Deney haberleri sayfasında Deney hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5944 Deney haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
CERN’de (Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı) yapılan ve liselilere araştırma laboratuvarında deneyim şansı sunan bir yarışmada, son dört yıldır başarılı olan takımların yüzde 15’i Türkiye’den çıktı. İlk düzenlendiği yıldan beri yarışmanın ulusal irtibat sorumlusu olan Prof. Dr. Çetin, detayları anlattı...
#Cern KâşifSoğuk Savaş döneminde nükleer deneylere maruz kalan askerlerin kanında, radyoaktif madde tespit edildiği öne sürüldü. İngiltere Başbakanı Starmer, nükleer deneylerinin devlet tarafından örtbas edilmesinin hükümete kadar uzanacağı konusunda uyardı. İnsan hakları avukatı Jason McCue, adaletin sağlanmaması durumunda hükümete zarar vereceği uyarısında bulundu.
#İngiltereTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
#UzayTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
#Alper GezeravcıRİZE’de fen lisesi öğrencileri, bölgedeki yüksek rakımlı yaylalara geçen yıl yağan kardan aldıkları numuneleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) laboratuvarında mercek altına aldı. İncelemelerde yağan karda 5 milimetreden küçük mikroplastik parçasına rastlandı. RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Ülgen Aytan, “Yeni yağan karda mikroplastik varlığı aslında bu kirleticinin ne kadar sınır tanımaz olduğunu, kaynağından nasıl çok uzağa taşınabildiğini ortaya kondu. İnsan kanına kadar mikroplastiklere rastlanıyor. Bu çalışma bizi tekrar düşünmeye sevk ediyor. Sentetik tekstilden ne şekilde korumalıyız, bunun yollarını acilen bulmalıyız” diye konuştu.
#Rize YaylalarıBilim insanları kök hücreleri kullanarak sentetik insan embriyosu üretmeyi başardı. Yumurta veya sperm ihtiyacını ortadan kaldıran çığır açan gelişme, Cambrigde ve California Institute of Tecnology’den bilim insanlarının yürüttüğü ortak çalışmayla gerçekleşti.
#CambrigdeBüyükçekmece'de okul laboratuvarında ders sırasında öğrencilerin elinden düşerek kırılan deney tüpü paniğe yol açtı. Yayılan kimyasal sebebiyle 3 öğrenci yaralanırken, o anlar cep telefonu kameralarıyla saniye saniye görüntülendi.
#Büyükçekmeceİzmir'de Ege Üniversitesi Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde deney sırasında yaşanan patlamada yaralanan Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Eryaşar'ın sağlık durumunun ağır olduğu, idari personel Bünyamin Çalışan'ın ise hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.
#İzmirİzmir'de Ege Üniversitesi Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde deney sırasında meydana gelen patlamada öğretim üyesi Dr. Ahmet Eryaşar ile idari personel Bünyamin Çalışan yaralandı.
#İzmirSon haftalarda robotlar ve yapay zekânın modern yaşamın merkezine nasıl yerleşebileceğini konuştuk. Şimdi bir adım ötesine geçip bilgisayarın insan beynine dönüştüğü bir geleceği tahayyül edeceğiz. Aklınıza cyborg’lar ve transhümanizm gelebilir fakat onlar başka bir teknolojinin konusu. ‘Sentetik biyolojik zekâ’ysa yeni gelişen bir teknobilim alanı; nöronları hafıza ve işlemci yerine kullanarak bilgisayar çiplerine üstün marifetler kazandırmayı hedefliyor.
#Biyolojik ZekâMultipl Skleroz (MS), miyopati, sarı nokta, kanser ve Serebral Palsi (SP) gibi hastalıklara ‘gen’ tedavisi yaptıklarını öne sürerek, hasta ve hasta yakınlarından 9 ila 12 bin dolar arası para talep eden özel bir genetik kliniğin laboratuvarı yapılan baskında mühürlendi.
#Multipl SklerozDünyayı terk etmek zorunda kalan Mickey Barnes, yeni bir cennet arayışıyla buzul bir gezegene giden koloni gemisinde bir tür deney faresi olarak çalışmakta, ölüm vakalarında yeniden doğarak kaldığı yerden görevine devam etmektedir. ‘Parazit’in yönetmeni Bong Joon-ho’nun son çalışması ‘Mickey 17’, Donald Trump benzeri tiranlara da gönderme yapan, karanlık komedi tadında bir bilimkurgu.
#Mickey 17Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T3 Vakfı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA) iş birliği ile Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde (HKÜ) öğrencilerle bir araya gelerek uzay yolculuğu deneyimlerini paylaştı. Büyük ilgi gören etkinlikte Gezeravcı, Türkiye’nin uzay çalışmaları, gelecekteki projeler ve kendi uzay macerası hakkında önemli bilgiler verdi.
#Alper GezeravcıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul’da SETA Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’deki öğretmen yetiştirme sürecinde sorun gördüklerini belirterek bu süreç için strateji geliştirdiklerini söyledi. Bakan Tekin, “Bu nedenle Milli Eğitim Akademisi’ni hayata geçirdik ve bunu çok önemsiyorum” dedi. Diğer yandan Bakan Tekin, bu yıl bilim ve teknoloji eğitiminin uygulanmaya başlandığı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Anaokulu’nu da ziyaret etti ve çocuklara kitap okudu.
#SETA1960'larda yapılan bir deneyin ayrıntıları önce bir belgesel sonra da bir sosyal medya paylaşımı aracılığıyla gündeme taşınınca kızılca kıyamet koptu. Aslına bakılırsa, demir mineralinin vücuttaki emilimini ölçmek isteyen araştırmacılar, o dönemler çok yaygın kullanılan bir yönteme başvurmuştu. Peki tartışmalara yol açan şey neydi?
#İngiltereCERN’de (Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı) yapılan ve liselilere araştırma laboratuvarında deneyim şansı sunan bir yarışmada, son dört yıldır başarılı olan takımların yüzde 15’i Türkiye’den çıktı. İlk düzenlendiği yıldan beri yarışmanın ulusal irtibat sorumlusu olan Prof. Dr. Çetin, detayları anlattı...
#Cern KâşifAmerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Alabama Birmingham Üniversitesi’nde doktora yapan ve KOAH hastalığı için yeni tedavi yöntemleri üzerine çalışan Ezgi Sarı, laboratuvarında ve katıldığı konferanslarda her zaman şık ve uyumlu kıyafetleriyle dikkat çekiyor. Başarılı bir akademik kariyeri olan 30 yaşındaki Sarı, “Bu dünyaya hem bilim insanı hem de prenses olmak için geldim” diyor.
#Alabama Birmingham ÜniversitesiTek yumurta ikizleri üzerinde yapılan karşılaştırmalı deneyler, bilim insanlarına çok ilginç veriler sunuyor. 36 yaşındaki ikizler de gönüllü olarak böyle bir deneyin parçası oldu. 12 hafta boyunca birbirine çok zıt iki beslenme modelini benimseyen ikizlerin elde ettiği sonuçlar kendilerini de şaşırttı.
#SağlıkTürkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile işbirliği yaparak “Eğitimle Daha İyiye” projesini hayata geçiren MediaMarkt Türkiye, 5 bin çocuğa ulaştı. Projenin 2028’e kadar devam etmesi ve 24 bin çocuğun eğitimine destek olması planlanıyor. Projenin ayrıntılarını MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar ve TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ile konuştuk.
#TEGVUzaya dev bir ayna gönderip Güneş'in ışınlarını toplayarak Dünya üzerinde herhangi bir hedefe yöneltmek... İlk başta akıllara bilim kurgu filmlerindeki kötü karakterlerin yaptığı planları getirse de tamamen gerçek olan bir projeden bahsediyoruz. Rusya uzay ajansı Roscosmos, bundan tam 32 yıl önce 4 Şubat 1993 tarihinde, bu projeyi hayata geçirmeyi başardı. Peki ya sonrası?
