Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaYaz aylarının sonuna yaklaştığımız ve güzel havaların son demlerini yaşamaya başladığımız günlere doğru yavaş yavaş adım atıyoruz. Hâlâ tatil yapamadıysanız ve yıllık izninizi Eylül ayına bıraktıysanız, bu listemiz tam size göre… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Eylül’de denize girilecek yerler nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden keyifli zamanlar vadeden 10 öneride bulundular.
#RotaYaz tatili planı yaparken deniz keyfi genelde ilk sırada yer alır. Bu anlamda şanslıyız çünkü ülkemizin üç yanı sayısız koy ve plajla çevrili. Peki bu yaz tarih gezisiyle deniz keyfini bir arada yapmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Yakınlarında denize girilebilen antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 5 şehirden plaj seçeneğinin fazla olduğu 10 antik kenti önerdiler.
#RotaDenize doymanın en güzel yolu mavi yolculuk, en iyi zamanıysa güneşin etkisinin kırılmaya başladığı eylül ayı. Bir ömür boyu yetecek keşfe kapı açıyor kıyılarımız. El değmemiş koylarda yüzmek, kumsallara uzanmak, gece yıldızları izlemek, dilediğinde karaya çıkıp insanların ve eğlencenin içine karışmak mavi turun yaşattığı güzelliklerden sadece birkaçı. Şanslıyız ki bu efsanevi deniz seyahati bizim coğrafyamızda mümkün. Azra Erhat’ın dediği gibi “Bu tura çıkanlar başka bir insan olarak çıkacak karaya.”
#HürriyetALMAN elektrik- elektronik mühendisi Tomas Pihan (35), 2 yıldır bisiklet üstünde ülke ülke yolculuk yapıyor. Yunanistan'dan Türkiye'ye geçen ve son olarak Antalya'nın Demre ilçesine ulaşan Pihan "Önce Konya ve Kapodokya'yı gezeceğim, ardından Karadeniz bölgesine geçeceğim" dedi.
#AntalyaAntalya’da 10-13 Şubat tarihleri arasında ‘İklim Değişikliği Farkındalığı’ temasıyla düzenlenen profesyonel bisiklet yarışı Tour of Antalya powered by AKRA sona erdi. Biz de bu yıl yarışı fırsat bilip bisiklet şehri Antalya’nın doğal ve tarihi güzelliklerini iki teker üzerinde keşfe çıktık.
#HürriyetJeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Antalya'da meydana gelecek 7 ve üzerindeki depremde, falezler üzerindeki binalar ile 2000 yılı öncesi yapılan düşük zemin kaliteli binaların ağır hasar alacağını söyledi. Yüklü, "7 büyüklüğündeki depremde falezler üzerindeki binalar hasar görecek ve alüvyon zemindeki binalar yıkılacaktır" dedi.
#AntalyaJeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Antalya'da meydana gelecek 7 ve üzerindeki depremde, falezler üzerindeki binalar ile 2000 yılı öncesi yapılan düşük zemin kaliteli binaların ağır hasar alacağını söyledi. Yüklü, "7 büyüklüğündeki depremde falezler üzerindeki binalar hasar görecek ve alüvyon zemindeki binalar yıkılacaktır" dedi.
#AntalyaAntalya'nın tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan ve su altındaki batık antik kentiyle ünlü Kekova'da, Su Altı Bilim Komisyonu tarafından dalış yapılabilecek 3 nokta belirlendi. Kekova ve Demre'nin dünyanın önde gelen su altı dalış merkezlerinden olması hedefleniyor.
#AntalyaAntalya’nın Demre ilçesi yakınlarındaki Kekova batık kenti, tarihi dokusu ve Akdeniz’in en temiz denizine sahip olması dolayısı ile her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Doğa ve tarihin bütünleştiği bir dünya cenneti olan Kekova olağanüstü güzellikleri bünyesinde barındırıyor.
#DolichisteYeşili ve maviyi buluşturan, tatili “deniz, kum ve güneş” olarak tarif edenlerin ilgi odağı Akdeniz Bölgesi, sadece kıyılarındaki değil, iç kesimlerindeki zenginlikleriyle de dikkat çekiyor. Her yıl ağırladığı 10 milyondan fazla yerli ve yabancı turistle Türkiye’nin turizm başkenti, sahip olduğu arkeolojik ve doğal güzellikler sayesinde farklı olanaklar sunuyor.
Deniz, tatil ve eğlencenin merkezi Batı Akdeniz bu yıl 9 milyon turist ağırlamaya hazırlanıyor. Şimdiden oteller, tatil köyleri doldu. Bölgeye gelen Rus turist sayısının 3 milyona yaklaşması, otellerin hizmetlerinde, eğlence sektöründe Rus tercihlerinin öne çıkmasını sağladı.
Toros dağlarının koynunda, Akdeniz’e 500 metre yükseklikten bakıp Kekova’dan Gelidonya burnuna kadar bir ufuk çizgisini gören yepyeni bir otel, yepyeni bir konsept: Hoyran Wedre Köy Evleri. Tamamen bölgenin otantik mimarisi temel alınarak, doğayı tahrip etmeyecek malzemeyle, taş ve topraktan inşa edilen otel, kekik, adaçayı, çalba gibi doğal bitkiler ve buğday tarlalarıyla yan yana.
Bu hafta da sizler için Türkiye’nin parlayan yıldızlarını seçmeye devam ediyorum. Ve diyorum ki: Hep yanlış zamanda doğru yerdeydim; kar altındaki Kapadokya, günbatımında Alahan manastırı, sisler arasında Athena Tapınağı, donmuş Çıldır Gölü, yağmurda gezilen ıssız bir antik kent... Şimdi, yolculuğumun sayfalarını çevirirken merak ediyorum. Yaşamlarında bir çıkış yapmak isteyen Vanlı üç genç kızın açtığı Asmin Lokantası hálá yadırganıyor mu? Bodrum’da gün, Cevat Şakir’in dediği gibi, ‘’avucunu göğe açacak ve elini yanaştırıp bakınca, avucunun mavileşmediğine şaşacak’’ kadar güzel mi?