Dudaklarımız, yüzümüzde ilk dikkat çeken noktalardan biri olarak gülümsememizin, ifademizin ve genel yüz dengemizin önemli bir parçasını oluşturur. Yaş aldıkça ve hormonların etkisiyle dudakların şekli ve hacmi değişir. Bu yazıda zaman içinde dudakların nasıl farklılaştığına, diş yapısının dudak şekline nasıl etki ettiğine ve gençleştirme yöntemlerine değineceğiz.
#Dudak ŞekliTüm dünyada en sık rastalan kanser türü olan akciğer kanseri, akciğer dokusunda anormal hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla oluşan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Sigara kullanımının en büyük risk faktörü olduğu bu kanser türünde, hava kirliliği, genetik yatkınlık ve zararlı kimyasallara maruz kalma da etkili oluyor.
#KanserABD'de yaşayan ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bulanan 57 yaşındaki bir kadına "dünyanın ilk tam robotik çift akciğer nakli” yapıldı. Operasyonda, robotik sistem kullanılarak akciğerin çıkarıldığı ve her iki akciğerin robotik teknik kullanılarak nakledildiği vurgulandı.
#ABDSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuEKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cavit Mete Tarcan, çikolata kistinin endometriozis hastalığı sonucunda oluşan bir kist türü olduğunu ve genel olarak endometriozis hastalığı olan birçok kadında çikolata kistine de rastlandığını söyledi.
#1Erkeklerdeki memede yağ bezesi iyi huylu tümörler olarak bilinen veya dokulardan oluşan yapılardır. Cildin hemen altında ya da memenin ilk kısmında oluşur. Peki Erkeklerde memede yağ bezesi neden olur ve nasıl geçer? Hangi bölüm bakar ve nasıl tedavi edilir? Erkeklerde memede bulunan yağ bezesi hakkında ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Memede Yağ BezesiErkeklerin büyük bir kısmında görülen bir sağlık problemi olan kasık fıtığı, erken dönemde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Mide bulantısı, şişlik ve ağrı ile kendini gösteren kasık fıtığı, adından da anlaşıldığı gibi kasıklarda meydana gelen fıtıklar olarak bilinir. Erkeklerde ortaya çıkma olasılığı kadınlara oranla daha fazladır. Karın duvarı fıtıkları arasında en yaygın görüleni de asık fıtığıdır. Kasık fıtığı, karın içerisinde dokuların anormal biçimde dışarı çıkıp cildin yüzeyinde şişlik meydana getirmesidir. Yeni doğan kişilerde de görülebilir. Peki erkeklerde kasık fıtığı neden ve vücudun hangi bölgelerinde olur? Erkeklerde kasık fıtığına iyi gelen şeyler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detayları ayrıntıları ile derledik.
#Erkeklerde Kasık Fıtığıİyi huylu tümör diğer adı ile benign olarak bilinir. Özellikle sıkça insanların başına geldiği için de öğrenilmesi gereken tümör türleri arasında kabul edilir. İyi huylu tümörün yavaş geliştiği ve çevresindeki organlara da yayılmadığı bilinmektedir. İyi huylu tümör nedir? Nasıl anlaşılır ve tedavi edilir? İyi huylu tümör nerelerde olur ayrıntıları ile derledik.
#İyi HuyluÖnemli ve tehdit edici sağlık sorunlarından biri displazi olarak öne çıkar. Özellikle öülmcül bazı hastalıkların habercisi olarak ön plana çıktığını söylemek mümkün. Peki, Displazi nedir? Nasıl anlaşılır? Displazi tanısı ve tedavi yöntemleri üzerine detayları derledik.
#DisplaziFarklı yaş guruplarına bağlı olarak birçok kişide yaşanan sorunlardan biri bel kaymasıdır. Özellikle günlük yaşama sekteye uğratan en önemli sağlık sorunlarından biridir. Peki, bel Kayması nedir? Neden olur? Bel kayması tanısı, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detayları derledik.
#Bel KaymasıCiddi bir deri problemi olması ile beraber köpek memesi hastalığı merak edilen konular içerisinde geliyor. Özellikle birçok kişi bu rahatsızlığın kendiliğinden geçip geçmeyeceği konusunda bilgi almaya çalışmaktadır. Peki, köpek memesi hastalığı kendiliğinden geçer mi ve tedavi gerektirir mi tüm detayları ile derledik.
