Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘2024 Yılı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonucunu yayınladı. Buna göre, 6-15 yaş aralığındaki çocukların, 2021 yılında yüzde 82,7 olan internet kullanımı oranı 2024 yılında yüzde 91,3’e ulaştı. Ayrıca çocukların yüzde 32,6’sı kullandığı akıllı cihazı 30 dakikada bir kontrol ediyor.
#TüikÇocukların kullandıkları bilişim teknolojileri konusunda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirilen “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonuçlarına göre internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013 yılında yüzde 50,8 iken 2021 yılında yüzde 82,7’ye yükseldi.
#Konuk YazarÇocukların kullandıkları bilişim teknolojileri konusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından gerçekleştirilen “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonuçlarına göre internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013 yılında yüzde 50,8 iken 2021 yılında yüzde 82,7’ye yükseldi.
#Konuk YazarTeknoloji her geçen gün hem anne-babaların, hem de çocuklarının üzerindeki etkisini sürdürmektedir. Bunun altında yatan neden ise, teknolojinin insan hayatını kolaylaştırması, insanlara zaman kazandırması, uzakları yakınlaştırması, bilgi paylaşımını sağlaması, eğlenerek zaman geçirmeye olanak vermesidir.
#Dijitalİnsan hayatında oldukça önemli yeri olan teknoloji, sadece yetişkin bireyler tarafından değil, aynı zamanda çocuklar tarafından da oldukça sık kullanılır durumdadır. Teknolojik araçlar, çocukların her an yaşamlarının içinde, onların en önemli yardımcıları konumundadır. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2021) tarafından gerçekleştirilen çocuklarda bilişim teknolojileri kullanım oranı araştırmasında, 2013 yılında yüzde 50.8 oranında gerçekleşen teknolojik araçların kullanımı 2021 yılında yüzde 82.7 olarak gerçekleşti.
#Konuk YazarTürkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), "2021 yılı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması"na göre, internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013'te yüzde 50,8 iken 2021'de yüzde 82,7 oldu. Bilfen İlköğretim Kurumları Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Celale Esra “Asıl sorgulamamız gereken oranlar değil, bu oranların arkasındaki teknolojiyi kullanma amaçları, uygulanan pedagojidir” dedi.
#Türkiye İstatistik KurumuTürkiye’de 13-17 yaş arası gençlerin günde ortalama 222 dakikası internette, çoğunlukla da sosyal medyada geçiyor. Sosyal medyada hızlı iletişim kurmak için adeta yeni bir dil geliştiren gençleri anlamak ise eski kuşaklar için oldukça güç. Uzmanlar ise gençleri hem anlamanın hem de onları sosyal medyanın tehlikelerinden korumanın yolunun, sosyal medya okuryazarlığından geçtiğini savunuyor.
Sosyal medya kullanımı yaygınlaştıkça hemen her anın paylaşılması kullanıcılar için adeta bir zorunluluk haline geldi. Pek çok kişi aile hayatının tüm ayrıntılarını sosyal medya hesaplarına taşıyor; ebeveynler çocuklarının fotoğraf ve videolarını paylaşmaktan geri durmuyor. Peki ama bu ne kadar doğru? Bu durumda çocuğun hakları neler? Uzmanlar yanıtladı...
#Çocuk HaklarıBayraklı’da 22 yıl önce adım attığı sağlık sektörünü bu süreçte üst noktalara taşıyan Batı Anadolu Grubu, ardından eğitim, turizm ve gıda ile yelpazesini genişletti. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Gürbüz, faaliyetlerini “Bireyin doğumundan ölümüne kadar tüm ihtiyaçlarıyla ilgileniyoruz” şeklinde tanımlıyor.
#İzmirAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukların dijital ortamlardaki oyunlar ve sosyal medya üzerinden maruz kalabilecekleri tehlikeleri önceden tespit etmek ve önleyebilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda 81 ilde 12 bin 135 kişiye bilinçli internet eğitimi verildi.
#İnternetBu hafta okullar kapalı ama önümüzdeki hafta bütün eğitim-öğretim sistemi yepyeni bir uygulamaya geçiyor. Uygulamanın adı, ‘uzaktan eğitim’. Evlerde çocuklarla anne-babaların iyi bir ekip olması uzaktan eğitimin verimini arttıracak. Ebeveyne düşen bir diğer önemli görev de çocukları koronavirüs konusunda bilgilendirmek. Çocukların sorunla ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşması önemli. Çünkü yanlış ve asılsız yaklaşımlar çocuklarda fobiler gelişmesine hatta travmalara neden olabiliyor.
#Gazetehaberi90 yıllık sıralar, asırlık karatahta... Milli Eğitim ile Kültür ve Turizm bakanlıklarının işbirliğiyle müzeler, sınıf oluyor. Bazı derslerin kazanımları müzelerde öğrencilere aktarılıyor. Temizlik konusu hamam, çevre bilinci doğal tarih müzesinde işleniyor.
#GazetehaberleriSakarya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Barış Horzum, TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’na verdiği bilgide bakıcı yerine nine-dede gibi büyük ebeveynlerin baktığı ve ‘demokratik aile’ modellerinde çocuklarda teknoloji bağımlılığının çok fazla gelişmediğini söyledi.
#GazetehaberleriTBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan siber psikolog Selim Günüç, bilimsel tespitleri sıralayarak aileler ve yetkililere önemli uyarılarda bulundu. Ebeveynlerinin zaman ayırmadığı çocuklarda duygusal açlığın oluştuğuna ve bunun da bağımlılıklara yönlendirdiğine dikkat çeken İzmir Bakırçay Üniversitesi öğretim üyesi Günüç şu uyarılarda bulundu:
#Selim GünüçÇocukların aralarında "Momo" ve "Mavi Balina" gibi internet tuzakları ile dijital platformlardaki kötü niyetli kişi ve yazılımlara karşı bilinçlendirilmesi, siber tehditlerden korunması ve bu sorunun toplum ile medya tarafından daha doğru değerlendirilmesi amacıyla 5 bakanlık tarafından "Güvenli İnternet Güvenli Gelecek Protokolü" imzalanacak. "Güvenli İnternet Güvenli Gelecek Protokolü" kapsamında, yaş gruplarına özel, bilimsel temellere dayanan ve içeriği itibarıyla çocuklarda sanal tehditlere ilişkin özendirme yaratmayacak şekilde farkındalık artırıcı eğitim programları hazırlanacak.
#MomoUzmanlar, dijital gelişmelerle günlük yaşamın parçası haline gelen, özellikle ilkokul ve ortaokul çağındaki çocukların yaşamlarını etkileyen 'siber zorbalık' tehdidine karşı ebeveynlerin de sanal dünyayı yakından takip etmesi gerektiği sölyedi.
#Siber ZorbalıkSiber zorbalık’ internet üzerinden tehdit, hakaret, taciz, hedef gösterme olarak tanımlanıyor. Her meslekten, her yaştan insan bu zorbalarla karşı karşıya kalıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, gençlerin yüzde 25’inin siber zorbalığa maruz kaldığını söylüyor. Saldırganların cezalandırılmasını sağlayacak düzenlemeler isteniyor.
#Sanal Zorba