Yaşlılık lekeleri veya diğer adıyla güneş lekeleri, genellikle güneşe sık maruz kalan yüz, el ve omuz gibi bölgelerde ortaya çıkan koyu renkli cilt lekeleridir. Bu lekeler, cildin melanin üretiminin artması sonucu oluşur ve yaşla birlikte daha belirgin hale gelebilir. Birçok kişi bu lekelerin sadece güneş hasarından kaynaklandığını düşünse de, aslında yaşlanma süreci ve vücuttaki diğer biyokimyasal süreçler de bu lekelerin oluşumunda etkilidir.
#Yaşlılık LekeleriBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkTıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıTırnaklarımızdaki çizgiler mide asidi eksikliğine işaret ediyor olabilir, saçlarımız dökülüyorsa troit bezi sorunlarına dikkat etmeliyiz. Ciltteki bir benin renk değiştirmesi tümörün habercisi sayılabilir. Uzmanlara vücudumuzdaki değişimleri nasıl yorumlayacağımızı sorduk.
#Vücudumuzdaki DeğişimlerSaçlar cinsiyet fark etmeden bir döngü halindedir. Saçlarımız; doğar, büyür ve dökülür. Bu saç döngüsü yaşam boyunca devam eder. Günde 70 ile 100 saç telinin kaybedilmesi olması gereken bir durumdur. Ancak 100 ve üzerinde saç teli dökülüyorsa kişi kendini gözlem altında tutmalıdır.
#KoronavirüsYiyeceklerin doğal yapısında bulunan çinko, vücuda mutlaka alınması gereken minerallerden biri. Çünkü hücrelerin bölünmesi, çoğalması, yenilenmesi ve fonksiyonlarını yerine getirmesinde çok önemli görevler üstlenir ve çeşitli metabolik süreçlerde rol oynayan 100'den fazla enzimin yardımcısıdır. Bu mineralin yetersizliği ise çeşitli sorunlara neden olabilir. Peki çinko eksikliği belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte çinko içeren besinler...
#ÇinkoÇinko; insan vücudunda yer alan ve sayısı 300'ü aşan değişik enzimlerin, ideal bir biçimde işlev göstermesi adına gerekli bir mineral olarak tanımlanabilir. Peki çinko nedir ve ne işe yarar? Çinko nelerde ve nerelerde bulunur? İşte merak edilen tüm detaylar.
#Çinko Nedir?Vücudumuzda yaşamsal fonksiyonların yürütülmesi, yapım ve onarım faaliyetlerinin sürdürülmesi, metabolik ve hormonal dengelerin sağlanması gibi bir çok görevde mineraller önemli görevler üstlenmektedir. Vücudumuzda çok az miktarda bulunmasına rağmen bir çok önemli fonksiyonu olan çinko bu önemli minerallerden biridir.
#ÇinkoSon bir yıldır hayatı eve sığdırdık sığdırmasına ama pek çoğumuz hareketsizlikten, stresten, duruş bozukluğundan ve hatalı egzersiz yapmaktan çeşitli kas, eklem, iskelet sorunları yaşadık, yaşıyoruz. İşin uzmanı nerede hata yaptığımızı ve bunları nasıl düzeltebileceğimizi anlattı…
#GazetehaberleriÇinko, bazı gıdalarda doğal olarak bulunan, diğerlerine eklenen ve besin takviyesi olarak bulunan temel bir mineraldir. Çinko ayrıca birçok soğuk pastilde ve soğuk ilaç olarak satılan bazı reçetesiz ilaçlarda bulunur. Peki nedir çinkoyu vücudumuz için bu kadar değerli kılan? Çinko eksikliği neden olur? İşte çinko eksikliği belirtileri ve hakkında tüm merak edilenler…
#Çinko Eksikliği BelirtileriÇiğ kabak çekirdeği, magnezyum bakımından zengin bir besin kaynağıdır. İnsan sağlığı açısından magnezyum çok önemlidir. Çiğ kabak çekirdeği, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan çinkoyu da bol miktarda içerir. Çiğ kabak çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İnsan vücudu kapalı bir kutu. İç organlarımızda neler olup bittiğiyle ilgili bilgiyi bazen vücudumuzun en uç organı olan tırnaklar dile gelip anlatıyor. Biz doktorlar sadece tırnaklarınıza bakarak akciğer, karaciğer hastalıklarına tanı koyabiliyor, bazense vücutta oluşabilecek bir sedef hastalığının hatta saç dökülmeleri ve saçkıranları erken dönemde tırnak bulgularıyla yakalayabiliyoruz. Bu nedenle tırnaklarınızdaki basit gibi görünen değişiklikler karmaşık bir hastalığın habercisi olabileceği için mutlaka uzman bir doktora başvurun.
