Sosyal medya platformu TikTok'ta çiğ et yiyen kadın olarak bilinen Tuba Güleç isimli kullanıcının ardından çiğ et diyeti gündeme geldi. İşlenmemiş gıda diyeti yaptığını belirten kullanıcı, pişmemiş karaciğer, somon balığı gibi pek çok eti çiğ olarak tüketip takipçileriyle paylaşıyor. Peki, çiğ et diyeti zararlı mı, nasıl olur? Çiğ et yemek hangi hastalığa sebep olur? Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, çiğ etten bulaşan hastalıklar konusunda uyardı!
#Çiğ EtTuba Güleç adlı bir kullanıcı, TikTok’ta ciğerden ahtapota her gün farklı bir çiğ et yiyerek yeni bir akım başlattı. Uzmanlar ise çiğ et ve çiğ yumurta tüketmenin son derece zararlı olduğunu, birçok bakteri ve virüsün insana geçerek ölüme kadar götürebileceğini söylüyor.
#Tuba GüleçRAMAZAN ayına bu yıl büyük üzüntüler, deprem nedeni ile yaşamını yitiren on binlerce yurttaşımızın acısıyla girdik. 2020 yılında başlayan Kovid-19 pandemisi yüzünden altüst olan hayatlarımız bir kez daha sarsıldı. Aslında koronavirüs salgınıyla beraber evlere stoklanan un, makarna, pirinç gibi gıdalar ve o süreçteki hareketsiz yaşam çoğumuzun kilosuna kilo ekledi, aynalara mutsuz bakar olduk. Beslenmede dikkat edilmesi gereken kuralları beslenme ve diyetetik uzmanları her fırsatta anlatsa da konunun önemi bir türlü algılanamıyor. Uzm. Dr. İnci Haznedaroğlu Erkin, Ramazan ayında oruç, beslenme ve duygusal yeme konularında önemli açıklamalarda bulundu:
#1Günde yaklaşık 100 bin kez kasılan ve tüm vücuda saatte 300 litreye yakın kan pompalayan kalbimiz, bizler için her gün var gücüyle çalışıyor. Ancak günümüzde görülme sıklığı giderek artan obezite, Tip 2 diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar da farklı kalp sorunlarının gelişmesine davetiye çıkarıyor. Ama kalp sağlığımızı olumsuz etkileyen en önemli iki düşman ise sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam...
#Sağlıkİshal, bulaşıcı etkisi bulunan mide ve bağırsak iltihabına verilen isimdir. Bu hastalıkta ishal ana bulgu olup, ishale bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı eşlik edebilir. Ancak ishalin birden fazla çeşidi bulunduğu için hastalığın nedenlerine bakılarak teşhis koymak daha doğru olacaktır. İshal türleri, genellikle bir virus veya bakteri, daha nadir olarak da bir parazitin vücuda alınmasıyla meydana gelir. Peki, ishal bulaşıcı mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#İshal Bulaşıcı MıBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriGAPS diyeti, bireylerin tahılları ve tahıl ürünlerini, pastörize süt ürünlerini, nişastalı sebzeleri ve rafine karbonhidratları kesmelerini gerektiren sıkı bir eliminasyon diyeti olarak tanımlanabilir. GAPS diyeti ile ilgili detayları Medicana Avcılar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt. Havva Kılınç kaleme aldı.
#SağlıkProtein içeriği yüksek yiyecekler tüketmenin, kas geliştirme, kilo kaybı ve yedikten sonra daha uzun süre tok hissetme gibi birçok faydası vardır. Bol miktarda protein tüketmek faydalı olsa da dengeli beslenmek sağlıklı kalmanın önemli bir parçasıdır.
#ProteinSalgında kilo kontrolü pek çoğumuz için netameli bir konu. Zamanımızın önemli bir kısmını evlerimizde geçirdiğimiz şu son birkaç ayda, neredeyse iki kişiden birinin dört kilo aldığını söyleyen bir araştırma da bunu doğruluyor. Hem kilomuzu hem de bağışıklığımızı korumak için ne yapmalıyız? Beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit’e sorduk.
#GazetehaberleriKadınların en özel günü olan evlilikleri öncesi yaşanan tatlı telaşlardan biri de fazla kilolardır. Düğün öncesi fazlalıklarından kısa sürede kurtulmak ve bu özel güne en iyi haliyle hazırlanmak isteyen gelin adayları, düğün diyeti ile 5 günde en az 3 kilo verebilirler. Diyetisyen Mehtap Yakut, damat adaylarının da uygulayabileceği ve kısa sürede sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi sağlayan diyetin ayrıntılarını anlatarak önemli tüyolar verdi.
#Düğün DiyetiKoronavirüs ile mücadelede elde edilen başarı sonucu başlayan yeni normalleşme sürecine uygun bir beslenme diyeti oluşturmanın püf noktalarını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, “Sıcak yaz günlerine denk gelen normalleşme döneminde kırmızı et tüketimini azaltarak sebze ve meyve tüketimini artırmalısınız. Günlük su tüketiminiz kg başına 35 ml olmalıdır. En önemli kurallardan biri, tuz tüketimini sınırlandırmaktır. Çiğ sebzelerde tuz tercih etmek yerine sumak, nane, kekik gibi diğer baharatlara yer verebilirsiniz” dedi.
#Diyetisyen Duygu YıldırımDiyetle verilen kiloların tekrar alınmaması, diyetin kendisinden daha zor bir durum olarak bilinir. Pek çok kişi diyetle zayıflamayı başarsa da, sonrasında yaptıkları bazı beslenme hataları sonucunda geçmişe göre daha fazla kilolu olarak hayatına devam etmek zorunda kalabilir. Peki diyetle zayıflayan bir kişi, ulaştığı ağırlığı koruyabilir mi? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Kenan Yıldırım, çok merak edilen bu sorunun yanıtını verdi.
#Diyet Sonrası Ne YenmeliNisan ayında çıkmaya başlayan eriğin yeşil macerası yaz aylarına gelindiğinde kırmızıyla devam ediyor. Kırmızı erik de yeşil erik gibi sadece hoş tadıyla değil, içerdiği vitaminler, minerallerle de sevilirliğin hakkını veriyor. Üstelik kırmızı erik yaşlanmayla birlikte pek çok hastalığa da meydan okuyor. Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, kırmızı erik ve faydaları hakkında bilgi verdi.
#Eriğin FaydalarıYeterli ve dengeli beslenmede protein tüketiminin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Türkiye’de en çok koyun, sığır, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve av hayvanlarının etleri kullanılmaktadır. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına, birçok göl ve nehirlere sahip olmamıza rağmen balık tüketimi çok yetersizdir.
#Su ÜrünleriYeni doğum yapmış anneler, emzirme döneminde nelere dikkat etmelidir? Annenin sütü az geliyorsa neler yapılmalıdır? Anneler bu süreçte nasıl beslenmelidir? Anne sütü nasıl saklanmalıdır? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, lohusalık döneminde en çok merak edilenleri açıkladı.
#LohusaDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkAkdeniz diyeti, Akdeniz’in kıyı bölgelerinde yaşayan insanların beslenme alışkanlıklarından ilhamla ortaya çıkan bir diyet türüdür. Bolca meyve, sebze ve yeşilliğe dayalı beslenme programını içeren Akdeniz diyeti nasıl yapılır? Akdeniz diyetinin faydaları nelerdir?
#Akdeniz Diyeti