Eski çağ tarihi alanında çalışan Mete Öztürk, 2021 yılında definecilerin tarihi eserleri paylaştığı gizli Facebook grupları olduğunu keşfederek onlara üye oldu. Grupta paylaşılan fotoğraf ve bilgileri arşivleyen Öztürk, definecilerin eline geçen eserlerin koruma altına alınması için çaba harcıyor.
#Mimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiYaptıkları kaçak kazılarla Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış olan kültür mirasına geri dönüşü olmayan zararlar veren define arayıcıları, sosyal medya platformlarına yönelik ürettikleri içeriklerle tahribatın boyutunu her geçen gün artırıyor. Başta Instagram, Youtube, Tik Tok ve Facebook olmak üzere, neredeyse sosyal medyanın tamamına yönelik içerik hazırlayan defineciler, 250-300 bine ulaşan takipçi sayıları ile dikkati çekiyor.
#DefineEDİRNE'de Balkan Savaşları sırasında kentin savunulmasının en önemli unsuru olan tabyaların bir kısmı yok olma tehlikesi altında. Kentin çevresinde bulunan 35 tabyadan 2'sinin restore edilerek korunmasına rağmen geriye kalan tabyalar atıl durumda kaldı. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, "Buralar da müze olarak kullanılabilir. Bunların da bir an önce toparlanması lazım. Bu tabyalar bir bütün, tek bir tabya değil. Bütün olarak korunması gereken bir askeri ve kültürel bir miras. Bunlar yok olup gidecek. Tarihi mirasımızın önemli bir belgesini kaybedeceğiz" dedi.
#EdirneKocaeli'de kuzeninin evinde intihar ettiği iddia edilen gencin cinayete kurban gittiği şüphesiyle tutuklanan sanığın ve eşinin yargılanmasına başlandı. Olay gecesi maktul ile aynı evde bulunan şahıs, "Ben, Olcay, Fatih ve Ş.T. definecilik işiyle uğraşıyorduk. Ş.T., mezarlıktaki defineyi çıkarmak için kan lazım olduğunu söyledi. Olcay'ı bu sebeple öldürmüş olabilirler. O gece bence hedef bendim ama tartışma sebebiyle evden erken ayrıldım" iddiasında bulundu.
#KocaeliBarış İnce, yeni romanı ‘Köksüzler’de tek kurtuluşunu define bulmaya bağlamış yoksul insanların hayatından birkaç günlük bir kesit sunuyor. Arka planda ise tarihi, coğrafyası ve insanlarıyla İzmir’in hikâyesi var. Roman kişilerinin kaderleri ile İzmir, onların hafızalarıyla tarihin sakladıkları arasında çarpıcı bağlar kuruyor yazar.
#KöksüzlerTekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, tümülüslerde kaçak kazı yaparak define arayanlara tepki gösterip, "Buralar hazinelerin gömülü olduğu yerler değil ki. Buralarda yaşayanlar Traklar, gariban halk. Burada gömülü olanlar Mısır'ın firavunları değil ki, varlıklarıyla gömülsünler. Burada define aramak, hazine aramak beyhudedir, yanlıştır. İnsanlığa karşı işlenen bir suçtur" dedi.
#TekirdağTekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, tümülüslerde kaçak kazı yaparak define arayanlara tepki gösterip, "Buralar hazinelerin gömülü olduğu yerler değil ki. Buralarda yaşayanlar Traklar, gariban halk. Burada gömülü olanlar Mısır'ın firavunları değil ki, varlıklarıyla gömülsünler. Burada define aramak, hazine aramak beyhudedir, yanlıştır. İnsanlığa karşı işlenen bir suçtur" dedi.
#TekirdağLikya, Pamfilya ve Pisidya uygarlıklarının birleştiği, 30’a yakın antik kentin bulunduğu çok özel bir yer olan Antalya, özellikle pandemi döneminde koruyucu uygulamalara rağmen kanunsuz kazıların işgali altında kaldı. Antalya’dan Fethiye’ye kadar kaçak kazı yapılmayan antik kent kalmadığı belirtildi.
