Çin son dakika deprem haberi ile gündeme geldi. Çin'in kuzeydoğusundaki Gansu eyaletinde 6,2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Görgü tanıkları depremin ardından bölgede çok sayıda evin, yol ve altyapının zarar gördüğünü, ilçeye bağlı birçok köyde elektrik ve su kesintilerinin olduğunu bildiriyor. Öte yandan birçok ölü ve yaralı olduğu ifade ediliyor. Depremden etkilenen bölgelerde halka, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü yerlerden uzak durma ve yolları görevlilere bırakma çağrısı yapıldı. Görevliler, yüksek rakımlı bölgede çok soğuk hava koşullarında çöken binaların enkazında çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Peki, Çin depremi ölü ve yaralı sayısı açıklandı mı? İşte son durum…
#Çin7 bin 700 kişinin yaşamını yitirdiği ve dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları olan Himalayalar'ın yüksekliğini 1 metre azaltan Nepal Depremi, İstanbul depremini tetikler mi? Bu sorunun yanıtını İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisi, Türkiye'nin ilçe ilçe deprem haritasının hazırlayıcısı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan verdi.
#Nepal DepremiNorveç Bergen Üniversitesi Jeodinamik Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jens Havskov, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki “gizli fayların” Van depremine yol açtığını savunarak, “Doğu Anadolu fay zonu, tektonik açıdan karışık bir bölge içerisinde yer almaktadır” dedi.
Hürriyet Gazetesi’nin depremde en ağır hasarı alan Van’ın Erciş ilçesinde kuracağı Hürriyet Evleri için bağış kampanyası sürüyor. Kampanyanın ikinci gününde Ankaralı işadamı Hayrettin Özaltın 15 Hürriyet Evi, TAV Havalimanları Holding ise 10 Hürriyet Evi için bağışta bulundu.
Dünyanın depremde ilk erken uyarı sistemi Japonya’da devreye girdi. 7.2’lik depremin sismik dalgalarının tespit edilmesinden 4 saniye sonra halk TV ve radyolardan uyarıldı. Sistem dahilinde nükleer tesisler, demiryolları ve diğer altyapı unsurları otomatik olarak devreden çıkarıldı. Ölen 6 kişi heyelan ve panik gibi nedenlerle can verdi.
Dünya Yılın Girişimcisi ödülünü İsviçreli ilaç firması Actelion’un kurucusu Dr. Jean Paul Clozel kazandı. Clozel, "Eşimin bulduğu ilaç sayesinde akciğer hipertansiyonuna çözüm ürettik. Türkiye ise ’Tracleer’ adlı ilacımıza izin çıkaran ilk ülkeler arasında" dedi.
Çin’in güneybatısında meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremin yarattığı trajedi büyüyor. Ülkede son 30 yılda meydana gelen en büyük depremde en az 14 bin kişi öldü. 26 bin kişinin göçük altında kaldığı, 14 bin kişinin de kaybolduğu bildiriliyor. Depremde çok fazla okulun yıkılmış olması, kamu binalarının inşasında malzemeden çalan müteahhitleri hedef haline getirdi.
ABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşAntalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2024 yılı faaliyet dönemi 8. Olağan Toplantısı’nın konuğu olan Bilim Akademisi Üyesi, Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Antalya’yı depremde etkileyecek üç tane deprem zonu var. Kim yok diyorsa bu işi bilmiyordur. Bunların zamanı gelirse tehlikelidir. Birincisi Fethiye-Burdur fay zonu burada olabilecek bir deprem 100 kilometre çapındaki bir alana afet boyutunda zarar verebilir. İkincisi Beyşehir, üçüncüsü de Antalya’nın güneyinde yer alan Helen-Kıbrıs fay zonudur. Bu bahsettiğim üç zonda şu anda stres birikiyor" dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürTarihe karışan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) sınırları içinde kalan Ukrayna’nın Çernobil kentindeki nükleer santralda 26 Nisan 1986 tarihinde bir patlama oldu. Somut veriler açıklanmasa da ‘Çernobil Felaketi’ sırasında ve ışın etkilenmesi nedeniyle sonradan yaşamını yitirenlerin sayısının 4 binin üzerinde olduğundan hareket edilmektedir.
#ALMANYAİstanbul Bilgi Üniversitesi Afetler ve Ruhsal Travma Mükemmeliyet Alanı, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü kapsamında deprem seminerleri düzenledi. “Deprem Riskini Anlama ve Anlamlandırma” başlıklı seminerde konuşan Doç. Dr. Ersin Uygun, “Depreme maruz kalan bireyleri en çok etkileyen şey belirsizlik. İnsanlar alışmak istiyorlar ama neye alışacaklarını bilmiyorlar” dedi.
#1Kendini dinlettiren, farklı açılardan baktıran, bilimin temellerinden beslenen, güven verici, ilerikçi, ilk tanıdığım günden beri hiçbir cümlesini, kitabını kaçırmadığım Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu ile yoğun temposunun arasında en nihayet buluşabildik. Ben sordum, hocam anlattı. ‘Aşk’ a olan inancım sayesinde bilimin sert duvarına çarptı. O çok inandığımız yeni yüzyılın şişirdiği uzun ve mutlu yaşama kavramlarının nasıl da sektöre hizmet ettiğinden bahsetti.
#Gözde Yener BirmanKendini dinlettiren, farklı açılardan baktıran, bilimin temellerinden beslenen, güven verici, ilerikçi, ilk tanıdığım günden beri hiçbir cümlesini, kitabını kaçırmadığım Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu ile yoğun temposunun arasında en nihayet buluşabildik. Ben sordum, hocam anlattı. ‘Aşk’ a olan inancım sayesinde bilimin sert duvarına çarptı. O çok inandığımız yeni yüzyılın şişirdiği uzun ve mutlu yaşama kavramlarının nasıl da sektöre hizmet ettiğinden bahsetti.
#1Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi akademisyenleri, büyük felakete rağmen 3 patent aldı, nitelikli bilimsel dergilerde tam 143 yayın yaptı. Hatay’a giderek akademisyenleri gösterdikleri bilimsel çaba için kutlayan YÖK Başkanı Erol Özvar, “Hocalarımız mazeret üretmedi, bilim üretti. Acıyı bal eylemişler” dedi.
#HatayGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#DepremYer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Türkiye'nin hemen hemen her yerinde deprem olacak. Öyle 4’lük, 5’lik depremlerden bahsetmiyorum. 7 ve üzeri büyüklüğündeki afet niteliğinde depremler olacak. Dolayısıyla bu ülkede herhangi bir gece bir sabah kalktığınızda herhangi bir yerde büyük bir depremin olduğunu, binlerce evin yıkıldığını, insanımızın öldüğünü duyabilirseniz" ifadelerini kullandı. Görür, “Marmara’da şu anda deprem olsa, yerle bir oluruz. Anormal bir yıkım olur çünkü kent yoğunluğu nüfus yoğunluğu kadar. Marmara böyle bir tehdit altında” dedi.
#Deprem