Omicron XE varyantıyla birlikte koronavirüs varyantları yeniden gündeme geldi. Bunlardan biri olan delta virüsü belirtileri de merak edilenler arasında yer alıyor. Koronavirüsün tehlikeli varyantlarından olan Delta varyantı ve Delta Plus virüsü belirtileri, Türkiye'de yaygın olarak görülmüştü. Peki, delta virüsü nedir, belirtileri nelerdir? İşte delta virüsü gün gün belirtileri...
#Delta VirüsüKoronavirüs salgının başından beri en çok vaka ve ölüm görülen ülkelerin başında gelen Hindistan'da hükümet ve yüksek mahkeme çarpıcı bir karara imza atarak Kovid-19 nedeniyle ölenlerin ailelerine 674'er dolar ödenmesine karar verdi. Ancak gerçek ölüm sayısının resmi belgelerde görünenlerden çok daha fazla olduğu iddiaları kararla ilgili soru işaretleri yarattı.
#KoronavirüsDelta virüsü belirtileri Eski ABD İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) yöneticisi Dr. Scott Gottlieb'ın açıklamasının ardından yeniden gündeme geldi. Dünya yaklaşık 2 senedir koronavirüs salgını ile mücadele ederken ABD'den gelen açıklamada Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantının son büyük enfeksiyon dalgası olabileceği ifade edildi. Baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntı ile kendisini gösteren delta virüsü Türkiye'de de tespit edilmişti. Peki, Delta virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? İşte, delta virüsü ile ilgili ayrıntılar.
#Delta VirüsüDelta Virüsü nedir ve Delta varyantı belirtileri nelerdir, soruları uzmanlar tarafından mercek altına alındı. Koronavirüsün tehlikeli varyantlarından olan Delta varyantı (variantı) ve Delta Plus virüsü belirtileri, Türkiye'de yaygın görülmeye başlanmasıyla bir kez daha gündeme geldi. Delta varyantı belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, boğazda kuruluk, burun akıntısı ve ateş gibi grip benzeri semptomları taşıyanlar kaygılanmaya başlarken, araştırmacılar Delta varyantının aşılardaki etkilerine yoğunlaştı. Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantının orijinal virüsten daha hızlı yayıldığı bilimsel olarak kanıtlandı. Son yapılan araştırmaya göre, enfekte olan genç insanlar artık daha hafif soğuk algınlığı semptomları gösteriyor. Peki, Delta Virüsü belirtileri nedir? Delta Plus varyantında ateş ve boğaz ağrısı görülür mü? İşte, Delta mutasyonu semptomları.
#Delta VirüsDelta Virüsü nedir ve Delta varyantı belirtileri nelerdir, soruları uzmanlar tarafından mercek altına alındı. Koronavirüsün tehlikeli varyantlarından olan Delta varyantı (variantı) ve Delta Plus virüsü belirtileri, Türkiye'de yaygın görülmeye başlanmasıyla bir kez daha gündeme geldi. Delta varyantı belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, boğazda kuruluk, burun akıntısı ve ateş gibi grip benzeri semptomları taşıyanlar kaygılanmaya başlarken, araştırmacılar Delta varyantının aşılardaki etkilerine yoğunlaştı. Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantının orijinal virüsten daha hızlı yayıldığı bilimsel olarak kanıtlandı. Son yapılan araştırmaya göre, enfekte olan genç insanlar artık daha hafif soğuk algınlığı semptomları gösteriyor. Peki, Delta Virüsü belirtileri nedir? Delta Plus varyantında ateş ve boğaz ağrısı görülür mü? İşte, Delta mutasyonu semptomları.
#Delta VirüsDelta Virüsü nedir ve Delta varyantı belirtileri nelerdir, soruları uzmanlar tarafından mercek altına alındı. Koronavirüsün tehlikeli varyantlarından olan Delta varyantı (variantı) ve Delta Plus virüsü belirtileri, Türkiye'de yaygın görülmeye başlanmasıyla bir kez daha gündeme geldi. Delta varyantı belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, boğazda kuruluk, burun akıntısı ve ateş gibi grip benzeri semptomları taşıyanlar kaygılanmaya başlarken, araştırmacılar Delta varyantının aşılardaki etkilerine yoğunlaştı. Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantının orijinal virüsten daha hızlı yayıldığı bilimsel olarak kanıtlandı. Son yapılan araştırmaya göre, enfekte olan genç insanlar artık daha hafif soğuk algınlığı semptomları gösteriyor. Peki, Delta Virüsü belirtileri nedir? Delta Plus varyantında ateş ve boğaz ağrısı görülür mü? İşte, Delta mutasyonu semptomları.
#Delta VirüsüDelta varyantı (variantı) ve Delta Plus virüsü belirtileri, Türkiye'de yaygın görülmeye başlanmasıyla bir kez daha gündeme geldi. Delta varyantı belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, boğazda kuruluk, burun akıntısı ve ateş gibi grip benzeri semptomları taşıyanlar kaygılanmaya başlarken, araştırmacılar Delta varyantının aşılardaki etkilerine yoğunlaştı. Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantının orijinal virüsten daha hızlı yayıldığı bilimsel olarak kanıtlandı. Son yapılan araştırmaya göre, enfekte olan genç insanlar artık daha hafif soğuk algınlığı semptomları gösteriyor. Peki, Delta Virüsü belirtileri nedir? Delta Plus varyantında ateş ve boğaz ağrısı görülür mü? İşte, Delta mutasyonu semptomları.
#Delta Virüsü Belirtileri NelerdirDelta Virüsü belirtileri, salgın döneminde farklı semptomlarla kendisini belli ediyor. Hindistan'da salgının en yoğun olduğu dönemde ortaya çıkan Delta varyantı dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Koronavirüsün (Kovid-19) daha bulaşıcı bir versiyonu olan Delta'nın aşılara olan etkisini mercek altına alan araştırmanın sonuçları yayınlandı. Son günlerde gündemden düşmeyen Delta varyantı ile ilgili bilim insanları çok önemli bir bilgiye ulaştı. Varyantın bir gizemini daha çözen bilim insanları bu sayede Delta ile daha iyi mücadele edecek tedavi yollarının belirlenmesinin önünün açıldığı yorumunda bulundu.Bilim insanları bugüne kadar yapılan en detaylı araştırma kapsamında bir hayli ürkütücü sonuçlara ulaştı. Ülkemizde de görülen Delta Varyantı, bilim insanları tarafından ‘çift mutasyonlu’ olarak adlandırılıyor. Peki Delta Virüsü (varyantı) belirtileri nedir? Boğaz ve baş ağrısı Delta virüs belirtisi mi? Delta virüs Türkiye'de hangi şehirlerde görüldü.. İşte detaylar
#Delta VirüsüVirüsler mutasyon yoluyla sürekli değişir ve bir virüsün yeni mutasyonlarının ortaya çıkması beklenir. Mutasyona uğrayan virüsün belirtileri farklı olabildiği gibi yapılan aşıların da mutasyona etkisi farklı olabilir. Peki delta virüsü nedir? Delta virüsü belirtileri nelerdir? İşte konuyla ilgili merak edilenler...
#Delta VirüsüDelta Virüsü belirtileri, salgın döneminde farklı semptomlarla kendisini belli ediyor. Hindistan'da salgının en yoğun olduğu dönemde ortaya çıkan Delta varyantı dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Koronavirüsün (Kovid-19) daha bulaşıcı bir versiyonu olan Delta'nın aşılara olan etkisini mercek altına alan araştırmanın sonuçları yayınlandı. Bilim insanları bugüne kadar yapılan en detaylı araştırma kapsamında bir hayli ürkütücü sonuçlara ulaştı. Ülkemizde de görülen Delta Varyantı, bilim insanları tarafından ‘çift mutasyonlu’ olarak adlandırılıyor. Peki Delta Virüsü (varyantı) belirtileri nedir? Boğaz ve baş ağrısı Delta virüs belirtisi mi? Delta virüs Türkiye'de hangi şehirlerde görüldü.. İşte detaylar
#Delta Virüs2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.4 ve BA.5 için alarma geçmiş durumda. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken sahibi olduğu BioNTech ile koronavirüse karşı ilk aşıyı geliştiren Uğur Şahin'den yeni aşı ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
#Uğur Şahin2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.4 ve BA.5 için alarma geçmiş durumda. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in sahibi olduğu BioNTech’ten beklenen açıklama geldi.
#Koronavirüs2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.4 ve BA.5 için alarma geçmiş durumda. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken İngiltere'den dikkat çeken bir uyarı geldi. Aşı olanların dahi enfekte olma riski bulunduğunun altını çizen İngiliz profesör Tim Spector, 2 semptoma dikkat çekti...
#KoronavirüsDünyanın en dışa kapalı ülkelerinden biri olan Kuzey Kore'den itiraf gibi bir adım geldi. Pandeminin başından beri ülkede koronavirüs (Kovid-19) vakası görülmediğini iddia eden Kuzey Kore ilk vakayı açıkladı. Devletin resmi haber ajansı ulusal acil durum ilan edildiğini duyurdu.
