Çeşme ve Alaçatı, Türkiye’nin en popüler tatil destinasyonlarından... Ancak; deniz, kum ve güneş haricinde Çeşme’yi özel yapan bir şey daha var. O da Ege’nin sıcacık ikliminin lezzet kattığı, endemik ürünlerin süslediği nefis kahvaltısı... Yolunuz bu güzel yarımadaya düştüğünde kahvaltısının tadına bakmadan dönmemeniz için sizler için en popüler mekanları bir araya getirmeye çalıştım. Afiyet olsun!
#1Özellikle hafta sonu geldiğinde haftanın yorgunluğunu atmak için yapılacak en iyi aktivitelerden biri dışarda kahvaltı yapmaktır. İstanbul bu konuda bir hazine gibi… Seçeneklerin çok olması tercihlerimizide zorlaştırıyor. Klasik kahvaltı kültüründen uzak dört mekânı sizler için kaleme aldım.
#İstanbul Kahvaltı MekanlarıDikkat dikkat... İstanbul Nişantaşı’ndaki ‘Çeşme Bazlama Kahvaltı’, gitmediyseniz mutlaka ama mutlaka gitmeniz gereken bir kahvaltı cenneti. Müthiş bir başarı hikâyesi. Önce mekânı anlatayım: Sabah 9’dan akşam 5’e kadar ‘sadece kahvaltı’ yapabildiğiniz bir yer. Mönü yok. Önünüze zengin seçenekleriyle bir ‘serpme kahvaltı’ geliyor. Ama ne kahvaltı! Sıkı durun: 37 ayrı reçel, 12 çeşit söğüş tabağı, 3 çeşit sıcak ikram ve yine ‘Nurten Anne’nin gizli tarifiyle hazırlanan menemen var! Kahvaltı boyunca sıcak gözleme, pişi ve adını aldığı bazlama ikram ediyorlar.Sloganları da “Doymadan kalkmak yasak!” Tıpkı bir anne-anneanne-babaanne evi gibi. Biten her şeyi ücretsiz tazeliyorlar. ‘Nurten Anne’ mutlaka herkesin masasına uğrayıp sohbet ediyor. Sürekli bir ikram geliyor masanıza. Hatta giderken istediğiniz bir reçeli de küçük kavanozla hediye ediyorlar. Anne evinden erzakla uğurlanmak gibi. Reçellerin satışı yok. Hem gözünü hem karnını doyurabildiğin tatlı, sıcak bir mekân. Tek kelimeyle süper! Nurten Tuncer ve kızı Sinem çok sıkı birer girişimci. ‘Çeşme Bazlama Kahvaltı’nın hikâyesini anne Nurten Tuncer’e sordum...
#AYŞE ARMANSunumlarıyla önce göze sonra damaklara hitap eden mekanların fotoğrafları sosyal mecralarda like rekorları kırıyor! Siz de damak çatlatan fotoğraflarla takipçilerinizin iştahlarını açmak isterseniz bu mekanlara muhakkak uğrayın…
#En İyi 10 RestoranKüresel ısınma, su azlığı, kuraklık... Üstüne bir de ekonomik sıkıntıları ekleyin... Biliminsanları önümüzdeki yıllarda ciddi bir gıda krizi bekliyor. Hazırlıklı olmamız şart. Bunun bir ayağında da israfı önlemek var. Ama gelin görün ki anneannelerimizin pilavı son tanesine kadar yedirttiği, tabaktaki yemeğin suyunu ekmek ile sıyırdığımız o eski günler çoktan geride kaldı. Her yıl yaklaşık 1 milyar liralık gıda israf ediyoruz. Her 10 tabaktan 4’ü çöpe gidiyor. Buna dur demek için de Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneğine bağlı bazı restoranlar Başkan Ramazan Bingöl öncülüğünde harekete geçti. “Serpme” değil “seçme” kahvaltı, “açık” değil “kapalı” büfe hareketi başlattılar.
#Serpme KahvaltıBazlama Kahvaltı’nın kurucusu Nurten Tuncer emekli bir coğrafya öğretmeni. 3 yıl içinde Nişantaşı’nda 3 şubeye ulaşan Bazlama Kahvaltı günde 500-1500 kişiyi ağırlıyor. Önümüzdeki aylarda Anadolu Yakası’nda bir şube açma planları ve daha da ileride bu konsepti yurtdışına çıkararak Türk ve Ege kahvaltısını markalaştırma hevesleri ve hedefleri var.
#Bazlama KahvaltıTatilde hepimizin en önemli öğünü şüphesiz kahvaltı. Sabaha kadar arkadaşlarla coşulan eğlencenin ardından yapılan öğle kahvaltısından, hasret çekilen güzel bir uykunun ardından duyulan açlığı bastıran o muhteşem kahvaltıya tatilin en güzel anları. Canınız mı çekti? Eğer tatil için Alaçatı’daysanız size bu güzel kahvaltı keyfini bir şölene dönüştürecek adresleri söylüyoruz o halde.
#AlaçatıSon zamanlarda kahvaltı ve öğle yemeğinin birleşmesiyle ortaya çıkan brunch oldukça popüler. Herkes “En iyi brunch mekânı nerede?” diye soruyor. Jürimiz bu soruya cevap olacak listeyi belirledi. İşte acele etmeden, tadını çıkara çıkara keyifle brunch yapacağınız o adresler...
#Brunch Mekanları Anadolu YakasıSon yıllarda yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Alaçatı’nın gastronomi merkezi olması için çalışmalar başladı. Tatil merkezinin önde gelen restoranlarından biri olan Asma Yaprağı’nın sahibi Ayşe Nur Mıhçı, “Hedefimiz Alaçatı’nın gastronomi turizminin merkezi olması” dedi.
Döviz kurlarındaki değişim bu yıl Şeker Bayramı tatilcilerinin dikkatini yurtiçine yöneltti. Altı günlük tatilde keşfedilebilecek, doğası ve tarihi özellikleriyle öne çıkan pek çok şehir, kasaba var. Hürriyet Seyahat yazarları Mehmet Yaşin ve Saffet Emre Tonguç, dört bölgeden altı eylül tatili alternatifini yazdı.