İnsanlığın uzayı keşfi ve hatta gelecekte uzayda kurulabilecek bir insan kolonisinin merkezinde yıllardır hep aynı gezegen var: Mars. NASA’nın geçtiğimiz günlerde bu gezegendeki aracı Curiosity vasıtasıyla yolladığı bir fotoğraf ise bir anda ortalığı karıştırdı ve anında bir internet fenomeni haline geldi. Mars’ta yer alan ve kapıya benzer bir oluşumu işaret eden fotoğraf gerçek mi? Peki gerçekse bu gerçekten uzaylıların yaptığı bir kapı mı? İşte cevabı!
#NASAİntihar eden birini durdurmaya giden polis neden olay yerinde hatıra fotoğrafı çeker? Ortaya çıkma ihtimali olan çıplak fotoğraflarımızı niçin telefonlara, bilgisayarlara yükleriz? Kol boyu mesafeden kendimizi çekebilme teknolojisi, yeni bir narsizm salgını mı? Selfie devrimi hayatımızı, aşkı, cinselliği, ahlakı baştan sona etkiliyor, sarsıyor, yeniden tanımlıyor. Sahi, birileri suyumuza bir şey mi katıyor?
#FacebookMars'a araştırma için indirilen son iki uzay aracı Curiosity ve Perseverance'ta çalışan Türk bilim insanı Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe, Elon Musk'ı reddettiğini açıkladı. Açıkmeşe SpaceX'te çalışan bir arkadaşının kendisini Musk'la tanıştırmak istediğini söyleyip, "Arkadaşım, 'Seni şu anda Elon'la tanıştırayım ama tanıştırırsam sana direkt iş teklif eder' dedi. Ben hazır değildim, bu sebeple görüşmek istemedim" ifadelerini kullandı. Açıkmeşe ayrıca Türkiye'nin uzay çalışmalarında yer almak istediğini belirterek, "Henüz bana bir talep ya da teklif gelmedi. Beni orada bilen insanlar var, Türkiye'de aktif değilim belki o yüzden ama henüz hiçkimse benimle iletişime geçmedi. Teklif gelirse tabii düşünürüm, yardımcı olabilirsem çok iyi olur" dedi
#Behçet AçıkmeşeSoğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#ÇinAmerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın bugün Atlas V roketi ile Mars'a yolladığı Perseverance (Sebat) adlı robot, kurumuş bir krater gölünü inceleyerek, kızıl gezegende geçmişte hayat olup olmadığını belirlemeye çalışacak. Fakat Mars'ta bir zamanlar gerçekten canlı organizmalar var olduysa, bilim insanları bunu nasıl anlayacak? Projenin bilim danışmanlarından yardımcısı Dr Ken Williford anlatıyor...
#NasaUzayla ilgileniyor musunuz? Her gece gökyüzüne baktığınızda heyecanlanıyor, bilim kurgu filmlerini kaçırmıyor musunuz? O zaman bu yazıya bir göz atmanızda fayda var. Özellikle uzayla ilgili bilginizi artırmak istiyorsanız. İşte uzay meraklısı gençlerin yapabileceği beş aktivite.
#UzayABD Başkanı Barack Obama, önceki gün ‘Ulusa Sesleniş’ konuşmasında ağırlığı ekonomiye verirken, 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin ‘geleceğin sanayi devrimini’ yaratacağını söyledi. Otomobilden, eve, fabrikadan, robota kadar bir çok şeyin üretildiği 3D yazıcılar, sanayi ve perakendede bütün taşları yerinden oynatmaya aday olarak gösteriliyor.
NASA’nın hafta başında Kızıl Gezegen Mars’a indirmeyi başardığı Curiosity’nin taşıdığı en önemli bilimsel test cihazı SAM’in direktörü Ferzan Akalın Jaeger, NASA’nın Maryland’deki merkezinde Hürriyet’e projeyi anlattı. Curiosity’nin inişinden sonra SAM ile kontak kurulduğunu ve yaşam fonksiyonlarının yerinde olduğunu aktaran Jaeger, SAM’in bulacağı karbonla, Mars’ta terraformingin (Dünyalaştırma) başlayabileceğini söyledi.