Yarın Babalar Günü... Bu özel günü kutlamak için baba-oğul aşçılığı seçen iki başarılı ismin kapısını çaldık. Bu yıl Michelin Genç Şef Ödülü’nü alan şef Ulaş Durmaz ve Ayvalık’taki Muhtelif Ayvalık’ın şefi, babası Vedat Durmaz’la aynı meslekte olmalarının güzel ve zorlu yanlarını konuştuk.
#Babalar GünüTürkiye’nin ve dünyanın en ünlü şefleriyle siz okurlarımızı bir araya getireceğimiz Chef’s Table yemeğimiz 22 Mayıs Çarşamba akşamı Raffles İstanbul’da gerçekleşecek. Urla’nın 1 Michelin yıldızlı restoranı Teruar Urla, Hürriyet Lezzetli Hayat Chef’s Table için ilk kez İstanbul’da yemek pişirecek.
#Gastronomi Kazanında KaynayanlarYeniköy’de üç ay önce açılan Lokanta Limu mumla aradığımız o müdavim lokantasının ta kendisi. İster mezelerle doyun, ister ara sıcağından ana yemeğine uzun bir sofra kurun... Öğlenleri şef elinden esnaf yemekleri de sunan mekânın arkasında güzel bir güç birliği var.
#Gaye ŞahinFrankfurt’ta 23’üncü kez düzenlenecek olan Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali 11 Haziran’da başlıyor. Kısa bir süre önce sona eren 10’uncu Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’nin ardından toplam 25 sinema filminin ve çok sayıda belgeselle kısa filmin gösterileceği festival bir hafta sürecek.
#AlmanyaAlmanya ve Türkiye arasında en önemli kültür-sanat diyaloğu olarak nitelendirilen ve bu yıl 27’ncisi düzenlenen Türkiye-Almanya Film Festivali sona erdi. Türkiye ve Almanya’dan 60’ın üzerinde sanatçı ve sinema sektöründen uzmanların katıldığı, 58 etkinliğin yer aldığı 6 binden fazla seyircinin ilgi gösterdiği festivalin son gününde toplam 9 ödül sahiplerini buldu.
#AVRUPADAN HABERAnkara sinemaya doyacak. Bugün başlayacak festival kapsamında 76 film seyirci karşısına çıkacak. 11 Kasım’a kadar sürecek olan şenliğin ‘Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan 12 yapıtı başkanlığını Pelin Esmer’in üstlendiği, Can Atilla, Feza Çaldıran, İlhami Algör, Melisa Sözen, Özlem Köksal ve Serdar Orçin’den oluşan jüri değerlendirecek. Bu geceki açılış töreninde ise ‘Aziz Nesin Emek Ödülü’ Zülfü Livaneli’ye, ‘Sanat Çınarı Ödülü’ Rengim Gökmen’e, ‘Kitle İletişim Ödülü’ Sevin Okyay’a; ilk kez verilecek ‘Sinemada Yeni Soluk Ödülleri de Ceylan Özgün Özçelik ve Farah Zeynep Abdullah’a takdim edilecek.
#Uğur VardanÖnce İstanbul Film Festivali’nden, sonra da Adana Altın Koza Film Festivali’nden aldığı ödüllerle dikkatleri çekmeyi başardı ‘Çilingir Sofrası’. İki eski lise arkadaşını Beyoğlu’nda bir masada buluşturan hikâye ‘kendimizi kabul etmenin’ zorluğunu hatırlatıyor sıklıkla. Oyuncular Ahmet Rıfat Şungar, Barış Gönenen ve yönetmen Ali Kemal Güven’le bir araya geldik.
#Çilingir SofrasıAdana’da, bu yıl 29'uncusu düzenlenen ’Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü, Ziya Demirel'in yönettiği ’Ela ile Hilmi ve Ali’ adlı yapıma verildi. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ’Çilingir Sofrası’ filmindeki performanslarıyla Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenen’e, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ise ’Bana Karanlığını Anlat’, ’Ela ile Hilmi ve Ali’ filmlerindeki performanslarıyla Aslıhan Gürbüz ve Ece Yüksel’e verildi.
