"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkYılın hangi döneminde olursa olsun, yürüyüş yapmak insan bünyesine en iyi gelen aktivite… Özellikle kış aylarında meşe, kayın ve çınar ağaçları arasında dolaşmak ya da hafif karla kaplı göllerin etrafında temiz havayı solumak, depresyon ve kaygı gibi pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kış aylarında ruhumuzu dinlendirecek yürüyüş rotaları hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 harika rotayı önerdiler.
#RotaHavaların soğuması ile, grip, nezle, soğuk algınlığı ve halsizlik baş göstermeye başladı. Kendimizi bu halsizlik ve virüslere karşı korumak için beslenmemize daha fazla özen göstermemiz gerekiyor. Vitamin ve mineraller açısından zengin, antibiyotik etkili bazı besinler ile hazırlayacağınız yemekler vücut direncinizi korurken, bağışıklık sisteminizin de iyileşmesine yardımcı olabilir. İşte kışın yemek menülerinize dahil edebileceğiniz sağlıklı ve lezzetli tarifler.
#Sponsorlu İçerikKilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.
#BaklagilTurşulama işlemi ile pancarın tazeliği korunduğu ve içindeki vitaminler de saklandığı için tüketilmesi önerilir. Kırmızı pancar turşusunu günlük hayatta tüketerek vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kilo vermeye de yardımcı olduğu için diyetlerde önerilen bir besindir. Ayrıca kan basıncını düzenler ve kemiklerin de korunmasını sağlar. Kırmızı pancar turşusunun faydaları ve neye iyi geldiği hakkında ayrıntıları derledik.
Bir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.
#Mutfakta Kullanılan OtlarBazı besinlerin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Peynir altı suyu da günümüzde popüler hale gelen önemli besinlerdendir. Peynir altı suyu nedir, nasıl ve ne ile yapılır? Peynir altı suyu nerelerde kullanılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Peynir Altı SuyuSağlığımız açısından çok önemli bir yere sahip olan kolajen proteini, bizi hastalıklara karşı koruyor, cildi gençleştiriyor ve kemiklerimizi güçlendiriyor. Vücudumuzun doğal olarak ürettiği ancak yaşlanmayla birlikte üretimi azalan kolajen, günümüzde gıda takviyesi olarak da alınabiliyor. Yapılan klinik çalışmalar da kolajen hidrolizatının ağız yoluyla tüketilmesinin sağlık açısından olumlu etkileri olduğunu destekliyor.
#Et SuyuSon dönemin sağlıklı beslenme trendleri arasında öne çıkan sebzelerden biri de alabaş. Lahana ile brokoli kökü arasında bir lezzete ve dokuya sahip olan bu sebze çiğ tüketilebileceği gibi çeşitli tariflerde de kendisine kolayca yer bulabiliyor. Peki bu sebze nasıl hazırlanır, nasıl tüketilir? İşte sizin için aklınızdaki sorulara yanıt verecek pratik bir alabaş rehberi.
#Alabaş Nasıl PişirilirFaydalı Mamuller adlı şirketin kurucusu Bahar Şamhili Tanju, Gurvita adlı yeni bir marka yarattı. Markayla birlikte kemik suyu başta olmak üzere diğer sakatat çeşitlerinin de çorbalarını üreten Tanju, “Kemik erimesi rahatsızlığı geçirdim. Doktorlar hayatımdan kemik suyunu eksik etmememi söyledi. Sonra da bu işe girdim” diyor.
#Faydalı MamullerHavaların buz kestiği bugünlerde üzerinde tüten dumanıyla içimizi ısıtan çorbalar, sağlık açısından faydaları ile de sofralarımızın baş tacı. Kültürümüzde çorba o kadar yaygın ki kahvaltı da dahil gün içinde her öğünde tüketilebiliyor. Kış aylarında sıcaklığıyla içimizi ısıtan çorbaların diğer faydaları ise içine eklenen besinlere göre değişiklik gösterebiliyor. Kış çorbaları ile bağışıklığınızı destekleyebilir, hastalıklara karşı güçlü korunma sağlayabilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Kahraman, sağlık deposu 5 kış çorbası tarifi verdi, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu…
#Çorba