#Uzay Araştırmaları6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Bu süreçte hemen herkes yaşadığı şehrin depreme ne kadar hazır olduğu konusunda endişelerini dile getirdi. Uzmanların dikkat çektiği şehirlerin belediyeleriyle konuştuk, geçen iki yılda olası bir depreme karşı ne gibi hazırlıklar yaptıklarını sorduk.
#Melis YılmazŞekerlemeler, kekler, kurabiyeler ve süslemeler dahil sayısız üründe yer alan katkı maddesi No. 3, geçtiğimiz günlerde ABD’de yasaklandı. Türkiye’de de halihazırda kullanılan bu madde sağlık üzerinde çok ciddi etkilere sahip. En bilinen etkisi ise tiroit kanseri!
#No.3Bir milletin ufkunun sınırları aştığı o tarihi anın üzerinden tam bir yıl geçti. Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevini başarıyla tamamlayan Astronot Alper Gezeravcı, her yaşta gence ilham kaynağı oldu. Bu önemli bilim misyonu, birinci yıl dönümünde bir belgesel ile taçlandı. D-Smart GO’da yayınlanan ve yönetmenliğini Burcu Camcıoğlu’nun yaptığı “Ufkun Ötesinde” belgeseli, tarihi görevin perde arkasını, tanıklıklar eşliğinde ve ilk kez yayınlanan görüntülerle birlikte izleyiciyle buluştu.
#D-Smart GOBir milletin ufkunun sınırları aştığı o tarihi anın üzerinden tam bir yıl geçti. Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevini başarıyla tamamlayan Astronot Alper Gezeravcı, her yaşta gence ilham kaynağı oldu. Bu önemli bilim misyonu, birinci yıl dönümünde bir belgesel ile taçlandı. D-Smart GO’da yayınlanan ve yönetmenliğini Burcu Camcıoğlu’nun yaptığı “Ufkun Ötesinde” belgeseli, tarihi görevin perde arkasını, tanıklıklar eşliğinde ve ilk kez yayınlanan görüntülerle birlikte izleyiciyle buluştu.
#Ufkun ÖtesindeABD ve Sovyetler Birliği’nin üstünlük mücadelesi verdiği Soğuk Savaş döneminde, CIA için çalışan biyolojik savaş bilimcisi Dr. Frank Olson’un 1953 yılında yaşanan gizemli ölümü hâlâ tartışma konusu. Dr. Olson’un ailesi, bilim insanının söylendiği gibi intihar ettiğini değil, öldürüldüğünü iddia ediyor. Ortaya çıkan yeni belgeler ise CIA’in gizli zihin kontrol programının iç yüzünü ve Dr. Olson’un ölümüne dair karanlık sırları açığa çıkarıyor.
#CIAÜnlü beyin araştırmacısı Prof. Dr. Türker Kılıç, çocukların yeteneğinin tıpkı hastalıklar gibi MR ile görüntülenebildiğini söylüyor: “Biz artık beyindeki merakı görüntüleyebiliyoruz. Enstrüman çalmaya ya da matematiğe yatkınlığını 4-5 yaştan itibaren beyin MR’ında görmek mümkün.”
#Türker KılıçErzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde 9 işçinin toprak altında kalarak yaşamını yitirdiği heyelana ilişkin 5'i tutuklu 43 sanık hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" ve "çevreyi taksirle kirletmek" suçlarından hazırlanan iddianame kabul edildi. Davanın ilk duruşmasının 17 Mart'ta yapılacağı öğrenildi
#İliçBir insan uykusuzluğa ne kadar dayanabilir? Uzun süre uyumamak insan sağlığını nasıl etkiler? Bilim insanları çok uzun zamandır bu soruların yanıtlarını araştırıyor. Ancak uyku araştırmaları literatürüne geçmiş bir deney var ki 61 yıldır hâlâ konuşuluyor. Ayrıntılar haberimizde...
#SağlıkGöteborg Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada Türk kahvesi sağlığa yönelik en zararlı ürünler arasında yer aldı. Türk kahvesinin en zararlı ürünler arasında yer alması mümkün olabilir mi? Her gün milyonlarca insan tarafından tüketilen Türk kahvesi hakkında tüm merak edilenleri konunun uzmanı tek tek anlattı
#Türk Kahvesi