Çocuklarda diş çürüğü nasıl önlenebilir?

DİŞ hekimi çocuğunuzun dişlerine flor ve fissur örtücü uygulayarak çürüğe olan yatkınlığı azaltılıp direnci arttırabilecek olanağı sahiptir.

Fissur örtücüler arka dişlerin çiğneme yüzeyindeki girintilerine uygulanan beyaz renkli akışkan bir dolgu malzemesidir. Dişin çiğneme yüzeyine yapışarak tutunur ve çürük oluşumunu önler. Akıcı olduğundan diş oluklarının en ulaşılmaz bölgelerine kadar sızar. Dişte herhangi bir oyuk oluşturmaya ve özel bir işleme gerek yoktur. Daimi azı dişler çıktıktan sonra yaklaşık 6-7 yaşlarında yapılması uygundur.
Yeni sürmüş azı dişlerinin çiğneme yüzeyindeki girintiler daha fazladır. Zamanla bu oluklar aşınır ve düzleşir. Çocukların yeni sürmüş olan dişteki girinti ve olukları, diş fırçasıyla temizlemesi güçtür. Bu bölgeler iyi temizlenemediği zaman bakterilerin oluklara yerleşip dişi çürütmeleri ise doğal bir sonuçtur. Fissur örtücüler dişlerin en derin noktalarını tıkayarak buralarda bakteri birikimini engeller.

Yüzde 70 ağızda kalıyor

Fissur örtücüler asitli ve sert gıdaların tüketilmesi sonucu aşınabilir. Fakat yüzde 70 oranında ağızda kaldığı tespit edilmiştir. Fissur örtücülerin kırıldığı veya düştüğü tespit edilirse yenilenmesi mümkündür. Dişin üzerindeki örtücüler aşınıp düşse bile, hiç fissur örtücü uygulanmamış dişlere göre bu dişlerin çürük direnci çok daha fazladır.
Sealent işlemi dolgu ücretlerine göre daha ucuz ve ağrısız bir işlemdir. Dişi koruma özelliği göz önüne alındığında ekonomik bir işlem olduğu tartışma götürmez bir gerçektir. Fissur örtücü uygulamasının bu değin yararlarına karşın ağız hijyenine dikkat edilmez, dişler düzenli olarak fırçalanmaz ve periodik hekim kontrolleri yapılmaz ise çürük oluşumundan kaçınmak yinede olanaksızdır.

Sedasyon uygulanabilir

Çocuklara 3-4 yaşından itibaren diş fırçalama alışkanlığı mutlaka verilmelidir. Diş fırçalama bir oyuna dönüştürülerek eğlenceli hale getirilebilir. Gerekirse anne gece yatmadan önce çocuğun dişini fırçalayabilir. Çocuk yaşlarda dişlerin ebeveynler tarafından fırçalanması batı ülkelerinde çok yaygındır. Asitli ve şekerli gıdaların tüketimini azaltmak çocuk diş sağlığı açısından önemlidir. Asitli ve şekerli içeceklere düşkünlük varsa bu tür yiyecek ve içecekler ana öğünlerde tüketilmeli sonra dişler fırçalanmalıdır.
Tüm bu önlemlere karşın diş çürüğü gene oluşursa tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Diş tedavisinden doğan kaygı ve korkular varsa çocuğa gerekirse sedasyon(hafif uyku hali) anestezisi uygulanarak tedavileri tamamlanmalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları