Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaMersin'de yaralı olarak bulunan, 'Chelonia Mydas' olarak bilinen, 60 yaşlarındaki iki yeşil deniz kaplumbağası tedavi sonrası markalama yapılarak önemli üreme alanlarından Mersin Erdemli'de tekrar denizle buluşturuldu. Vali Ali Hamza Pehlivan, "Mersin biliyorsunuz deniz kaplumbağaları için önemli bir merkez. Yumurtlamalarını bıraktıkları sahillere, kumsallara sahibiz.'' ifadelerini kullandı.
#MersinMersin'de yaralı olarak bulunan, 'Chelonia Mydas' olarak bilinen, 60 yaşlarındaki iki yeşil deniz kaplumbağası tedavi sonrası markalama yapılarak önemli üreme alanlarından Mersin Erdemli'de tekrar denizle buluşturuldu. Vali Ali Hamza Pehlivan, "Mersin biliyorsunuz deniz kaplumbağaları için önemli bir merkez. Yumurtlamalarını bıraktıkları sahillere, kumsallara sahibiz.'' ifadelerini kullandı.
#MersinNesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının korunması, yavruların güvenle denize ulaşabilmeleri amacıyla Akdeniz ve Ege kıyılarındaki 25 kumsala, günbatımından gün doğumuna giriş yasağı uygulanıyor. Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'daki 25 kumsalda yavru deniz kaplumbağaların yuvadan çıkış sürecinin başlamasıyla önlemler artırıldı.
#KaplumbağaAvlanması yasak olan yabani hayvanların 2023-2024 av döneminde avlanmaları halindeki tazminat cezaları belli oldu. Avlanması yasak bu türlere zarar verenler hakkında 1 milyon 200 bin TL'yi bulan tazminat cezası verilebilecek. Anadolu parsına zarar verenlere uygulanacak tazminat bedeli 1 milyon 200 bin TL.
#AvlanmaAvlanması yasak olan yabani hayvanların 2023-2024 av döneminde avlanmaları halindeki tazminat cezaları belli oldu. Avlanması yasak bu türlere zarar verenler hakkında 1 milyon 200 bin TL'yi bulan tazminat cezası verilebilecek. Anadolu parsına zarar verenlere uygulanacak tazminat bedeli 1 milyon 200 bin TL.
#AntalyaNesli tehlike altındaki caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama sezonunun başlamasıyla Antalya'nın dünyaca ünlü, birleşik kumsallar Çıralı ve Olimpos ile Patara kumsalına saat 20.00'den gün doğumuna kadar giriş yasaklandı. Eylül sonuna kadar sürecek yasağa uymayanlara 109 bin 785 TL ceza uygulanacak.
#AntalyaNesli tehlike altındaki caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama sezonunun başlamasıyla Antalya'nın dünyaca ünlü, birleşik kumsallar Çıralı ve Olimpos ile Patara kumsalına saat 20.00'den gün doğumuna kadar giriş yasaklandı. Eylül sonuna kadar sürecek yasağa uymayanlara 109 bin 785 TL ceza uygulanacak.
#AntalyaSevimli görüntüsüyle dikkat çeken caretta carettalar, son zamanlarda ısırma haberleriyle gündemde yerini alıyor. Oldukça uysal ve çekingen bilinen bu hayvanların ısırma eylemini gerçekleştirmesi ise akıllarda soru işaretleri oluşturuyor. Caretta carettaların insanları ısırmasının sebebi yine insanlar mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#Caretta CarettaAntalya'nın Demre ilçesinde, nesli tükenmekte olan yeşil deniz kaplumbağasının (chelonia mydas) denizde ölüsü bulundu. Ekipler tarafından karaya çıkarılan ölü kaplumbağa, sahildeki uygun alana gömüldü. İnceleme yapan ekipler, yeşil deniz kaplumbağasının, motor çarpması sonucu öldüğünün tahmin edildiğini söyledi.
#AntalyaAydın'ın Kuşadası ilçesinde ölü yunus kıyıya vurdu. 'Tırtak' cinsi yunusun, vücudundaki delici alet yaraları bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü yunustan incelenmek üzere doku örnekleri alındı.
#AydınAkdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya kıyılarında son günlerde deniz kaplumbağası ölülerine rastlanılmasının, çiftleşmesini tamamlayan hayvanın yumurtlama için sahile yaklaşırken balıkçı ağına takılıp, boğulmasından kaynaklandığını belirtti. Gökoğlu, "Balıkçılar bilerek öldürmüyor ama nesli tehlikedeki kaplumbağaların ağa takılarak ölmesi, üzüntü verici. Kaplumbağaların yumurtlama için sahillere çıktığı 1 aylık süreçte balıkçılar kıyıya yakın ağ atmamalı" dedi.
#AntalyaAkdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya kıyılarında son günlerde deniz kaplumbağası ölülerine rastlanılmasının, çiftleşmesini tamamlayan hayvanın yumurtlama için sahile yaklaşırken balıkçı ağına takılıp, boğulmasından kaynaklandığını belirtti. Gökoğlu, "Balıkçılar bilerek öldürmüyor ama nesli tehlikedeki kaplumbağaların ağa takılarak ölmesi, üzüntü verici. Kaplumbağaların yumurtlama için sahillere çıktığı 1 aylık süreçte balıkçılar kıyıya yakın ağ atmamalı" dedi.
#AntalyaNESLİ tükenme tehlikesi altındaki türlerden bir caretta caretta ile bir Chelonia mydas deniz kaplumbağasının hayalet ağ ve misinalar nedeniyle sağ ön yüzgeçlerinden biri kopmuş halde bulundu. Birinin dışkısında 72 parça misina, naylon, ip gibi plastik atık bulunan kaplumbağalar, tedavilerinin ardından, alındıkları sahillerden denize bırakılacak.
#AntalyaDOĞA Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Burdur 6'ncı Bölge Müdürü Mahmut Temel, "2020 yılında Antalya ilindeki yumurtlama kumsallarında tespiti yapılan 4 bin 842 yuvadan 204 bin 591 deniz kaplumbağası, Akdeniz'in serin suları ile buluşma ve hayata tutunma fırsatı yakalamıştır" dedi.
#DKMP Burdur 6'Ncı Bölge MüdürlüğüAYDIN'ın Kuşadası ilçesinde, ölü olarak kıyıya vuran deniz canlılarına bir yenisi daha eklendi. Bir haftada 2 yunus, 1 de deniz kaplumbağasının körfezde avlanan trol teknelerinin ağlarına takılıp, boğularak telef olduğu turistik ilçede son olarak ‘juvenil’ türü bir yeşil deniz kaplumbağası sahilde ölü bulundu. Kaplumbağadan alınan doku örnekleri, DNA çalışmaları yapılması için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Biyoloji Bölümü'ne gönderildi.
#AydınKonfor alanlarımıza yapışıp kalsak da nafile çünkü refahı oluşturan şartlar artık geçerli değil. “Şimdi hayatta kalma zamanı!” diyor Doç. Dr. Ebru Güzel ama umutsuz değil gelecekten. Kentlerden kaçıp kırsala yerleşenlerin yeni bir çağın fitilini ateşlediğini söylüyor: ‘Onarım Çağı’...
#GazetehaberleriAkdeniz'in en büyük caretta caretta yuvalama alanı Belek sahillerinde, bu yıl 3 bin 200 yuva sayısıyla tarihi rekor kırıldı. 75 bini aşkın yavrunun denize uğurlandığı kumsalda 21 yıldır görev yapan Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canpolat, "Antalya olarak 650 kilometre kıyı şeridimiz, 9 deniz kaplumbağası yuvalama kumsalımız var. Ancak yaralı kaplumbağaları tedavi edecek merkezimiz yok" dedi.
#Belek KumsalıAKDENİZ'in en büyük caretta caretta yuvalama alanı Belek sahillerinde, bu yıl 3 bin 200 yuva sayısıyla tarihi rekor kırıldı. 75 bini aşkın yavrunun denize uğurlandığı kumsalda 21 yıldır görev yapan Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canpolat, "Antalya olarak 650 kilometre kıyı şeridimiz, 9 deniz kaplumbağası yuvalama kumsalımız var. Ancak yaralı kaplumbağaları tedavi edecek merkezimiz yok" dedi.
#EKAD BaşkanıANTALYA'nın Kemer ilçesinde, su altını görmek isteyen dalgıçların uğrak yeri olan Üçadalar'da, 'kaplumbağa noktası' olarak adlandırılan bölgede 3 yıldır görüntülenen, 'Hürrem' isimli yeşil deniz kaplumbağası, dalgıçlardan ürkmeden verdiği görüntüyle şaşırtıyor. 'Hürrem'i görüntülemek isteyen dalgıçlar, bölgede sıkça dalış yapmaya başladı. Türkiye'nin en önemli turizm destinasyonlarından Kemer'e yerli ve yabancı yılda 100 bin kişi dalış yapmak için geliyor. Su altı meraklılarının en fazla uğradığı yer ise Tekirova Mahallesi açıklarındaki Üçadalar mevkisi. Su altındaki tarihi dokunun yanı sıra canlı çeşitliliğiyle de Kemer ilçesinde bulunan 19 dalış noktasının en önemlisi olan Üçadalar'da bulunan 'kaplumbağa noktası' olarak adlandırılan bölge ise en ilgi çekenlerin başında yer alıyor. Bunun nedeni ise dalış yapanların 3 yıldır burada bulunan 'Hürrem' adını verdikleri genç yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas). Diğer kaplumbağalar dalgıçları gördüğünde kaçarken, 'Hürrem' ise yosunları yemeye devam ediyor ve su altını görüntülemek isteyenlere görüntü veriyor.
#Kemer