Yeni bir yıla başlarken hedef belirlemenin ve kararlar almanın tarihinin 4 bin yıl öncesine, Babillilere kadar dayandığı biliniyor. Ancak araştırmalara göre bu kararları tüm yıl devam ettiremiyoruz. Görüştüğümüz 100 kişi arasında ilk adımları atanlar da var, kararlarını tam olarak uygulayanlar da...
#Yeni YılTansiyon düşüklüğü pek çok kişinin yaşadığı sağlık sorunlarından biri. Aniden ayağa kalkarak yaşanan göz kararması vb. farklı belirtilerle kendisini gösteren tansiyon düşüklüğünü geçirmek için yapılabilecek şeyler var. Peki, tansiyon düşüklüğü neden olur, nasıl geçer? Tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir? Osman Müftüoğlu tansiyon düşüklüğüne yönelik açıklamalarda bulundu.
#Tansiyon DüşüklüğüRegl olmaya başladığı yaşlardan itibaren kadınların çoğunun karşılaştığı bir problem vardır: Sancılar! Ağrılı geçen regl dönemleri yaşarken kurtarıcı olarak ilaçlara sarıldığınız olmuştur. Fakat regl ağrılarınızı hafifletmenin ilaçlar haricinde de yöntemleri var. İşte sancılarınızı azaltıp regl döneminizi daha rahat geçirmenizi sağlayacak 5 yöntem...
#Kadın SağlığıHijyenik bir yaşam sağlığın vazgeçilmezlerinden biri, bu kesin. Ne var ki burada da yine “ifrat” ve “tefrit” dengesi yani “kararında tutma” meselesi devreye giriyor. Zira yetersiz ya da bozuk hijyen kadar aşırı ve takıntı haline gelen bir hijyen çabası da bizi hasta edebiliyor. Özetle durum şudur...
#Osman MüftüoğluÇoluk çocuk, genç yetişkin, kadın ya da erkek fark etmez, kalsiyum herkese lazım. Kemiklerin, dişlerin yapılanması, yaşlanınca bütünlüğünü koruması, destek dokunuzun gelişip sağlamlaşması ve yüzlerce kimyasal sürecin aksamaması için kalsiyum lazım. Doğru olanı da onu haplarla, şuruplarla filan değil, doğal yoldan kalsiyum zengini besinlerle temin etmek. Bunun yolu kalsiyum deposu besinleri bilmekten geçiyor. “Peki hangi besinlerde daha çok kalsiyum var hocam?” diyorsanız buyurun...
#Osman MüftüoğluSu sağlığınızın garantisidir. Hayatın gücü, yaşamsal besinlerin en önemlisidir. Vücudunuza ihtiyacı kadar temiz ve kaliteli suyu sağlamadan sağlıklı kalmanız mümkün değildir. Kısacası sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yeteri kadar sağlıklı su tüketmeniz bir görevdir.
Bilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın KöksalSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlıkİstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, yapay zekanın öğrencilerin akademik performansı üzerindeki etkisini araştırdı. 452 öğrencinin katıldığı bu araştırma sonucunda, yapay zekanın akademik performansı artırdığı ortaya koyuldu.
#Yapay ZekaKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#Sigara