Merak ilk atışını yaptı

Güncelleme Tarihi:

Merak ilk atışını yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2012 00:00

2 milyar dolarlık proje kapsamında 5 Ağustos’ta Mars’a iniş yapan NASA keşif aracı Curiosity (Merak), lazeriyle tenis topu büyüklüğündeki bir taşı parçalayarak saha deneyini başlattı.

Haberin Devamı

N165’i paramparça etti

Kızıl Gezegen’e yaşam izlerini araştırmak için gönderilen NASA’nın en gelişmiş robotu Curiosity’ten iyi haberler gelmeye devam ediyor. Nükleer güçle çalışan, bir ton ağırlığındaki Curiosity’in ChemCam isimli lazeri önceki gün  ilk “atışını” yaptı. ChemCam 2,5 metre uzaklıktaki 7 cm genişliğindeki, tenis topu büyüklüğündeki Coronation isimli taşı (önceki ismi N165) 10 saniye boyunca, 30 kızılötesi “atış” yaparak parçalara ayırdı.

İlk saha deneyi başladı

Her bir “atışın” gücü bir milyon vat enerji taşıyor. Sadece bir deneme olan ilk “atışla” Mars’ın mineral yapısıyla ilgili saha deneyi başlamış oldu. ChemCam ekibinden Roger Wiens, “Coronation’dan çok iyi görüntüler aldık. Araştırma ekibi çok heyecanlı ve çok çalışıyor. Aleti geliştirmeye harcadığımız sekiz senenin hakkını sonunda alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kayalığa tırmanacak

Gezgin robotun yeni hedefi ise 3 ayrı cins taşın bir arada bulunduğu “Glenelg” adlı bir bölgede incelemede bulunmak. Daha sonra 5 km yüksekliğindeki Mount Sharp adlı kayalığa yönelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!