Güncelleme Tarihi:
Bu belgeselleri kaçırmayın
Bugün astronomi, astrofizik gibi onlarca alanla ilgili birçok belgesel var. Ancak son birkaç yılda özellikle geniş izleyici kitlesine sahip iki belgesel serisi ön plana çıkıyor: ‘Through the Wormhole with Morgan Freeman’ ile ‘How The Universe Works’. Dünyaca ünlü belgesel kanalı Discovery Channel’in bu iki mükemmel serisi, harika görsel ve müthiş bir anlatımla evrenin işleyişini gözler önüne seriyor. Ünlü aktör Morgan Freeman’ın sunduğu Through the Wormhole, 2010’da yola çıktı ve serinin yeni sezon için çekimleri sürüyor. How The Universe Works de aynı yıl yayın hayatına başladı. O da yeni bölümleriyle önümüzdeki yayın döneminde de ekranlarda olacak. Bu iki harika belgesel serisi büyük patlamadan karadeliklere, galaksilerden yıldızlara ve gezegenlere kadar onlarca konuda doyurucu içeriği harika bir anlatım ve görsellikle birlikte sunuyor. Seriler mutlaka izlenmesi gerekenler listesine eklenmeli.
Teleskopu deneyin
Eğer büyük şehirlerden birinde yaşıyorsanız, gökyüzü geceleri pek berrak olmayacak ama uzayı kendi gözlerinizle izlemek kadar keyif veren çok az şey bulunuyor. Ayın kraterlerini incelemek, Venüs’ü takip etmek ve belki de çok uzaklarda Mars’ın silik silüetini görmek bir uzay meraklısı için çok değerli. Bunun için en iyi yolsa teleskop kullanmak. Fakat birini almadan önce gökyüzü haritası konusunda bilgi edinin. Örneğin yılın o saatinde gece gökyüzünde Venüs nerede görünecek ya da ay bu hafta hangi evlerde olacak? Bunları iyice araştırın. Uzayı bilmeden gözlemlerseniz, çok çabuk sıkılmanız olası. İnternette uzay hakkında bilgi edinebileceğiniz yüzlerce site var. Ancak ‘Google Sky’ ve ‘Sky- Map.org’a mutlaka göz atın. Bu iki site sayesinde gezegenlerden galaksilere geniş bir bilgi arşivine ulaşabilirsiniz. Ayrıca Google Earth’ü de ay ve marsın belli bölgelerini incelemek için kullanabilirsiniz.
Uygulamalarla keşfedin
Mobil uygulamalar her alanda işimizi kolaylaştırıyor, uzayı keşfederken neden kullanılmasın? Astronomi bilginizi geliştirebileceğiniz birçok uygulama mevcut. Bunlar içerisinde SkyView bir adım öne çıkıyor. Uygulama sayesinde gece telefonunuzun kamerasını gökyüzüne tuttuğunuzda hangi yıldız kümesine, gezegene, uyduya baktığınızı birkaç saniye içinde öğrenebilirsiniz. Ayrıca yıldız kümeleri, uydu ve gezegenler hakkında ayrıntılı bilgi de edinebilirsiniz. NASA’nın mobil uygulaması da astronomide bilgisini geliştirmek isteyenler için birçok farklı içerik sunuyor. Görseller, videolar, haberler, bilgi notları ve uzay görevleri hakkında detaylı bilgilere buradan tek tıkla ulaşabilirsiniz. Uygulamanın en büyük avantajı ise elde edilen en son bilgilerle sürekli güncellenmesi. Örneğin Satürn’ün halkarından yeni gelen enfes bir görsel ya da Mars’taki keşif robotu Curiosity’den yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafı buradan inceleyebilirsiniz. Ayrıca NASA’nın sosyal medya hesaplarını da takip etmeyi unutmayın. Şu web sitesini bir kenara not edin: nasa.gov
Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (ISS) canlı takip edin
Dünyanın en önemli araştırma merkezlerinden biri olarak çalışan ISS, günün 24 saati canlı yayın yapıyor. Dünyayı gece ve gündüz istasyonun gövdesine monte edilen bir kameradan izlemek eşsiz bir deneyim. Bu, dünyanın en uzun canlı yayınlarından biri. Her gün yaklaşık 80 milyon ziyaretçi tarafından izleniyor. Gerek uzay, gerekse dünya atmosferi hakkında bilgi edinmek için kullanılabilir. Ayrıcabirkaç gün önceki videoları da izleyebilirsiniz. Kim bilir belki siz de yüzlerce kişi gibi kimliği belirlenemeyen garip nesnelerin atmosfere girip çıktığını görebilirsiniz. Canlı yayına ’www.ustream.tv/channel/ live-iss-stream’ adresinden ulaşabilirsiniz.
Merkezleri gezin
Türkiye de uzay bilimleri alanında çalışmalarını hızlandırıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş’nin Ankara’da hayata geçirdiği Uzay Sistemleri ve Entegrasyon Test Merkezi (USET)son dönemde uzay araştırmaları alanında öne çıkan tesislerden. Tesis, üniversite öğrencileri tarafından ziyaret edilebiliyor. Ancak bunun için yazılı izin almak gerekiyor. Bir diğer lider araştırma merkezi olan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Enstitüsü de üniversite tarafından Milli Savunma Bakanlığı’ndan alınan izinle gezilebiliyor. Öğrenciler burada yer istasyonunu görebiliyor. İzmir Uzay Kampı da her yıl yetişkinler ve 9-15 yaş grubuna sunduğu çeşitli etkinliklerle uzay-severler için bir başka alternatif.