#Antik KentlerAntalya’nın Manavgat ilçesindeki Hisarcıklı Kalesi’nde Roma döneminden kaldığı belirtilen antik kent, defineciler ve tarihi eser kaçakçıları tarafından talan edildi. Yaylaalan Mahalle Muhtari Nuri Köseoğlu, "Kaçakçılar buralarda sürekli dolaşıyor. Bir şeyler buluyorlar mı bilmiyorum ama jeneratör çıkarıyor adam buraya, hilti çıkarıyor ve kazı yapıyor" dedi.
#AntalyaDolandırıcıların tuzağına düşen vatandaşların çok para kazanma düşüncesiyle sahte tarihi eserlerle nasıl kandırıldıkları Emniyet ve Jandarma raporlarıyla ortaya çıktı. Tarihi eserlerin kopyalarını üreten sahtekârlar, bunları toprak altına gömüp aylarca bekleyerek eskiymiş görüntüsü veriyor. Bir yöntem de define haritasıyla kazı yapıp önceden gömülmüş sahte eser bulmak.
#GazetehaberleriŞırnak’ın Silopi Adliyesi’nde Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapan B.Ç.,’nin adliye binasına bombalı saldırı planladığı ihbarının ardından harekete geçen polis ekipleri, bina içinde yapılan aramada 4 kilo 400 gram patlayıcı ele geçirildi. B.Ç. ile birlikte 6 şüpheli gözaltına alındı.
#ŞırnakÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gümüşhane’de 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün define aramak için boşaltılarak yok edilmesinin ardından define aramalarını ÇED kapsamına aldı. Çevre Mühendisleri Odası, kararı “Doğal ve tarihi varlıklarımızın tahribinin önlenmesi için önemli bir adım. Bu sayede kimin nerede, hangi defineyi aradığını öğrenebileceğiz” sözleriyle değerlendirdi.
#Dipsiz GölJEOMORFOLOJİ Derneği üyeleri define aramak için yasal izinle yok edilen Gümüşhane’deki 12 bin yıllık Dipsiz Göl’de inceleme yaptı. Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Erdal Gümüş, “Define aramak için gölü yok ettiler ama esas define gölün kendisiydi” dedi.
#Jeomorfoloji DerneğiGümüşhane’deki doğa harikası 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ü, Roma lejyonunun definesini aramak için kurutan iki işadamının kimliği ortaya çıktı. Hürriyet’in ulaştığı bilgilere göre izinleri alıp kazıları yapanlar Fatih Sözen ile Ahmet Canbakkal. İşadamları göldeki kazıyı, resmi heyet huzurunda yaptı.
#GazetehaberleriMersin'in Erdemli ilçesinde Şeytan Deresi Kanyonu'nda bulunan 'saklı hazine' Adamkayalar, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, Adamkayalar’ın define avcıları tarafından tahrip edildiğini belirterek, "Burası Göbeklitepe, Nemrut, Perge ve Efes kadar değerlidir. Burası kaybolmadan burayı ören yeri statüsüne getirmeliyiz" dedi.
#AdamkayalarDefinecilik kültür coğrafyamızı tahripten kurtarmak için süratle ve şiddetle itlaf edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu konuda kanunların tatbiki yeter. Yeter ki vatandaş uyanık olsun, yanı başındaki mezarlığa, cami haziresine, harabeye sahip olsun, kanun ve idare adamları da bir zahmet biraz terlesin ve koşuşsunlar.
#YazarSon zamanlarda yeniden hararetle tartışılır oldu definecilik.En önemli sebebi, bu konuda bir de derginin çıkmış olması. Cinlerden işaretlere kadar pek çok başlığın yer aldığı dergide, antik dönemde kullanılan dayanıklı Horasan harcının nasıl kırılacağına kadar bilgiler de bulunuyor. Meseleyi iyice anlamak için hem derginin yönetimiyle hem de itirazı olan arkeologlarla konuştuk. Bununla da yetinmeyip bir defineciyle araziye çıktık. Fotoğraf çekimi için rastgele gittiğimiz alanda bir Bizans sikkesi bile bulduk.
#Serkan Ocak