6 Şubat deprem felaketi sonrasında başta İstanbul olmak üzere birçok ilde vatandaşlar binalarının ne kadar güvenli olduğunu sorgulamaya başladı ve risk tespit taleplerinde patlama oldu. Ancak aradan geçen sürede maalesef risk unutuldu.
#DepremYaz döneminin gelmesiyle birlikte denize ve havuza girilmeye başlandı. Akılı telefonuyla havuzda ya da denizde fotoğraf, video çekmek isteyenler de iPhone su geçirmezlik garantisiz olup olmadığını merak ediyor. iPhone’lar su geçiriyor mu? sorusu da bu sebeple araştırılan konulardan birisi oldu. Apple resmi internet sitesinde hangi modellerin suya dayanıklı olduğu ile ilgili bilgilendirme yazısı bulunuyor. Peki, iPhone 11, 12, 13, 14 su geçiriyor mu? Peki, iPhone ile havuza, denize girilir mi?
#İphone 11 Su Geçiriyor MuÇatalca, Ümraniye, Şile, Pendik, Sultanbeyli, Arnavutköy, Beykoz, Adalar’da depreme karşı koruma oranı çok düşükken, Bakırköy, Esenyurt, Beşiktaş, Beylikdüzü, Kadıköy, Küçükçekmece nispeten daha iyi durumdalar.
#İstanbulTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#DepremİBB İstanbul ilçeleri deprem risk raporu paylaşımında bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. En çok merak edilen ilçeler arasında ise İstanbul Beylikdüzü deprem riski merak ediliyor. Peki, Beylikdüzü deprem bölgesi mi, depreme dayanıklı mı, fay hattı geçiyor mu? İstanbul ilçeleri deprem risk raporu...
#Beylikdüzü DepremDeprem uzmanları İstanbul depreminin yaklaştığı ve acil önlem alınması uyarısı yaparken, binalarına dayanıklılık testi yaptırmak isteyenlerin sayısı patladı. 6306 Sayılı Kanun kapsamı dışında Kat Mülkiyeti Hukuku kuralları içinde depreme dayanıklılık testi ve güçlendirmenin nasıl yapılacağına ilişkin gelen çok sayıdaki soruyu İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Binada Güçlendirmeİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. Kitapçık İstanbul ilçeleri deprem riski hakkında detaylı bilgiler veriyor. 2019 yılında hazırlanan Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı ilçelerdeki deprem risk durumu ve nüfus bilgileri İBB tarafından paylaşıldı. Kendilerine güvenli bir yerleşim yeri arayışına giren İstanbul sakinleri, Şile deprem riski hakkında bilgi almak için araştırmalara devam ediyorlar. Peki, Şile depreme dayanıklı mı, deprem bölgesi mi, fay hattı var mı? İşte, İBB İstanbul Şile deprem risk haritası...
#Şile Deprem Risk HaritasıJeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Kanal D'de yayınlanan Hakan Ural ile Nur Tuğba Namlı'nın sunduğu 'Neler Oluyor Hayatta' programında yaptığı yeni bilgilendirmelere açıklık getirdi. Görür, "İzmir’e dedim ki, bilim insanları sizi de uyarıyor. Aynen İstanbul’u uyardığımız gibi, bizim yıllarca Maraş’ı uyardığımız gibi, Hatay’ı uyardığımız gibi, Elazığ’ı uyardığımız gibi..." dedi. Görür, "Bütün Türkiye’ye haykırarak bunu söylüyorum. Fay tartışmasını bırakın. Ne zaman, nerede olacağını bırakın. Bu deprem gelirse on binleri telef edecek, bu bilimsel gerçeklik. İstanbul’u İzmir’i depreme nasıl hazırlayabiliriz, ne yöntemler yapabiliriz, bu belli. Depreme dirençli kentler haline getirelim" ifadelerini kullandı.
#DepremJeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Kanal D'de yayınlanan Hakan Ural ile Nur Tuğba Namlı'nın sunduğu 'Neler Oluyor Hayatta' programında yaptığı yeni bilgilendirmelere açıklık getirdi. Görür, "İzmir’e dedim ki, bilim insanları sizi de uyarıyor. Aynen İstanbul’u uyardığımız gibi, bizim yıllarca Maraş’ı uyardığımız gibi, Hatay’ı uyardığımız gibi, Elazığ’ı uyardığımız gibi..." dedi. Görür, "Bütün Türkiye’ye haykırarak bunu söylüyorum. Fay tartışmasını bırakın. Ne zaman, nerede olacağını bırakın. İstanbul nasıl olur, neresi yıkılır, orası mı sağlam, burası mı demeyi bırakın. Bu deprem gelirse on binleri telef edecek, bu bilimsel gerçeklik" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci Görürİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için deprem risk raporu hazırladı. Kitapçıkta İstanbul ilçeleri deprem risk durumu, nüfus bilgileri yer aldı. Bu ilçeler arasında en çok merak edilenlerden biri de Adalar deprem riski oldu. Peki, Adalar depreme dayanıklı mı, deprem bölgesi mi, fay hattı nereden geçiyor? İBB İstanbul Adalar deprem riski raporu...
#Adalar Deprem RiskiKamuoyu Araştırmacısı Hakan Bayrakçı, TÜİK nüfus sayım verilerine göre “3 bin küsür” kişiyle yapılan ve saha çalışması 2 gün önce tamamlanan İstanbul deprem araştırması sonuçlarını CNN Türk canlı yayınında açıkladı. Ankette "İstanbul’da olacak bir deprem için evinize-oturduğunuz yapıya güveniyor musunuz?" sorusuna yüzde 59,2 “Hayır güvenmiyorum” ve “Fazla güvenmiyorum” cevaplarını verdi.
#Depremİzmir'deki faylarının mevcut durumu hakkında bilgi veren Jeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür "İzmir gerçek anlamında bir deprem kenti. Canlı faylar var. Çok az kentimizde bu kadar yoğun aktif fay sistemi var. Bunlar bugün olmazsa yarın deprem yaratacaktır" dedi.
#Depreme-Devlet bina hasar tespiti sorgulama ekranı, Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 10 ili vuran depremin ardından afetzedelerin erişimine açıldı. Bölgede bulunan depremzedeler evlerine geçmeden önce binam depreme dayanıklı mı hasar tespiti nasıl yapılır? sorularına yanıt ararken konuyla ilgili açıklama yapıldı. Bakan Kurum "“Vatandaşlarımız e-Devlet ya da bakanlık adresinden evlerinin hasar durumunu öğrenebilir” dedi. Deprem hasar tespiti https://hasartespit.csb.gov.tr/ veya www.turkiye.gov.tr e-Devlet ekranlarından öğreniliyor. Peki, bina hasar tespit sonucu nasıl öğrenilir? Benim evime ne oldu? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Hasar TespitiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem hasar tespit başvurusu e-Devlet üzerinden erişime açıldı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremin ardından vatandaşlar 'Benim evim depreme dayanıklı mı?' Bina hasar tespiti nasıl sorgulanır?' soruların yanıtına odaklandı. Deprem bölgesinde ikamet eden vatandaşlar, adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını öğrenebilecekler. Peki, e-Devletten bina hasar sorgulama nasıl yapılır? İşte, hasar tespiti sorgulama sayfası ve ayrıntılar.
#Hasar Tespit SorgulamaKahramanmaraş merkez üssü olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki deprem 10 ilde ciddi hasarlara neden oldu. Depremin ardından enkaz çalışmaları devam ederken, diğer yandan da deprem testi ve depremsonrası dayanıklı bina nasıl anlaşışır konuları hakkında araştırmalar hız kazandı. Deprem kuşağı olan Türkiye'de vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını öğrenmek adına 'evim depreme dayanıklı mı' sorusunun yanıtını merak ediyor. Binaların risk durumu araştırmalarına yoğunlaşanlar, dayanıklı binalar hakkında araştırmalarını hızlandırdı. Peki, deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır? Depreme dayanıklı bina nedir, nasıl olmalıdır? İşte merak edilenler...
