Özellikle ergenlik ve hamilelik döneminde ortaya çıkan deri çatlakları, ciddi bir sağlık sorununa neden olmamakla birlikte estetik görünümün bozulmasına ve estetik kaygıya yol açabilir. Genellikle kalça, bacak, karın ve göğüslerde meydana gelen bu çatlaklar birçok kadının en büyük cilt problemlerinin başında yer alır. Peki cilt çatlağı yani ‘stria’ neden olur ve tedavisi var mıdır? İşte cevapları...
#Dermatolog Dr. Neslihan DOLARÇatlaklar; ciltte paralel şekilde oluşan, cilt tonundan farklı bir renkte görünen çizgilerdir. Genellikle kalça, göğüs, mide ya da kollarda görülür. Cildin dayanamadığı bazı hızlı değişiklikler nedeniyle vücutta meydana gelebilir. Hamilelik, hızlı kilo kaybı veya kilo alımı gibi birçok nedenle ortaya çıkabilmektedirler. Çoğu yöntem tamamen geçirmese de bazı ipuçlarıyla bu çatlakların görünümünü azaltabilirsiniz.
#Cilt ÇatlağıCilt çatlakları, hemen her kadının bazen de erkeklerin yaşadığı bir cilt sorunu. Hızlı kilo alıp verme, hamilelikte vücudun esnekliğini kaybetmesi, cildin fazla susuz kalması ve genetik faktörler cilt çatlaklarının en temel sebepleri arasında yer alıyor. Çatlaklar en çok bacak, kalça ve göğüslerde meydana geliyor.
#Çatlak TedavisiCilt çatlakları, her üç kadından birinde görülen bir durumdur. Sık kilo alıp verme ile ya da hamilelik sırasında ortaya çıkmaktadır. Bu çatlaklar bir çeşit skar dokusudur ve dermiş denilen derinin orta tabakasının yırtılması nedeni ile ortaya çıkar.
#CiltYaz geldi, terlik sezonu açıldı. Hem evde hem de dışarıda keyifle giydiğiniz terlikler, doğru seçim yapmadığınızda hayatınızı kabusa çevirebilir. Özellikle parmak arası terlikleri sık kullanıyorsanız, uzmanlara göre ayak sağlığınızı tehlike atıyorsunuz. Peki parmak arası terlikler hangi sorunlara neden oluyor? Yaz aylarında günlük olarak ne tarz terlikler kullanmalıyız? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkÖZELLİKLE doğumlardan sonra kadın vücudunda oluşan deformiteleri düzeltmek için uygulanan işlemlere ‘annelik estetiği’ adı verildiğini söyleyen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Meltem Kılıç, bu kapsamda meme estetiği ve karın germe ameliyatlarının sık tercih edilen cerrahilerden olduğunu söyledi. Doğumdan sonra kadınların genellikle memelerinde oluşan bozulmalardan şikayetçi olduklarını belirten Op. Dr. Meltem Kılıç, “Hamilelik ve emzirme süreçlerinde meme yapısında bozulmalar olabiliyor. Bazı kadınlarda meme boyut olarak hem artıp hem sarkık olabildiği gibi, bazılarında ise tamamen boşalma gibi bir durum yaşanıyor. Eskiden daha küçük olan memeler, özellikle süt vermeden itibaren içi boş bir deri gibi görünüyor. Bazı insanlarda da çok büyük memesi olmamasına rağmen, özellikle emzirme sürecinde memeler çok büyüyebiliyor ya da sarkmalar oluşabiliyor” dedi.
#1Ayaklarımız bize sağlığımız hakkında şaşırtıcı bilgiler veriyor ama kaçımız bunun farkındayız? Kimler ayaklarını belli aralıklarla kontrol ediyor ve fark ettiği değişimleri önemsiyor? Tabii ki pek çoğumuz buna dikkat etmiyoruz. Peki hangi değişimleri önemsemeliyiz ve ayaklarımızın sesine kulak vermeliyiz? Alanında uzman isimlerle konuştuk.
