Paylaş
Krup üst hava yollarının enfeksiyon veya başka nedenle şişmesi haline verilen isimdir. Dokuların şişmesiyle hava yolu daralır nefes alırken zorlanma olur, metalik kaba bir ses çıkar. Çocuk öksürdüğünde havlamaya benzer bir gürültü oluşur. Krup genellikle 6 ay ile 3 yaş arası çocuklarda görülür. Çoğu zaman evde tedavi edilebilen 3-5 gün süren hafif bir hastalıktır.
Mikrobik nedenlerle oluşan krupun etkeni virus veya bakteri olabilir. Viruslar arasında en sık parainfuenza virus krup yaparken, Hemofilus Influenza bakteriler arasında ilk sıradadır. Bakteriye bağlı krup yüksek ateş yapabilir. Viral enfeksiyonlarda ateş çok yüksek olmayabilir. Soğukalgınlığı belirtileri ile başayıp, yüksek tonda havlar tip öksürüğe dönen klinik belirtiler gösterir. Geceleri belirtiler daha fazladır. Öksürme, panik ile çırpınma, ağlama ,nefes borusundaki şişliğin artmasına ve nefes darlığına neden olur. Çocukların nefes boruları zaten dar ve küçük olduğundan en ufak bir şişlik belirtileri daha çabuk görülebilir kılar.
Eğer çocuğun nefes güçlüğü hem nefes alırken hem verirken varsa, salyası akıyor ve yutma güçlüğü varsa, bitkin veya aşırı huzursuz ise, dudak etrafı, burnu ve parmak uçları giderek mavi-gri bir renk alıyorsa, acilen hastaneye gitmek gerekir.
Krup tanısı enfeksiyon bulguları yokken konmuşsa, çocuk birden fazla krup geçirdiyse, çocukta veya ailede alerji varsa, krup nedeni alerjiye bağlı nefes borusu şişmesidir ve mutlaka bu hastalığın tekrarlamasını engellemek için önleyici tedavi verilmelidir. Astım tanısı alan çocukların önemli bir kısmının geçmişlerinde tekrarlayan krup tanısı vardır.
Bir başka krup nedeni yabancı cisimdir. Krup bulguları çok ani başlamışsa, çocukta enfeksiyon veya alerji yoksa nefes borusuna yabancı bir cisim kaçıp kaçmadığı sorgulanmalıdır.
Çocukların çoğunda hastane yatışı gerekmez ve evde genel destekleyici enfeksiyon tedavileri ile düzelir. Krup çocuk için de korkutucudur. Çocuğu sakinleştirmek , ağlamasını engellemek önemlidir. Çırpınma ve bağırma nefes borularının ödemine neden olacaktır. Çocuğu dik tutmak ve kucakta uyutmak yararlı olabilir. Bilimsel çalışmalar buhar uygulamanın kesin yararını göstermemiş olmakla birlikte bazı hastalarda buhar solumak rahatlatıcı olabilmektedir.
Hastane yatışı gerektiren ağır olgularda kortizon veya epinefrin kullanılır.
Sigara dumanına maruz kalmak enfeksiyonu ve alerjiyi kolaylaştırır. Çocukların sigara dumansız evlerde ve ortamlarda büyümesi son derece önemlidir. Mikroplardan korunmak için aşıların tam olduğuna dikkat etmeli, hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, eller çok sık sabunla yıkanmalıdır. Solunum yolu alerjisi olan çocukların hastalıklarının kontrol altında tutulması krup ataklarını önleyecektir.
Paylaş