Tayvan'da meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem sonrası dünyanın en büyük çip üreticileri arasında yer alan TSMC üretimini durdurma kararı aldı. Bu kararın üretim ve tedarik zincirinde aksamalara neden olabileceği öne sürülüyor.
#ÇipABD'li çip devi Nvidia, yapay zeka programlarına ilgi ile artan çip talebi nedeniyle beklentilerinin de üzerinde kâr ve gelir açıkladı. Açıklama sonrası dünya genelindeki çip üreticileri ve yapay zeka şirketlerinin hisseleri yükseldi. Hisseleri yüzde 14 değer kazanan Nvidia'nın pazar büyüklüğü bir günde 209 milyar dolar değerlendi.
#NvidiaEnterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün, “Enterprise 30 milyar dolarlık bir dünya devi. Çok ciddi bir know-how’ı var. Biz de Gürbaşlar Grup’un 40 yıllık tecrübesi ile Türkiye’de ne oluyor, ne bitiyor bunları iyi biliyoruz. Karşılıklı etkileşim oluyor. İkisini birleştirip, güzel bir formül ortaya çıkardık. Müşteri memnuniyetinde dünya birincisiyiz” dedi.
#Enterprise TürkiyeRusya ve Ukrayna arasındaki savaş uzadıkça tarafların sivil ve askeri kayıpları da artmaya devam ediyor. Ukrayna, AB, ABD ve NATO’dan gelen yardımları kullanırken Rusya da içine girdiği malzeme ve mühimmat krizinden çıkmanın yollarını arıyor…
#RUSYAÇin’in Tayvan’a kum ambargosu uygulaması tedarik zincirinde yeni tehlike çanlarının çalmasına neden oldu. Çünkü, üretim üssü Tayvan’ın çip üretmek için kuma, dünyanın ise çip tedariki için Tayvan’a ihtiyacı var. Dünyadaki üretimin yüzde 63’ünü tek başına karşılayan Tayvan’daki çip üretiminde olası bir aksaklık, tüketici elektroniğinden otomotive kadar birçok sektörde yaşanan krizi derinleştirebilir. Küresel ekonomide yeni bir hammadde sıkıntısı doğurabilir.
#ÇinUzaya seyahat, zihnimizde oluşturduğumuz sanal bir evrende yaşam, füzyon enerjisi, beyin gücüyle araçları kontrol etme... Kitaplara, filmlere konu olan bu fenomenler artık günümüzün gerçeği... Sadece bir yılda atılan adımlar, uçan otomobillerin, ışınlanmanın, sanal seyahatin pek de uzak olmadığını hissettiriyor. 2021’e damgasını vuran teknolojik ve bilimsel gelişmeleri sıraladık.
#TeknolojiOtomotiv sektörü, dünya genelinde aşılamanın artışı ile birlikte koronavirüs etkilerinden sıyrılırken, çip krizi büyümeye devam ediyor. Özellikle Alman üreticiler Daimler ve VW geçtiğimiz hafta üretimde ciddi yavaşlatma ve durdurma yapmak zorunda kaldı. Çip üretimini arttırmak için harekete geçen Intel’in Almanya CEO’su Christin Eisenschmid’e göre, Avrupa’nın, sübvansiyonlar olmadan yarı iletken üretiminde Asya ile ciddi şekilde rekabet etmesi mümkün değil. Kriz ise sürecek gibi görünüyor.
#GazetehaberleriÇip tedarikinde yaşanan sıkıntı çoğunlukla otomotiv ve tüketici elektroniği sektörlerinde değişen arz ve talep dengesi ile açıklanıyor. Pandemi sırasında üretim bantlarını durduran otomotiv sektörünün bir girdi olarak kullandığı çipler tüketici elektroniği sektörüne kaydı. Ancak beklenenden hızlı bir toparlanma ile üretime geri dönen otomotiv sektörü kısa bir süre sonra çip bulamamaya başladı.
#ÇipDünya çapında faaliyet gösteren mikroçip üreticilerinden Intel, özellikle otomotiv sektörünü ciddi şekilde etkileyen çip krizine çözüm amaçlı olarak 20 milyar dolarlık yatırımla ABD’nin Arizona eyaletinde iki yeni çip fabrikası inşa etmeyi planladığını duyurdu.
#GazetehaberleriDünya otomotiv sektörü, yaşanan teknolojik dönüşüm ile birlikte daha fazla şirketin bir araya gelerek projeler yaratmasına olanak tanımaya başladı. Google, Apple, Foxconn gibi firmalar otomotivin geleceği için çalışıyor. Ford, Google ile bir anlaşma imzaladı. Son günlerde gündeme gelen Apple Car projesinde ise Hyundai ve Kia ile yapılan görüşmelerin askıya alındığı açıklandı. 6 farklı otomotiv firmasının bu proje için görüşmelerde olduğu söyleniyor. Otomotiv sektörünü sarsan ‘çip krizi’ ise büyümeye devam ediyor. Son olarak Stellantis de üretime ara verdi.
#GazetehaberleriPandemiyle birlikte dünyada üretimler durdurulurken yeni bir sorun ortaya çıktı: Çip sıkıntısı. Çip sıkıntısı küresel boyutta salgının etkisiyle sorun yaratıyor. Özellikle otomobil, telefon ve bilgisayar sektörü sorunun en çok yaşandığı sektörlerden.
#ÇipPandemi döneminde çip üreticileri hızlı tüketim elektronik sektörüne yönelirken, dijitalleşen otomotiv sektörüne stok yetiştiremez hale geldi. Bu durum ise büyük üreticilerin üretimlerini yavaşlatmasına sebep oluyor. Çip krizi sebebiyle dünyada fabrikalar birbiri ardına üretimi yavaşlatırken, Türkiye’nin de durumdan etkilenmesi söz konusu.
#ÇipSiber güvenlik uzmanları, dünya çapında en az 1 milyar cihazda kullanıldığı tahmin edilen Wi-Fi çiplerindeki önemli bir güvenlik açığını tespit etti. Söz konusu açık, bilgisayar korsanlarının Wi-Fi üzerinden akan bilgi trafiğini gözetlemelerine imkan tanıyor.
#Güvenlik