Eğer aklınızdan bu yaz bir Yunan adaları seyahati geçiyorsa hiç ertelemeyin çünkü kapıda vize uygulaması bunu çok kolaylaştırdı. Bir saatlik deniz yolculuğuyla kendinizi hem evinizde hem dünyanın öteki ucunda hissedebilirsiniz. Turkuvaz renkli suları ve çok tanıdık mutfağıyla karşı kıyıda bizi bekleyen Yunan adalarında yapılacaklar için kapsamlı bir rehber hazırladık; birini seçin ve harekete geçin!
#Aynur TATTERSALLEGE’nin serin sularının dövdüğü kayalar, neoklasik mimarinin güneşle hayat bulduğu rengarenk evler, balık lokantaları önünde asılmış kuruyan ahtapotlar, yaz aylarında nüfusu üçe beşe katlanan, küçük limanından feribotun eksik olmadığı Simi, Oniki adaların belki de en çekicisi.
#BursaStresli ve yoğun geçen evlilik hazırlıkları sürecinde yaşadığınız yorgunlukları unutmak için biraz daha uzaklara mı gitmek istiyorsunuz? Balayı denince ilk akla gelen o meşhur tropik adaları düşünenlere Maldivler, Bali ve Mauritius’un artı ve eksilerini kıyasladık, gözü okyanus ötesinde olanlara da Bora Bora’yı hatırlattık…
#SeyahatKutsallığın, bolluğun, bereketin, adaletin, sağlığın, barışın sembolü olan zeytin, mitolojilerin de baş meyvesi. Kimi zaman başarılı bir sporcunun şampiyonluk tacı, kimi zaman Mısır tanrıçalarının meyvesi, kimi zaman da Afrodit’in güzelleşmek için yüzüne sürdüğü bir iksir olarak çıkıyor karşımıza...
#ZeytinHer hafta hem bu köşedeki yazılarımda hem de pazar günleri haftalık burç yorumlarımda gezegenlerden, kurdukları etkileşimlerden ve burç geçişlerinden bahsediyorum. Peki, nedir bu gezegenler? Hangi anlamları taşıyorlar? Bu hafta onları daha yakından tanıyalım...
#MerkürKütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında 2 bin yıl önceye ait erkek başı heykel ile mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykeline ait parça gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, kazılarda mitolojik tanrı ve tanrıçalara ait 70 heykel parçasına rastlandığını söyledi.
#KütahyaKütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında 2 bin yıl önceye ait erkek başı heykel ile mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykeline ait parça gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, kazılarda mitolojik tanrı ve tanrıçalara ait 70 heykel parçasına rastlandığını söyledi.
#KütahyaYaz denince akla şüphesiz deniz, kum, güneş üçlüsü geliyor. Bir de buna iyi hizmet, lezzetli yemekler ve eğlenceli partiler eklenince unutulmaz bir yaz tatili kaçınılmaz oluyor. Bodrum’da sezon açıldı, plajlarda müziğin sesi yükselmeye başladı. Biz de jürimize tatil beldesinin en güzel plajlarını sorduk. Listede yeni açılan mekânlar da var, klasikler de, çocuklu aileler için uygun olanlar da…
#SeyahatAy'ın olmadığı bir gecede, sahilde yürürken dalgaların mavi ışık yaydığını görseniz ne düşünürdünüz? İlk başta görüntü biraz korkutucu gibi gelse de bu durum dünya üzerinde görülmesi gereken en müthiş olaylardan biri…
#BiyolüminesansM.Ö 8. yüzyılda kurulan Yunan medeniyeti, küçük şehir devletlerinden oluşuyordu. Merkezi yönetime sahip olan devlet önce aristokrasi sonra demokrasi ile yönetilmiştir. Yunan medeniyetinin en önemli özelliklerinden biri, demokrasi ile yönetilen ilk Avrupa ülkesi olmuştur. Halk soylular ve köleler olarak ikiye ayrılsa da herkes yargı önünde eşitti. Yunan medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Yunan Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Sinop'ta koleksiyoner-heykeltıraş Cemalettin Kaya'nın 15 yıl önce yaptığı, Yunan mitolojisinde deniz tanrısı Poseidon'u temsil eden heykel, sosyal medyanın hedefi oldu. İspanya'daki Poseidon heykeli ile kıyaslanan Sinoplu Poseidon heykelini eleştiren sosyal medya kullanıcıları, 'Bizimki sanki çatıda anten düzeltirken üşümüş', 'Demek ki her yörenin Poseidon'u farklı... İspanya'nın Poseidon'u omega-3 bakımından zengin gıdalarla beslenmiş, bizimki de bol bol ekmek yemiş, hamurla beslenmiş" yorumları yaptı. Eleştirilere yanıt veren Kaya, "Bu arkadaşlar da iyi tartışsınlar, iyi araştırsınlar. Böyle güzel heykelle fotoğraf çektirmeden gidenler, öbür dünyada pek rahat edemezler" dedi.
