Bilim insanları Arktika'daki permafrostun çözülmesiyle açığa çıkan 48.500 yıllık bir 'zombi virüs'ün, halen enfeksiyona neden olabildiğini laboratuvar ortamında kanıtladı. Araştırmayı yürüten uzman "Biz bu virüsleri, permafrosttan çıkabilecek diğer tüm virüslerin temsilcisi olarak görüyoruz" diyor. Peki bu insanlık için neden önemli?
#PermafrostTürkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan ve Uludağ Milli Parkı’nın 2 bin 41 hektarlık kısmını Alan Başkanlığı’na devreden düzenleme, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşsa da gündemde kalmaya devam ediyor. Tartışmaların odağındaysa dağı mesken tutan nadir canlılar var.
#Uludağ Milli ParkıVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganKıtayı saran sıcak hava dalgası nedeni ile zor günler geçiren Avrupa şimdi de orta ve güney bölgelerde etkili olan fırtına ile mücadele ediyor. Şiddetli fırtına nedeniyle Fransa’nın Corsica Adası’nda 6, Avusturya’da 5 ve İtalya’da 2 kişi hayatını kaybetti, ve çok sayıda yaralı var. Bölgeden gelen fotoğraflar fırtınanın şiddetini gözler önüne serdi...
#AVRUPATürkiye'nin önemli sulak alanlarından Samsun'daki 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bilinçsizce kullanılan zirai tarım ilaçları nedeniyle türler yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sebahat Sullivan, “Zirai ilaçlar deltanın biyoçeşitliliğine, toprak yapısına, kuş türlerinin nesillerine, manda yetiştiriciliğine, göllerde yaşayan canlı türlerine, balıklara, insan sağlığına zarar veriyor. Önüne geçmek için büyük çapta organik tarım yapılması gerekiyor” dedi.
#Kızılırmak DeltasıTütün ürünleri dünyada her yıl milyonlarca kişinin ölümüne ve çeşitli hastalıklara yakalanmasına neden oluyor. Sigarayı bırakamayanların en büyük bahanelerinden biri de kilo alma korkusu. Ancak uzmanlara göre sigarayı kilo almadan bırakmak mümkün.
#Gazetehaberleriİstanbul’da tedavi gördüğü hastanede pazar günü hayatını kaybeden Yıldız Kenter bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. Yıldız Kenter için ilk tören Kenter tiyatrosunda düzenlenecek. Tören için Kenter’in cenazesi tiyatroya getirildi. Peki, Yıldız Kenter’in cenazesi nerede, saat kaçta kalkacak?
#Yıldız KenterAntalya’da geçtiğimiz yıl motosikletle otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında metrelerce havaya fırlayan oğlu ağır yaralanan baba, geçmiş olsun beklediği otomobil sürücüsünün görülen davada şikayetçi olmasıyla neye uğradığını şaşırdı. Baba, “Bir ‘geçmiş olsun’ bile demedi. Kazayla insanlar ölüyor her şey oluyor. Ben onu affedebilirdim ama bu saatten sonra hiç affetmeyeceğim” dedi.
#HaberPlastikler, hafiflik, esneklik, dayanıklılık, kolay işlenebilme ve ekonomik olma gibi avantajları nedeniyle günlük hayatımızın her alanında kullanılan polimerik malzemelerdir. Dünyadaki plastik tüketimi son 70 yıldır katlanarak artmıştır. 2050 yılına kadar, dünya yüzeyine 33 milyar ton plastik atığın daha ekleneceği tahmin edilmektedir.
#Plastiğin ZararlarıÇocuk sahibi olmak isteyenlere kötü bir haberimiz var. Araştırmalar son 30 yıldır sperm ile yumurtanın bir araya gelme ve embriyon geliştirme ihtimalinin azaldığına işaret ediyor. Çünkü sperm sayısı her geçen gün azalıyor. Farklı 138 çalışmanın sonuçlarına göre sperm hücre sayısı 91.6 milyon/ml’den, 39.3 milyon/ml’ye düştü. Üroloji uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Adayener, “Bu düşme değil çakılma” diyor.
#GazetehaberleriDevlet, sivil toplum kuruluşları ve halk birlikte çalıştı; Türkiye’de doğa korumanın sembolü olan kelaynak uçurumun kenarından döndü. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin ‘Yok Olmak Üzere’ kategorisinden ‘Tehlike Altında’ya aldığı kuşların nüfusu 1986’da beş çifte düşmüştü. Bugünse 120 çiftten fazlalar.
#Dünya Doğayı Koruma BirliğiYeryüzünde her 13 dakikada bir, bir canlı türü için kıyamet yaşanıyor. Yani bir tür sonsuza kadar yok oluyor. Bunun en önemli nedeni, doymak bilmeyen hırslarımız, tüketim alışkanlıklarımız ve gezegenimizin yaşadığı sorunlara duyarsız kalmamız. Öte yanda da bir canlının hayatı için varını yoğunu ortaya koyan, gece gündüz çalışan, yeri geldiğinde kapı kapı dolaşan, günlerini, aylarını hatta yıllarını bir canlıya adayan güzel insanlar var. İşte en kıymetlilerimizin kaderini değiştiren hayvanseverlerin ilham veren hikâyeleri...
#Doğa KahramanlarıHidroelektrik santralları, madenler, ormanların canına okuyan projeler ve şah iken şahbaz, 75 iken 80 olan ve birçok canlının kaderini üç-beş insanın dudaklarının arasına bırakan torba yasa... Kısacası memleketin ‘doğa’sına dair dert çok... Ancak karamsarlığa düşmeye de gerek yok. Zira istendiğinde, mücadele edildiğinde ve gereklilikleri yerine getirildiğinde “Oluyormuş” dedirten, daha fazla canlının korunmasına ilham olacak çalışmalar da var. Örneğin alageyik, caretta caretta, kelaynaklar, akdenizfokları...
#Kelaynak