Büyüme çağındaki çocukların ağız ve diş sağlığı günümüzde anne-babaların öncelikleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Haleon Türkiye Uzman Kanalı Direktörü Devrim Şimşek’in de katkılarıyla, ağız ve diş sağlığı ile ilgili önemli tüm detayları sizin için derledik.
#Sponsorlu İçerikÇocuklarda diş çürüğüne neden olan faktörleri açıklayan Pedodonti Uzmanı Diş Hekimi Dr. Özge Bektaş, çocuk diş hekimliğinde öncelikli konunun düzenli ağız bakımı ve plak birikiminin önlenmesi ile hastalığın oluşmadan engellenmesi olduğuna vurgu yaptı.
#ÇocukBademcik ve geniz eti büyümesinin anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklarda diş çürüğü gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirten Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. K. Çağdaş Kazıkdaş, bu sağlık sorunun tedavi edilmediği durumlarda, büyüme ve gelişme dahil okul başarısını da olumsuz etkilediğini söyledi.
#ÇocukÜlkemizin olduğu gibi dünyanın da ağız ve diş sağlığı karnesi kırıklarla dolu. Okul çağındaki çocukların yüzde 90’ına yakınında, yetişkinlerin de yaklaşık yüzde 100’ünde çürük bulunduğunu bildiren Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, diş çürüğü gripten sonra en çok görülen çocukluk çağı hastalığı!
#Diş ÇürüğüGaller'in Blackwood kentinde yaşayan 25 yaşındaki Stacey A'Hearne, üç yaşındaki kızı Wynter'ı sürekli takip etmek zorunda. Çünkü Wynter, normalde yenmeyen ev eşyalarına karşı istek duymasına yol açan alışılmadık bir yeme bozukluğu olan pika hastalığından mustarip. Ufaklığı bir fotoğraf çerçevesini parçalayıp cam parçalarını yemeye çalışırken yakalayan genç anne, hatta yeni bir kanepe aldığını, kızının ondan da parçalar kopardığını söyledi.
#Yeme BozukluğuYakın zamanda, çocuğunuzun kanal tedavisi görmesi gerekebileceği size söylenmiş olabilir. Bu durumdan dolayı endişe ediyorsanız; çocuklarda kanal tedavisi, tedavinin önemini, kök kanalının neden diş çekiminden daha iyi bir seçenek olabileceğini ve diş çekiminden ne beklenebileceğini detayları ile derledik.
Türkiye’de diş sağlığı hakkında yapılan araştırmalar gösteriyor ki son 50 yılda diş çürüğü sıklığı oranı yüzde 70’in altına hiç inmedi. Geçtiğimiz günlerde Tiktok'ta bir diş hekiminin 'Çürük bulaşıcıdır' iddiası ise büyük bir tartışmaya neden oldu. Gerçekten diş çürüğü bulaşıcı olabilir mi? Öpüşme yoluyla çürükler taşınabilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Diş SağlığıPedodonti Uzmanı Diş Hekimi Dr. Özge Bektaş, uzaktan öğretim sürecinde, çocuklarda değişen beslenme alışkanlıkları nedeniyle, diş çürüklerinin arttığına dikkat çekerek, ‘‘Çocuklara günde en az iki kez diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı’’ dedi.
#Diş BakımıÇocuklarda ve yetişkinlerde diş teli kullanımının giderek arttığını belirten diş hekimi uzmanları, işlenmiş gıdaların ve sanayi tipi beslenmenin çocuk yaşlardan itibaren ağız, çene dokularına ciddi zararlar verdiğini söyleyerek önemli uyarılarda bulundu.
#Dr. Pınar KaratabanDiş eti çekilmesi, dişleri saran diş eti dokusunun dişi veya diş kökünü açığa çıkartarak geri çekilme durumuna denir. Diş eti çekilmesi yaşandığında dişler ve diş eti çizgisi arasında "cepler" veya boşluklar oluşur. Bu boşluklara, hastalığa sebebi olabilir ve bu sayede bakteriler kolayca birikebilir. Peki Diş eti çekilmesi neden olur? Diş eti çekilmesi belirtileri
#Diş Eti Çekilmesinde Dişler Nasıl FırçalanmalıÇocuklarda diş fırçalama alışkanlığının kazanılması için aileler tarafından yapılan yönlendirilme önem taşır. Tek başına diş fırçalayan çocuklar çoğunlukla sadece dişlerin görünen ve kolay ulaşılan yüzlerini fırçalayabilirler. Bunun diş çürüklerine neden olduğunu belirten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Rukiye Parlak, ayrıca emzik ve biberonun şeker, bal, reçel gibi gıdalara batırılarak uyumadan önce çocuklara verilmesinin de çürük riskini arttırdığını ifade etti.
#BebekSüt dişlerinde başlayan çürükler, ağız ve diş sağlığını temelden sarsarak çürüklerin kalıcı dişleri de etkilemesine yol açıyor. Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, çocukların süt dişlerini ve diş çürümelerini yavaşlatmak adına yapılan fissür örtücü (fissür sealant) tedavi yöntemini ve uygulama aşamalarını anlatıyor.
#Çocuklarda Diş ÇürümesiDiş rengi ten rengi gibidir, kişiden kişiye değişebilir. Diş renginin sararması durumunda beyazlatma işlemi yapılmalıdır ancak bu işlemin uzmanlara bırakılması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Cenker Zeki Koyuncuoğlu, beyazlatıcı macun kullananlara da uyarıda bulundu.
#Diş Rengi