ZONGULDAK'ın Ereğli ilçesinde 1 yaşındaki D.D.Ç, yuttuğu madeni parayı acil serviste doktorların müdahalesi sırasında kusarak çıkardı. Doktor Nevzat Çimenoğlu, ailelerin bu tür durumlarda yapılacak ilk müdahaleyi iyi bilmeleri gerektiğini ifade ederek, "1 yaşına kadar olan bir bebekse ayaklarından tutup yukarı kaldırıyoruz. Ayrıca sırtına vurarak hava yoluyla atmaya çalışıyoruz" dedi.
#ZonguldakBebek ve çocukların yaşamlarının merkezinde yer alan oyuncaklar, aynı zamanda gelişimleri için de anahtar rol oynuyor. Ancak motor becerileri ve zihinsel gelişimleri için önemli bir araç olan oyuncaklar, sandığımız kadar masum olmayabilir.
#Çocuklarda Yabancı Cisim Yutmaİstanbul'da 9 yaşındaki otizmli Harun Duman, ailesi fark etmeden 13 küçük mıknatıs yuttu. Kusma şikayeti üzerine ailenin hastaneye götürdüğü çocuk, ameliyata alındı. Gerçekleştirilen başarılı ameliyat sonrası Harun'un bağırsaklarından birbirine yapışmış halde 13 mıknatıs çıkarıldı. Baba Ali Duman, 'Acilen ameliyata aldılar. Biz de şok olduk o esnada. Yattığı battaniyeyi ısırıp yuttuğu oldu. Biz böyle bir şey çıkmasını hiç beklemiyorduk.' ifadelerini kullandı.
#İSTANBULDüşmeler, yanıklar, zehirlenmeler evde yaşanabilecek tehlikelerin başında geliyor. Pandemiyle birlikte çocukların kaza yaşadıkları yerlerin yüzde 70’inin ev olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Tanya Agopyan, basit ilk yardım müdahalelerinin hayat kurtarabileceği uyarısında bulundu.
#Ev KazalarıKantinden aldığı şırınga çikolatanın kapağının boğazına kaçması sonucu vefat eden 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal ile ilgili soruşturmadan yeni haberler geldikçe konu da tekrar gündeme geldi. Çocuğunuzu tehlikelere karşı korumak evde bile gerçekten çok zor. Bu nedenle tehlike oluşturacak durumları önceden düşünüp, elinizden geldiğinde önlem almanızda büyük fayda var. Peki çocuğun boğazına yabancı cisim kaçtığında ne yapılmalıdır? Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Salih Somuncu ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fikriye Sarıkayalar tüm detayları açıkladı.
#İlkyardımYutma bozukluğunun önemli sağlık sorunlarının ilk habercisi olabileceğini aktaran Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, "Yutma bozukluğunu hafife almayın, yemek borusu, mide kanseri veya akciğer tümörünün belirtisi olabilir." ifadelerini kullandı.
#SağlıkŞırınga çikolatanın kapağının boğazına kaçması sebebiyle yaşamını yitiren Mert Yağız Köksal, tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Olay sonrasında ‘Acil durumlarda çocuklara ilk yardım nasıl yapılmalı?’ sorusu akıllara geldi. Konuyla ilgili uzmanlar vatandaşları bilgilendirdi.
#ÇocukİZMİR'deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü'nün, yabancı cisim yutan çocukların nefes ve borusu ile midelerinden çıkarttığı, anahtarlık, madeni para, saat pili, ataç, çengelli iğne ve çivi gibi objeler görenleri şaşkına çevirdi.
#İzmirTürkiye’de tüm kazaların dörtte biri ev kazaları. Bu kazalar en çok çocukların yaşamını tehdit ediyor. Dolasıyla ilkyardıma ne zaman ihtiyacınız duyacağınızı kestiremezsiniz, her an hazırlıklı olmakta fayda var. Dr. Dilek Tiryaki aileler, bakıcılar, anaokulu ve ilkokul öğretmenleriyle çocuklara ilkyardımı öğretiyor