.
Prof. Dr. Bektaş, önümüzdeki 20 yıl içinde Doğu Karadeniz Bölgesi’nin karşılaşacağı çevre sorunlarına değinerek, şunları anlattı: “Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 1988 yılından itibaren aşırı yağış rejimine girilmesiyle birlikte heyelan, sel gibi doğal afet sayısında artış devam edecek. Nüfus göçü, nüfus artışı ve alt yapı sorunları ile birlikte şehirleşme problemlerinin büyümesi bekleniyor. Yeni yaşam alanlarının oluşturulması ve denizden yeni kullanım alanlarının kazanılması çevre sorunlarını artıracak. Deniz ve çevre kirliliğinin yaşam üzerindeki olumsuz etkileri görülecek. Bunlar Karadeniz’in ısınması, su seviyesinin yükselmesi, hava ve su kirliliği, çöp sorunu gibi etkenlerle ortaya çıkacak. Su ısısının yükselmesi ve denizin kirlenmesiyle avlanan balık oranı aşırı derecede azalacak. Toplumda çevre bilincinin daha fazla gelişmesi ve çevre sorunları konularına duyarlılığın artışı bir nebze de olsa çevre sorunlarını azaltabilir ama yeterli olmayacağı görüşündeyim.”