Omurganın anormal şekilde yanlış hizalanması ve eğilmesi sonucunda meydana gelen rahatsızlık skolyoz adıyla biliniyor. Hafif omurga eğrilikleri genellikle belirgin bir soruna neden olmuyor ama ciddi dereceli olanlar şiddetli ağrılara, solunum zorluklarına veya kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Uzmanlara bu hastalıkla ilgili merak edilenleri sorduk.
#OmurgaSerebral palsi (SP) hastalığında çocuk ortopedisini ilgilendiren, en sık görülen problem çocukların parmak ucunda yürümesidir. Bunun nedeni sıklıkla ya aşil tendonunun kısalığı ya da kaval kemiği arkasındaki kalf kasının (gastrocnemius) kısalığıdır.
#Serebral PalsiGelişimsel kalça displazisi (GKD) veya halk arasında daha çok hatırlanan doğumsal kalça çıkığı bir bebeğin doğumdan sonra kalçalarının birinde ya da her ikisinde çıkık, yarı çıkık ya da displazi dediğimiz gelişim geriliği ya da kemikler arasında ideal olmayan uyum görüldüğü durumdur.
#Kalça ÇıkıklığıDoğumdan itibaren görülen fiziksel engellilik nedenleri arasında en sık görülen hastalık serebral palsi (Cerebral palsy, CP) hastalığıdır. Ülkemizde görülme sıklığı bin doğumda 3-5 arasındadır. Yıllık doğum sayılarımızın bir buçuk milyon olduğunu düşünürsek dikkat çeken bir hasta sayısı her sene mevcut sayıya eklenmektedir.
#Serebral Palsi2021 yılı geldi ve hatta bir ayı geçti bile. Ben kendimi ve çevremdeki dostlarımı oldukça motive ve iyimser görüyorum. Yılın ilk günlerinden çok yoğun bir akademik faaliyet içine girmemizin yanında poliklinik ve ameliyat yoğunluğu ise eskisi kadar olmasa da iyi bir şekilde devam ediyor. Zamanın keyif alınan uğraşılarla dolu ve verimli geçmesi herhalde hayatımıza anlam katma çabamızda çok faydalı oluyordur.
#Çarpık AyakOsteogenesis imperfekta (OI) yani cam kemik hastalığı iskelet sistemini ilgilendiren genetik hastalıkların (iskelet displazileri) arasında en sık görülen tiptir. Kemiklerin oluşumundan ve sertliğinden sorumlu tip 1 kolajen olarak isimlendirilen bir molekülün üretiminde veya etkili olması için gerekli farklılaşma aşamalarında oluşan genetik nedenli bir bozukluk sonucunda bu hastalık oluşmaktadır. Bu molekül sadece kemikler için değil damarlar, organ duvarları gibi tüm bağ dokuları için de önemli bir molekül olmasından dolayı hastaların klinik tablosunda kırıklar dışında pek çok problem de görülmektedir.
#ÇocukDoğuştan sol uylukkemiğinin üst yarısı ve kalça eklemi olmayan, bir bacağı diğer bacağının yarısından daha kısa olarak dünyaya gelen 3.5 yaşındaki Elif Su Coşut, Ankara Şehir Hastanesi’nde Türkiye’de ilk kez kullanılan bir yöntemle ameliyat edildi. Amerikalı ünlü cerrah Dror Paley’in tanımladığı ‘süper kalça ameliyatı’nda, Sling Prosedürü cerrahisi uygulandı. Elif Su kısa bir süre sonra yaşıtları gibi yürüyebilecek.
#Elif SuCam kemik hastalığı nedir sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından merak edilen ve sorgulanan hastalıklar arasında yer alıyor. Cam kemik hastalığının birçok farklı tipi vardır. Kimisi daha anne karnında bebeğin ölümü ile sonuçlanırken, kimisi hayat boyu çocuğa ve aileye çok büyük zorluklar yaşatan tekrar eden birçok kırık ile kendini göstermektedir. İşte detaylar.
#Cam Kemik HastalığıOp.Dr.Esin Kayaoğlu Üstünova, en zor mesleklerin başında gelen hekimlikte yine zor kabul edildiği için kadınların nadir seçtiği ortopedi bölümünde uzmanlaşarak Türkiye’nin sayılı ortopedistlerinden biri oldu. Hayatın harekette olduğunu ve hastanın dinlenildiğini hissettiği anda iyileşmeye başladığını anlatan Op. Dr. Kayaoğlu Üstünova, hasta ve hekim için yeterli zaman ve mekan koşullarının tartışılmaz bir hak olduğunu savunuyor.
#BursaHasta ve danışanların internetteki aramalarına ilişkin araştırmaya göre, cilt hastalıkları Türkiye genelinde en çok aranan hastalıklar arasında ilk sırada yer alırken, aramalar "ben" ve "cilt lekeleri" özelinde yüzde 7,7'lik bir dilimle başı çekiyor. Kadınlar yüzde 59,5'lik oranla sağlık aramalarında teknoloji kullanımında erkeklere göre daha aktifken, 25-34 yaş grubu yüzde 43,2'lik oranla en aktif grubu oluşturuyor. En çok aranan 30 hastalık içinde herhangi bir kanser araması görülmezken, bunun nedeni, arama ve bilgi alma aşamasında, teşhis konulana kadar kimsenin kendisine "kanser" gibi bir rahatsızlığı konduramaması olarak yorumlanıyor.
#CiltBirçok ailenin başlangıçta tedirgin olduğu ayak şekli bozukluğu hastalığının uygun tedavisi ile çocukta kalıcı bir sakatlık yaşanmamaktadır. Günümüzde uygun ve erken tedavi ile çarpık ayak deformiteleri tamamen normale dönebilmektedirler. Bu hastalar, ileriki yaşamlarında normal fiziksel aktiviteler gösterebilmekte ve spor yapabilmektedirler.
#Çarpık AyakMEÜ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI, TÜRKİYE’DE 4 KURUMUN ALABİLDİĞİ ‘UZMANLIK EĞİTİMİ ULUSAL AKREDİTASYON BELGESİ’ ALMAYA HAK KAZANIRKEN, EL CERRAHİSİ BİLİM DALI DA AVRUPA EL CERRAHİSİ DERNEKLERİ FEDERASYONU TARAFINDAN EL TRAVMA MERKEZİ OLARAK AKREDİTE EDİLDİ. MEÜ REKTÖRÜ PROF. DR. AHMET ÇAMSARI, ÖĞRETİM ELEMANLARINI ZİYARET EDEREK KUTLADI.
Bugün bayram. Ailenizle birliktesiniz. Kutlu olsun. Mutlu olsun. Bayramlaştıktan sonra, yiyip içip, mayıştıktan sonra bir kenara devrildiğinizde, elinize bizim ilaveyi alırsınız. Bu hafta biraz kafanız karışsın istedim, hayatınızı şöyle bir gözden geçirin diye psikiyatr doktor Ümit Yazman’la konuştum. Ben anlattıklarını pek beğendim, umarım siz de beğenirsiniz...