Uzay robotuna format atılıyor

Güncelleme Tarihi:

Uzay robotuna format atılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2012 18:28

Tarihin en büyük uzay gezgini Curiosity (Merak) adlı robot, Pazartesi günü iniş yaptığı Mars’ta artık hareket etmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Curiosity, kat edeceği yollarda taş ve toprak numuneleri toplayıp bunları analiz edecek ve elde edeceği bilgileri de NASA’nın merkezine gönderecek. Ancak tüm bunları yapabilmesi için, robota önce “beyin nakli” yapmak gerekiyor.

İŞTE O TARİHİ ANIN İLK GÖRÜNTÜLERİ / FOTO GALERİ

Yazılımı her an dönüştürülmeye hazır, esnek bir formatta hazırlanan Curiosity’nin beynini Dünya’dan kontrol eden uzmanlar, şimdi robotu, gidece yollarda karşısına çıkacak engelleri kolaylıkla aşabilmesi ve en güvenli güzergâhı belirleyip oradan yol almasına izin verecek yeni bir yazılımla formatlayacak.

TARİHİ OLAY BÖYLE GERÇEKLEŞTİ/ WEB TV

NASA yetkililerinden Ben Cichy, Curiosity’nin mevcut yazılımının, robotun Kızıl Gezegen’e inişini kolaylaştırmaya yönelik olduğunu; ancak artık bu aşama atlatıldığı için, bunu yenileyeceklerini anlattı. Yaklaşık iki yıl Mars’ta çalışması planlanan Curiosity’nin aktaracağı bilgiler, Dünya’ya en yakın gezegenle ilgili bugüne dek sır kalan birçok noktayı aydınlatacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!