#Altın Koza Film FestivaliÇukurova’da sinema şöleni bugün başlıyor... 29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali dolayısıyla çok sayıda yapım seyirciyle buluşacak. En heyecan verici bölüm olan ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ise Özcan Alper (Başkan), Julia Sinkevych, Gökhan Atılmış, Nazan Kesal, Levent Özdilek, Fahir Atakoğlu ve Prof. Dr. Umut Tümay Arslan’dan oluşan jüri, başvuran 50 film arasından seçilen sekiz yapımı değerlendirecek.
#29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali“Güzel bir dünyada yaşamak istiyorsanız siz de öyle bir meyhane bulunuz” demiş ünlü şair Orhan Veli, ‘Hoşgör Köftecisi’ adlı eserinde. “Size bu yazımda 3 masalı bir balıkçı meyhanesinde gördüğüm bir dünyadan bahsedeceğim” diye başladığı yazısını da şöyle tamamlamış: “Orada 3-4 saat kaldım. Ben dükkandan oldum ama, dükkan benden olmadı. O güzel havanın tam manasıyla içine girebilmek için aynı yere tekrar tekrar gitmek icap etti. Bu 3 masalı meyhanede gördüğüm dünya gerçekten ne güzeldi. Çalışan insanlar, namuslu insanlar, kardeş insanlar...” İşte, Ayvalık’taki ‘Tamam Meyhane’ bu sözün tam karşılığı gibi geliyor bana. Neden mi?
#1Yıllarını sektöre vermiş deneyimli şef Aydın Demir bu yaz Alaçatı’da yeni açılan Cherie’nin mutfağının başında. Anadolu mutfağını iyi bilen ve bu alandaki birçok tanınmış restoranı yöneten şef “Pazara çıkmadığım sürece yerel ürün bulamıyorum. Ege’de bile yerel malzemeye ulaşmakta zorluk var” diyerek çok önemli bir noktaya parmak basıyor.
#YazarOrtadoğu’dan Balkanlara, dünyanın birçok ülkesinde kültürlerin lezzet alışkanlıklarına göre şekillenen meze, gastronomi dünyasında giderek daha önemli bir yere sahip oldu. Özellikle zengin Türk mutfağının daha da tanınmasının ardından, düzenlenen gastronomi festivallerinde dünya gurmeleri ve şefleri mezeler konusunda ustalıklarını sergiliyor. Ben de Michelin yıldızlı Türk şef Serkan Güzelçoban, meze deyince akla ilk gelen bölge olan Ortadoğu’nun lokomotif ülkesi Lübnan’ın ünlü şefi Joe Barza, Maria’nın Bahçesi ile Ege mutfağını İstanbul’a taşıyan Maria Ekmekçioğlu, Mısır’dan Mostafa Seif, İstanbul ve Alaçatı’nın vazgeçilmez mekânı Zıpkın’dan Erhan Görücüoğlu ile mezeler üzerine bir söyleşi yaptım. Taze sebze ve meyveler kullanarak hazırladıkları mezelerle beni unutulmaz bir lezzet yolculuğuna çıkaran ünlü şeflere, en sevdikleri mezeleri ve meze hazırlarken dikkat edilecek püf noktaları sordum. İşte ünlü şeflerden tavsiyeler…
#SeyahatMasalarını belirsiz bir süre için kaldıran restoranların çoğu paket veya al-götür servise geçti. Sevdiklerimizle buluşup sohbet ettiğimiz, müdavimi olduğumuz mekânların lezzetlerini artık evimizde deneyimleyebiliyoruz. Özlediğimiz restoranların mezeleriyle bir çilingir sofrası kurabilir, hatta kokteyllerini bile sipariş verebiliriz...
#Gazetehaberleri