#TırnakKış mevsimi, her zaman olduğu gibi soğuk algınlığını da beraberinde getiriyor. Buna bir de gündemde olan küresel salgın eklenince, bağışıklığı güçlendirmek ayrıca önem taşıyor. Bunun için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri sağlıklı ve doğru beslenmek. Sizin için bağışıklık güçlendirme etkisi olan gıdalarla ara öğünlerde yiyebileceğiniz atıştırmalık fikirleri derledik.
#Bağışıklık SistemiKoronavirüs pandemisinde kulak çınlama şikayetlerinin arttığına dikkati çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu, “Covid-19 nedeniyle artan psikolojik etkenler birçok şikayete yol açtı. Bunların başında tansiyon yüksekliği, kalp rahatsızlıkları, denge bozuklukları ve kulak çınlaması gibi tablolar geliyor. Çınlama birçok bilinen iç kulak hastalığının yanı sıra iç kulak damarlarından kaynaklanan hastalığın sonucu da belirir. Bu damarsal kökenli çınlamaların pandemiyle birlikte tetiklendiğini gösteren çalışmalar var” dedi.
#PandemiCOVID-19 pandemisi bir yandan milyonlarca insanın hastalanmasına yol açarken, henüz virüs ile temas etmemiş kişilerde de yoğun strese neden olabiliyor. Stres nedeniyle oluşan etkilerden bir tanesinin ise kulak çınlaması olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu, “Covid-19 nedeniyle artan psikolojik etkenler birçok şikâyete yol açtı. Bunların başında tansiyon yüksekliği, kalp rahatsızlıkları, denge bozuklukları ve kulak çınlaması gibi tablolar geliyor. Çınlama birçok bilinen iç kulak hastalığının yanı sıra iç kulak damarlarından kaynaklanan hastalığın sonucu da belirir. Bu damarsal kökenli çınlamaların pandemiyle birlikte tetiklendiğini gösteren çalışmalar var” dedi.
#Prof. Dr. Bülent ŞerbetçioğluBesin olarak kabul edilmeyen maddelerin devamlı ve ısrarlı bir şekilde yenilmesi alışkanlığına 'pika sendromu' dendiğini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mevlüt Salim, ailelerin gözlemleriyle bunun kolayca teşhis edilebileceğini söyledi.
#Pika SendromuSalgın hastalıklardan korunmada aşının önemine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Kulak Gedik, “Korona pandemisi nedeniyle birçok ailenin çocuklarının düzenli aşılarını ertelemesi difteri, kızamık ve çocuk felci gibi hastalıklarda artışa yol açabilir” dedi.
#AşıÇocuklarının iştahını artırmak için ebeveynlere önerilerde bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, “Sofraya oturmadan önce çocuğunuzla oyun oynayın. Oyun sayesinde neşelenen çocuk yemekten daha fazla keyif almaya başlar. Yemek aralarında çocuğunuza şeker, çikolata, pasta ve gazlı-şekerli içecekleri kesinlikle vermeyin. Yarım su bardağı kutu meyve suyu içmesi bile onun iştahının kapanmasına neden olabilir” dedi.
#Çocuk