Literatürde C-Reaktif Protein olarak anılan CRP, yüksekliği ve belirtileri ile araştırılan konular arasında yer alıyor. Yüksek değerler çıkması vücuttaki itihabi durumu nitelerken, düşmesi ise bu reaksiyonun azalmaya başladığına işaret etmektedir. Peki, CRP nedir ve yüksekliği ne anlama gelmektedir? İşte, CRP yüksekliği nedenleri hakkında detaylı bilgiler
#Crp NedirYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#SağlıkHDL kolesterol yüksek yoğunluklu lipoproteinin kısaltılmış halidir. Kolesterolün damarlardan ve dokulardan karaciğere taşınmasını sağlar. Peki, HDL kolesterol değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte HDL kolesterol yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri, belirtileri ve merak edilenler...
#SağlıkYapılan kan testlerinde birçok değer ölçülür. Bu ölçülen değerlerin belirli bir aralıkta olması gerekmektedir. Yapılan kan testlerinden birisi de CRP 125 testidir. CRP testinin düşük veya yüksek çıkması bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Peki, CRP 125 nedir? v 125 değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere CRP 125 testi hakkında merak edilenleri detaylıca inceledik.
#CRP 125 NedirKadınlarda apandisit kendini şiddetli karın ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusma ile belli eder. Eğer apandisitten şüphelenirseniz topuklarınızın üzerinde yükselin ve ağrının artıp artmadığına bakın. Eğer ağrı bu hareketle artıyorsa apandisitiniz olabilir. Kadınlarda apandisit belirtisi ve nasıl anlaşılacağı hakkında ayrıntıları derledik.
#KadınAkciğerlerin mikrobik iltihaplanması sonucu oluşan Zatürre (Pnömoni) hastalığı özellikle sonbahar ve kış aylarında görülen çok ciddi bir enfeksiyondur. Zatürreden korunmak için bağışıklık sisteminin en iyi düzeyde tutulması gerektiğini belirten İç Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Torasik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Turgay Çelikel, hastalıkla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
#PnömoniHer yıl 500 bin çocuk akut romatizmal ateş hastalığına yakalanıyor. Akut romatizmal ateş, en çok 5-15 yaşlarındaki çocuklarda görülüyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde görülme sıklığı 100 binde 150. Streptokok enfeksiyonu geçiren her 100 çocuktan 1-3’ünde akut romatizmal ateş gelişiyor. Ateş, bu bakterilerin yol açtığı üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben ortaya çıkıyor.