Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, mayıs ayında Marmaris kıyılarında görülen köpekbalıklarını markalamak için harekete geçti. Köpekbalıklarının yüzgeçlerine çip takılarak rotaları uydudan takip edilecek. Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, projenin detaylarını Hürriyet’e anlattı.
#GazetehaberleriMarmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde (ÖÇKB) su takviyesi flamingolara can suyu oldu. Bu yıl kreş ve yuva noktasında toplu yavru ölümüne rastlanmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Anadolu’nun en nazlı misafirleri bize emanet. Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık. Bu yıl 4 bin 300 misafirimizi uğurluyoruz” dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde (ÖÇKB) su takviyesi flamingolara can suyu oldu. Bu yıl kreş ve yuva noktasında toplu yavru ölümüne rastlanmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Anadolu’nun en nazlı misafirleri bize emanet. Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık. Bu yıl 4 bin 300 misafirimizi uğurluyoruz” dedi.
#FlamingoTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaYerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çeken mağaralar, yeryüzünün en sıra dışı şekilleri arasında yer alıyor. Sarkıtlar, travertenler, dikitler, göletler ve eski insan yaşamlarına yönelik kalıntılar görenleri büyülemeye yetiyor. Ülkemizde de mağara turizmine ilgi artıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Turizme açık keşfedilmeyi bekleyen büyüleyici mağaralar hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden 10 harika mağarayı önerdiler.
#RotaTürk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı operasyonları sonucu terörden arındırılan Hakkâri'de 3 mağara doğa turizme kazandırılıyor. İçerisinde traverten, gölet ve akarsu da bulunan mağaralar ‘tabiat varlığı’ olarak tescil edilerek koruma altına alınacak.
#Oryentan MağarasıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Kahraman Mehmetçik'in operasyonlarıyla terörden arındırdığımız mağaralarımızı doğa turizmine kazandırıyoruz. Tabiatın bize armağanı olan mağaraları tescilleyerek doğal miras listemize yenilerini ekliyoruz" açıklamasında bulundu.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Deniz kaplumbağalarımızın denize güvenle ulaşabilmeleri için kafesleme yöntemiyle yaptığımız yuva sayısı 2 bin 551'e ulaştı. Ekolojik sistemin sürekliliği ve ortak evimiz dünyamızın geleceği için sevimli dostlarımıza ve yaşam alanlarına, yuvalarına gereken özeni göstermeye devam edeceğiz.” dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca tarihe tanıklık eden yaklaşık 10 bin anıt ağacın tescillenmesi ve bakımı konusundaki çalışmaların sürdüğü; Bursa'da bulunan, ülkenin fiziki olarak en büyük ağacı olan 620 yaşındaki İnkaya çınarının da korunduğu belirtildi.
#Anıt AğaçTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü kıyılarında beyaz kumullardaki kararmaların arttığına dikkat çekerek 'çok tehlikeli' uyarısında bulundu. Dr. Kesici, bilimsel araştırmalarla ilgili NASA için dahi olsa göl çevresinde hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Öte yandan Burdur'un Yeşilova Kaymakamı Erdem Yenisoy, Salda Gölü'ndeki yosunlaşma ve kararma ilgili, "Gölün 300-400 metrelik kısmında içilebilir kalitede su kaynağı olarak da bilinen Sultanpınarı bölgesine ait görüntüler. Doğal tabiat olayı olarak değerlendirilen bu olay, yer altı su kaynakları ve göl çevresindeki su kaynaklarının alandaki mevcut ağaç popülasyonundan rüzgarla taşınan organik içeriği yüksek polenlerden kaynaklanmakta" dedi.
#BurdurÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, İstanbul’un Beykoz ilçesinde yürütülen sit derecelendirme çalışmaları Boğaziçi alanı dışındaki doğal sit alanlarının tümünde tamamlandı. Bu bölgede 18 etaptaki 25 bin 809 hektarlık alanda tescil işlemi tamamlanırken, 600 hektarlık alanda ise son aşamaya gelindi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıTuz Gölü’ne borularla taşınan sular flamingo ölümlerini önledi. Bu yıl göldeki yavru sayısı da 10 bine yaklaştı. Prof. Dr. Ahmet Karataş, “En son uçma aşamasında veya uçmaya yakın olan yavruları hava fotoğraflarından tek tek saydığımızda 9 bin 371 olarak net bir rakam söyleyebilirim” dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıCaretta caretta kaplumbağalarının Türkiye'deki 21 yuvalama ve üreme alanından Patara Plajı'nda yavrular Akdeniz'in mavi suları ile buluştu. Geçen yıl 316 yuvanın tespit edildiği plajda bu sezonki sayı 250 oldu. Bu yuvalardan çıkan 5 bininci yavru, törenle Akdeniz'in mavi sularına gönderildi.
#AntalyaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tabiat varlıklarının korunmasına yönelik çalışmalarını büyük özveriyle, yoğun ve aralıksız sürdürüyor. Bakanlığın Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilen İzmir-Karaburun yarımadasındaki kıyı bölgelerde insan ve doğa dengesinin sürdürülebilir olması, doğal, kültürel, tarihi, eğitsel ve estetik değerlerin koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütülen ‘Biyoçeşitlilik Araştırma Projesi’nde artık sona yaklaşılıyor.
#İzmirÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’nde su kalitesinin bozulmaması, denizaltı biyoçeşitliliğinde azalma yaşanmaması, oksijen ve besin kaynağı olması sebebiyle denizlerin ormanları olarak tanımlanan deniz çayırlarının korunması, tekne ve yatlarda biriktirilen evsel atıkların denizlere boşaltılmaması ve kıyıdaki ağaçların zarar görmemesi için 6 etaplık bir proje başlattı.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı