İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Topuz, sanayideki ara eleman açığını kadın istihdamıyla çözecek bir formül üzerinde çalıştıklarını söyledi. Topuz, “Kadınları istihdama çekerek ara eleman sorununu çözebiliriz ancak çocuk bakımı büyük engel. Gelin her mahalleye donanımlı kreşler açalım. Çalışma Bakanlığı, MEB ve iş dünyası protokol imzalasın. Bu modeli acil hayata geçirelim” dedi.
#İDDMİBTürkiye’nin toplam ihracatı 2023 yılında 255.8 milyar dolar olurken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 hedefi için 375 milyar doları işaret etti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de en büyük baş ağrısının enflasyon olduğunu söyleyen Erdoğan, “Üretim, istihdam ve büyümeden taviz vermeden enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz” dedi.
#ErdoğanManpower’ın araştırması Türkiye’de 2024’te yetenek açığının boyutlarını gösteriyor. Sanayiciler ise yetenek açığından en çok etkilenenler. Örnek projelerle soruna çözüm arıyorlar. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Gençlere sanayiyi sevdirmek boynumunuz borcu” deyip yarışmalar düzenliyor. İSO Başkanı Bahçıvan ise 150 üye işinsanıyla meslek liselerine sahip çıktıklarını söylüyor. Görünen o ki 2024’te bu örnekler daha da artacak...
#İnsan KaynaklarıTicaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteği, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun (ETMK) işbirliğiyle bu yıl 19’uncusu düzenlenen ‘İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması 2023’, ‘Afet ve Acil Durum’ temasıyla Metalden Mamul Ürünler ve Plastikten Mamul Ürünler kategorisi olmak üzere iki kategoride gerçekleştirildi.
#Ticaret BakanlığıTürkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihi boyunca ihracatçı kimliğiyle öne çıkan, Türkiye’ye ihracatı öğreten Ege Bölgesi, 2023 yılının 10 aylık döneminde 25 milyar 796 milyon dolarlık ihracat yaparken ithalatı 17 milyar 683 milyon dolarda kaldı. Ege Bölgesi 10 aylık dönemde 8,1 milyar dolar dış ticaret fazlası verirken, ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 146 oldu.
#Ege BölgesiTürkiye, ev ve mutfak eşyaları sektörünün önde gelen fuarlarından olan Hong Kong’daki Mega Show’a milli katılım gösterdi. Global resesyon döneminde yeni müşteri bulmak zorlaşırken Türk üreticiler Uzak Doğu’ya gelen önemli alıcıların aklını çelmek için ürünlerini sergiledi. Üreticiler fuarda bir müşterinin ikna edilmesinin bile Türkiye için oldukça önemli olduğunu vurguladı.
#Hong Kongİhracatçıların son dönemde sıklıkla dile getirdiği finansman sorununa bankalardan kredi yanıtı geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi ile 11 kamu ve özel banka arasında imzalanan protokole göre, ihracatçılara 1 milyar dolar büyüklüğünde “Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi” verileceği açıklandı. Altı ay ödemesiz, dolar cinsinden yıllık yüzde 7.99 faizli paket gerektiğinde yükseltilebilecek.
#İhracatEndüstriyel Tasarım Yarışmaları 2022’nin ödül töreni gerçekleşti. Farklı kategorilerde, 248 başvuru arasından dereceye giren 14 proje, düzenlenen törenle ödüllendirildi. Törene katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Tasarımı; markalaşma, Ar-Ge ve inovasyonla birlikte Türkiye’nin geleceğini inşa edecek faktörlerden biri olarak görüyoruz” mesajını verdi.
#İMMİBTürkiye ve Mısır arasındaki diplomatik ilişkilerin büyükelçilik seviyesine çıkarıldığı duyuruldu. Türkiye ve Mısır tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi olarak Salih Mutlu Şen’i, Mısır’ın ise Ankara Büyükelçisi olarak Amr Elhamamy’i görevlendirdiği belirtildi.
#TürkiyeAB ülkelerine vize almanın geçmişe göre çok zor olduğunu söyleyen iş dünyası temsilcileri, “Özellikle fuarlara katılımda zorlanıyoruz. Vize çıksa bile neredeyse fuarın başlama gününe yetişiyor. Gecikiyor. Uçaktan indikten sonra da diğer ülkelere yapılmayan bir muamele ile karşılaşıyoruz. Saatlerce bekletiliyor, hoş olmayan bir şekilde detaylı evrak kontrollerinden geçiyoruz. Ayrıca nereye gitsek yüksek fiyat istiyorlar” diyor.
#AvrupaAB’nin ekim ayında başlayacağı Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın, ihracatçılara getireceği yük her geçen yıl artıyor. Uzmanlar, uygulamanın yıllık maliyetinin 1.8 milyar Euro’nun üzerine çıkacağına dikkat çekerken; ihracatçılarsa hazırlık süreçlerinin devam ettiğini belirtiyor. Bu alanda yol alabilmek için acilen gerekenler ise yatırım ortamının iyileştirilmesi ve uzun vadeli krediye erişim.
#Avrupa BirliğiYoğun bir ekonomik gündemle 2023 yılına giren sektörler, yeni yılda hem üretimde hem de ihracatta birden fazla gelişmeyi takip etmek durumunda kalacak. Pek çok sektör temsilcisi iyimserliği koruyarak sürdürülebilirlik, enerji ve artan maliyetlerin 2023 yılının ana gündemini oluşturacağını belirtirken; ortak nokta ise finansmana erişim olarak dikkat çekiyor.
#Enerji