#Deprem TestiSon dakika haberler.. İzmir depremi sonrasında binalarına güvenmeyenler yeni ev arayışına girerken tercih edilmesi gereken konutlar da önem arz ediyor. Peki binaların depreme dayanıklı olup olmadığını anlayabileceğiniz yöntemler nedir.. Öncelikle hangi özelliklere bakmak gerekir? İşte detaylar
#BinaOturduğu bölgenin ve yaşadığı mahallenin deprem riskini öğrenmek isteyen vatandaşlar, internet üzerinden sıklıkla AFAD deprem bilgisi sorgulama,oturduğum ev depreme dayanıklı mı?, gibi soruların cevapları merak ediliyor.. İzmir’de meydana gelen depremin acısı tüm Türkiye’ye yayıldı. Yaşanan acının tarifi yok ama yeni acıların önüne geçmek için yapılacaklar oldukça fazla. Bunlardan en önemlisi de kentsel dönüşüm. Ülke genelinde 6.7 milyon riskli konut yenilenmeyi bekliyor. Bu riskli evlerden biri de sizin olabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden binanızın dayanıklılığını ölçmek için risk tespiti yaptırmanız gerekiyor. İşte İzmir depreminin ardından merakla aranan soruların cevabı
#Fay HattıSon aylarda faiz oranların düşmesiyle birlikte konut satışları arttı. Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Özgür Eğilmez, konut alacaklara uyarılarda bulunarak, konutun depreme karşı dayanıklı olup olmadığının, estetik kaygılardan çok daha önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Eğilmez, konutun deprem yönetmeliğine uygun yapılıp yapılmadığı, inşa edildiği bölgenin zemin sınıfı, kullanılan donatı türü gibi birçok hususa dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, bu alanda uzmanlaşmış inşaat mühendislerinden destek alınabileceğini söyledi.
#Özgür EğilmezSosyalleşmeyi hızlandıran, toplumsal dengenin kurulmasında rol oynayan, istihdam alanı açan, çarpan katsayısı yüksek, 54 sektörle ilişkili seyahat endüstrisine, turizme bu özellikleri kazandıran kitleselleşme süreci koronavirüs salgınıyla tersine mi dönecek? Koronavirüs salgınının turizme etkilerini değerlendiren turizm araştırmacısı Fehmi Köfteoğlu şunları söylüyor:
#Yazarİki kafadar bir zamanlar kervanların ipek taşınan rotasındaki ülkeleri bisikletle geçiyor. Ahmet Rauf Özkul (28) ve lise arkadaşı Tolga Telve (28) yaklaşık dokuz aydır Asya’da 8 bin kilometre pedal çevirdi. Onları Tayland’da Chiang Mai’de yakaladığımızda yolda tanıştıkları ekip arkadaşlarıyla beş kişi olmuşlardı. Sorularımızı Özkul yanıtladı. Benzer bir hayal kuruyorsanız onlardan öğrenecek çok şey var!
#GezginlerArtık hepimiz Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu biliyoruz. Bu bilince ulaşmamıza rağmen, Türkiye’de Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerine göre, 16 milyon civarında konutun bulunmasına rağmen; bunun yaklaşık %52’lik kısmına ait zorunlu deprem sigortası (ZDS) var.
#Konut SigortasıElazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından, deprem riski taşıyan binalar bir kez daha gündeme geldi. Deprem kuşağı olan Türkiye'de vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını öğrenmek adına 'evim depreme dayanıklı mı' sorusunun yanıtını merak ediyor. Binaların risk durumu araştırmalarına yoğunlaşanlar, dayanıklı binalar hakkında araştırmalarını hızlandırdı. Peki, deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır? Depreme dayanıklı bina nedir?
#Depreme Dayanıklı Bina NedirGüney Kore merkezli teknoloji üreticisi Samsung, bu yılın başlarında dünyaya duyurduğu katlanabilen ekrana sahip Galaxy Fold ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Bazı teknik sorunlardan dolayı çıkış tarihi sürekli ertelenen ve son olarak Güney Kore'de geçtiğimiz haftalarda satışa sunulan cihaz, darbelere dayanıklı mı? Yere düşünce ne oluyor? Uygulanan kapsamlı bir test, cihazın dayanıklılığı konusunda önemli ipuçları veriyor.
#SamsungGazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ankara’da son günlerde yaşanan depremlerle ilgili, “Ankara’nın hem merkezinde hem kent çevresinde çok sayıda aktif fay var” dedi. Prof. Dr. Pampal, "Bu depremler haberci deprem değil uyarıcı deprem” diye konuştu.
#Ankara