#Kuzey KoreCovid-19 neredeyse iki yıldır hayatımızda ve bu süreçte "Ne zaman bitecek bu çile?" demediğimiz bir gün olmadı. ABD'de bilim insanları bilgisayar modellemeleri yoluyla bu sorunun yanıtını buldu. Yeni bir varyant çıkar da planları alt üst etmezse eğer, pandemiyi bitirmeye sayılı günler kaldı. Tabii öngörülere soru işaretiyle yaklaşan uzmanlar da yok değil. İşte tüm taraflarıyla "Bu iş nereye gidiyor?" tartışması...
#COVID-19Şu anda Omicron varyantı küresel ölçekte olduğu gibi ülkemizde de baskın varyant haline geldi. Tüm dünyada hızla yayılan varyant nedeniyle hatırlatma dozlarını yaptırmış tam aşılar da dahil olmak üzere çok daha fazla insan covid pozitif çıkıyor. Omicron bir ayı aşkın süredir hayatımızda ama elde edilen veriler çok yeni ve hala net değil. Bu nedenle testi pozitif çıkanların kafalarında onlarca soru var. Biz de bu soruları uzmanlarımıza sorarak yanıtlarını aldık. İşte Omicron varyantı ile enfekte olanların en çok sorduğu sorular...
#OmicronBurun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlik gibi belirtileriyle daha çok soğuk algınlığı ve mevsimsel grip gibi geçirilen Omicron varyantı, buna karşın özellikle aşısızlar, eksik aşılılar, bağışıklığı düşük ve kronik hastalıkları olan risk grubundaki kişilerde ağır seyrederek ciddi sonuçlara yol açabiliyor. KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Atar, Omicron ile birlikte son günlerde sık görülen enfeksiyonları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmicronFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaKoronavirüsün son ortaya çıkan varyantı Omicron, hızla yayılarak neredeyse tüm dünyada baskın varyant haline geldi. Hemen hemen tüm ülkelerde vaka sayıları rekor kırarken pek çok uzman artık maske ve mesafe kuralları için bilgilerin yenilenmesi gerektiğini savunuyor. Özellikle 2 metre sosyal mesafe kuralı gibi daha önce uygulanan bazı kuralların artık geçerliliğini yitirdiği söyleniyor. Maskeler için de önemli uyarılar mevcut. Peki yeni varyanta karşı yeni kurallar neler olmalı? Hangi maskeyi nasıl takmalıyız? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsOmicron varyantı çıktığı günden bu yana o kadar hızlı bir şekilde yayıldı ki, bilim insanları dahi bu hızın karşısında şaşkın. Omicron’la ilgili her gün yeni bir bilgi gelmeye devam ederken bir yandan da bu yeni varyantı anlamak ve ondan korunmak için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Aşıların koruyuculuğu Omicron’a karşı düştü mü? Covid geçirenler Omicron’dan korunuyor mu? Ülkemizde durum ne? Çocuklar daha mı fazla enfekte oluyor? Prof Dr. Derya Unutmaz'ın "İnsanlığın karşılaştığı en bulaşıcı virüs' olarak tanımladığı Omicron hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanlarına sorduk
#KoronavirüsCovid-19'un en yaygın belirtilerini şimdiye kadar şiddetli öksürük, yüksek ateş, tat/koku kaybı ve nefes darlığı olarak biliyorduk. Ancak yeni varyantlarla beraber yepyeni belirtiler de ortaya çıkıyor. Dominant varyant olma hızında ilerleyen Omicron'un semptomları ise deltadan daha farklı. Peki insanlar yeni semptomları ayırt edebiliyor mu ve en önemlisi bu semptom değişimi pandemi sürecini nasıl etkiliyor?
#KoronavirüsGüney Afrika'da Covid vaka sayıları 200’lerden bir anda 10 binlere kadar çıktı. Vefat edenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Omicron artık yavaş yavaş baskın varyant olma yolunda hızla ilerliyor. Peki ülkedeki Türkler neler yaşıyor? İşte Güney Afrika’daki son durum…
#KoronavirüsKoronavirüse karşı, Merck firması tarafından geliştirilen 'Molnupiravir' adlı ilacın Faz-3 çalışmaları belli oldu. Klinik araştırmanın sonuçlarına göre ağır koronavirüs hastalarında hastaneye yatış ve ölüm riskini neredeyse ortadan kaldırıyor. Artık onay bekleyen ilaç için şimdiden ABD, Avustralya ve Singapur sipariş bile verdi. Peki Molnupiravir ilacı salgının seyrini değiştirebilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, çocuklarda görülen koronavirüse ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ceyhan, önceden ateş, baş, vücut ağrısının, tat alma duyusunun bozukluğunun ön planda olduğu bir tablo olduğunu ancak şimdi daha çok soğuk algınlığı tablosunun görüldüğünü söyledi. Ceyhan, "Aileler, burnu akan bir çocuğu koronavirüs olabilir diye düşünmeleri lazım" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet Ceyhan