#SağlıkMakat çatlağı, makta bölgesinde kabızlık sonrası oluşan cilt bütünlüğünün bozulmasına denmektedir. Makat çatlağı diğer adıyla anal fissür, hassas bir yapıda bulunan makat sinirlerinin zedelenmesinden yoğun ağrıya neden olmaktadır. Makat çatlağı nedeni sadece kabızlık değil, aynı şekilde ishal halinde ıkınmalara bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bu konuda sizin için makat çatlağı kendiliğinden geçer mi ve kaç günde iyileşir? Ameliyat ve tedavi gerektirir mi merak edilen tüm detayları derledik.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak ağız kenarında yaralar meydana gelmektedir. Ağız kenarında yaraların neden olduğu da en merak edilen detaylar arasındadır. Sıklıkla ağız kenarında yara şikayeti yaşayan kişiler ilk olarak internet üzerinden bir detaylı araştırma serüveni içerisine girmektedirler. Son günlerde ağız kenarında çıkan yaralar ile ilgili tedavi yöntemleri araştırılmaktadır. Peki, ağız kenarında yara neden olur? Ağız kenarındaki yaralara ne iyi gelir? Ağız kenarındaki çatlak ve yaralar hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır? İşte ağız kenarındaki yaraların tedavi şekline dair tüm detayları derledik.
#Neden OlurGeniş dalga boylu ışık (BBL teknolojisi); benign pigmentli lezyonlar, kutanöz lezyonlar, kutanöz vasküler lezyonlar, saç azalması ve püstüler iltihaplı akne vulgaris için uygulanan ve gen ekspresyonunu değiştirerek anti-aging yani yaşlanmayı durdurmaya yardımcı olan bir tedavi tekniğidir.
#Geniş Dalga Boylu IşıkPandemi döneminde uzun süre hareketsiz kalma ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle anal bölge hastalıkları ile her zaman olduğundan daha fazla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Bunların arasında da en sık görülen hemoroidal hastalığın en sık oluşma nedeni ise kronik kabızlık, ishal, tuvalette uzun süre vakit geçirmek ve ağır sporlardır” dedi.
#HemoroidPandemi döneminde uzun süre hareketsiz kalma ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle anal bölge hastalıkları ile her zaman olduğundan daha fazla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Bunların arasında da en sık görülen hemoroidal hastalığın en sık oluşma nedeni ise kronik kabızlık, ishal, tuvalette uzun süre vakit geçirmek ve ağır sporlardır” dedi.
#Prof. Dr. İlker SücüllüBirçok kişinin başına geldiği halde çoğu zaman önemsenmeyen, yarattığı dayanılmaz ağrılar sebebiyle doktora başvurulan hastalıkların başında anal fissür geliyor. Üstelik genç, yaşlı tanımayan bu hastalık cinsiyet ayrımı da yapmıyor. Çoğu zaman hemoroid ile karıştırılan bu hastalık, sebep olduğu şikayetlerle yaşam kalitesini düşürebiliyor. Toplumda utandıran hastalık olarak nitelendirilen anal fissür problemini Genel Cerrahi Op. Dr. Abdulkerim Özakay anlatıyor.
Kış mevsiminin en büyük handikaplarından biri de ayak sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz etkilerdir. Gün boyu kalın çorap ve botların içinde kalan ayaklar, nefes alamadığı gibi şişme ve cilt kuruluğu gibi problemlerle yüzleşmek zorunda kalıyor. Üstelik tırnak batması, nasır ve topuk çatlağı oluşumunu tetikleyen kış mevsiminde ayak sağlığımız için dikkat etmemiz gereken unsurlar çok daha fazla önem kazanıyor. Ayak sağlığına dair detayları ve dikkat edilmesi gereken unsurları,Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Ortak anlatıyor.
#AyakkabıEdebiyatımızda son dönemin en önemli öykücülerinden, sinemamızda seslendirme sanatının en önde gelen temsilcilerinden, ülkemizde kültür sanat programcılığında akla gelen ilk isimlerden biriyle, şimdilerde şahane bir programla radyocu ve daha pek çok alanda ürün veren hakiki bir sanatçıyla, Yekta Kopan ile yaptığımız bu nefis röportaj, siz üniversiteli dostlar için Hürriyet Kampüs sayfalarında.
#Yekta KopanTopuk çatlakları çok yaygın olarak görülen bir problem, aynı zamanda bir cilt sorunudur. Topuk çatlaklarının bu kadar yaygın şekilde görülmesinin nedenleri şöyledir; kadınlarda menopoz sonrası cilt kuruluğunun artması, aşırı kilolar, ayak mantarları, doğru ayak bakımının yapılmaması, ter bezlerinin çok çalışması, şeker ve tiroid gibi sistemik hastalıkların ciltte kuruluğa sebep olmasıyla topuk çatlağı oluşturması, çıplak ayakla dolaşılması, kalitesiz, sert tabanlı, arka kısmı açık, yüksek topuklu, sıkan ayakkabıların kullanılması, sedef hastalığı ve bazı egzema çeşitleridir.
#Topuk