#Poseidon HeykeliSinop'ta koleksiyoner-heykeltıraş Cemalettin Kaya'nın 15 yıl önce yaptığı, Yunan mitolojisinde deniz tanrısı Poseidon'u temsil eden heykel, sosyal medyanın hedefi oldu. İspanya'daki Poseidon heykeli ile kıyaslanan Sinoplu Poseidon heykelini eleştiren sosyal medya kullanıcıları, 'Bizimki sanki çatıda anten düzeltirken üşümüş', 'Demek ki her yörenin Poseidon'u farklı... İspanya'nın Poseidon'u omega-3 bakımından zengin gıdalarla beslenmiş, bizimki de bol bol ekmek yemiş, hamurla beslenmiş" yorumları yaptı. Eleştirilere yanıt veren Kaya, "Bu arkadaşlar da iyi tartışsınlar, iyi araştırsınlar. Böyle güzel heykelle fotoğraf çektirmeden gidenler, öbür dünyada pek rahat edemezler" dedi.
#SinopEvren ve evrenin nasıl yaratıldığı ile Antik çağda yer alan Tanrı ve Tanrıçalar mitoloji ile ilgilenen insanlar tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir. Her medeniyetin kendine ait olan ve farklı isimlerle anılan pek çok Tanrısı ve Tanrıçası bulunmaktadır. Bunlar toplumun herhangi bir alanını simgeleyen ve insanlar tarafından saygı gösterilen yüce kişiler olarak belirtilmektedir. Bu yüce kişilerden bazıları diğer Tanrı ve Tanrıçalara göre daha üstün meziyetlere sahip olabilmektedir. Peki, Tanrı isimleri - İskandinav, yunan, mısır ve mitolojik erkek tanrıların isimleri ile anlamları neler olmaktadır? İşte, tanrı isimlerinin ne olduğu hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan detaylar.
#TanrıMehtap Karatepe, başarılı bir kadın gemici. 150 metrelik yabancı bandıralı bir şilepte erkek meslektaşlarıyla ter döküyor. Ancak gemici cüzdanında ‘Gemi adamı’ yazıyor. İşte buna çok bozulan genç kadın, CİMER’e yaptığı başvuruyla mevzuat değiştirdi. Artık cüzdanlarda gemi adamı değil ‘gemi insanı’ yazacak.
#Mehtap KaratepeAntalya'nın Manavgat ilçesinde, 115 heykelin sergilendiği Side Sualtı Müzesi'ne, açıldığı 2015 yılından bu yana 70 bin kişi dalış yaptı. Sualtı müzesinin kuruluşu sırasında heykellerin su altına yerleştirilmesinde görev yapan dalgıç Ali Yardan, turistik dalışlar için sık sık bölgeye gittiğini söyledi. Yardan, "Müzeye her dalış yaptığımda ilk kez dalıyor gibi hissediyorum" dedi.
#AntalyaÜlkemizde güneşin son battığı yer, yeşilin ve mavinin özgür dünyası Gökçeada Eylül ve Ekim aylarında Ege’de yazdan kalma günleri yaşamak için ideal adres. Gökçeada - İmroz son yıllarda “Kuzey Ege turizminde ben de varım“ diyor ve sakin doğayla içiçe bir tatil kaçamağı için ziyaretçilerini bekliyor.
#BursaYakın zamanda ziyarete açılan Troya Müzesi, Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. 3.000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alana sahip müze antik kent ziyareti ile birleştiğinde insanda duygusal bir etki, bırakıyor. Meşhur Troya savaşları, tahta at efsanesi, Helen- Paris Achilleus ve Hector hepsi sizi bekliyor.
#BursaÇiçek tozlarını emsalsiz bir karışıma dönüştüren arılar, un, şeker ve yumurtadan mis kokulu kurabiyeler, bezgin bir ruhu dans eden bir ergene dönüştüren müzik. ‘Radyo Pencere’de bu ince detaylarla beslenen bir değişim ve dönüşüm öyküsünü mizahla yumuşatıyor Hacer Kılcıoğlu.
#Radyo PencereAydın'ın Kuşadası ilçesinde, erkek yeşil deniz kaplumbağası kıyıya vurmuş halde bulundu. Kuşadası ve çevresinde 2007'den bu yana tutulan kayıtlara göre kaplumbağa bugüne kadarki en büyük boyuta sahip. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, kaplumbağa ölümleriyle ilgili "Güzelçamlı sahillerinde denizden çıkarılan erkek Yeşil Deniz kaplumbağasının incelemesini yaptık. Herhangi bir yara ve kesi izine rastlanmadı. Muhtemelen ağa takılarak, nefes almak için yukarı çıkamadığından boğularak ya da denize atılan plastiklerden dolayı öldüğünü tahmin etmekteyiz" dedi.
#Yeşil Deniz KaplumbağasıLazio Bölgesi’nde yer alan Roma, aynı zamanda ayrı bir devlet olan Vatikan’ı da sınırlarında barındırdığından, iki devletin de başkenti olarak anılıyor. Roma İmparatorluğu’nun merkezi olan bu tarihi şehir, sahip olduğu mimari ve sanatsal hazinelerle tarihi mirasını şehrin her yerinde sergiliyor. Bu yazıda size 10 adımda Roma'da gezilecek yerlerden bahsedeceğim...
#RomaToskana Bölgesi’nin başkenti Floransa… Arno Nehri’nin etrafına kurulu, her yerinden usta sanatçıların elinden çıkan resim ve heykellerin taştığı güzellik… Sanatsever Medici ailesinin iktidarı elde etmesinin ardından 1737’ye kadar üç yüzyıl süreyle bu ailenin yönetimi altında kalan Floransa, önemli bir sanat ve kültür merkezi haline gelmiş. İşte Floransa’da mutlaka görülmesi gereken yerler…
#Floransa