Bel fıtığı, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden durumlar arasındadır. Bu bakımdan Bel fıtığının ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl geçtiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bel Fıtığı nedir? Nasıl geçer ve teşhis edilir? Bel fıtığının tedavi yöntemleri araştırarak detaylarıyla birlikte derledik.
#Bel FıtığıKendini ‘bilinçaltı ve kuantum uzmanı’ olarak tanıtan, lüks restoranlarda seminerler veren, piyasa değeri bir buçuk milyon liralık son model bir lüks araba ile arzıendam eden Eylem Amine Altunkaynak’ın videoları sosyal medyayı salladı. Bu sözde uzmanın psikoloji ya da psikiyatri alanında hiçbir eğitimi olmamasına rağmen tek bir semineri 57 bin lira. Akademisinde 8 bin 250 liraya kuantum eğitimi veriyor, miraç hakikati ile 7 bin 250 liraya bilinçaltı temizliyor. Uzman hocalar ‘Daha ne üçkâğıtçılıklar göreceğiz acaba?’ diyerek, ‘kuantum’ ve ‘bilinçaltı temizleme’ diye bir şeyin olmadığını söylüyor. Bir not da benden. Rengârenk kıyafetlerini peçe ile süsleyen sözde uzman, gerçek hayatta peçeli değil. Lüks yaşantısını göstermekten de aşırı zevk aldığını söylüyor.
#Kuantum UzmanıHalk arasında ‘sara’ olarak da bilinen epilepsi, beynin bir bölgesindeki hücrelerin ani ve kontrolsüz elektrik sinyali yollamasıyla oluşan ve nöbetlerle kendini gösteren kronik bir hastalık. Doğum sırasında veya daha sonra herhangi bir nedenle beyin hasarı yaşayan kişilerde gelişen epilepsi, çocuklarda erişkinlere nazaran daha sık görülüyor. Öyle ki ülkemizde 80.000 çocuğun epilepsi hastası olduğu tahmin ediliyor. Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, tedaviden etkin sonuç alınmasında erken tanı ve doğru tedavinin kilit rol üstlendiğine dikkat çekerek çocularda epilepsi hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
#EpilepsiOBEZİTENİN tüm dünyada yaygın olarak görüldüğünü belirten Anadolu Cerrahi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mesut Sipahi, belirterek, günümüzde hastanın durumuna göre cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler olan mide balonu, mide botoksu ve obezite cerrahisi gibi seçeneklerle obezitenin başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğini kaydetti. Sipahi, “Yapılan çalışmalar, 2050 yılında dünya üzerinde yetişkin nüfusun yüzde 50’sinin obez olacağı yönünde. Obezitenin altyapısında beslenme alışkanlıkları yer alıyor. Aldığımız kalori harcadığımız kaloriden fazla olursa kilo alırız. Ayrıca yoğun iş yaşantısı nedeniyle sağlıksız fast-food tarzı beslenmek zorunda kalıyoruz. Bu da kilo alımını artırıyor” dedi.
#1Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Rauf Nasirov, genellikle bel fıtığı ve belde oluşandiğer problemlerle karıştırılan dar kanal hastalığında doğru teşhis ve tedavinin yapılmasınınbüyük önem taşıdığını belirtti. Dar kanal hastalığının hafife alınmaması gerektiğini söyleyenOpr. Dr. Rauf Nasirov, tedavisi ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.
#1Antalya'da titreme hastalığı olan Mürsel Genç (70), beyin pili ameliyatıyla 15 yıldır yaşadığı şiddetli titremelerden kurtulup sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Tanju Uçar, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 100'üncü beyin pili ameliyatını gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, birçok ilden hasta kabul ettiklerini söyledi.
#AntalyaAntalya'da titreme hastalığı olan Mürsel Genç (70), beyin pili ameliyatıyla 15 yıldır yaşadığı şiddetli titremelerden kurtulup sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Tanju Uçar, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 100'üncü beyin pili ameliyatını gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, birçok ilden hasta kabul ettiklerini söyledi.
#Mürsel GençHalk arasında ‘delirten hastalık’ diye adlandırılan bu ilginç hastalık sandığımızdan çok daha yaygın. Çoğu zaman diş ağrısı ile karıştırıldığından dolayı ağrıdan kurtulmak için tüm dişlerini çektirenler var. Genelde yanlış teşhis edilen bu hastalığın detaylarını uzmanlarla konuştuk
#SağlıkRahmin düz kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörler olan miyomlar, doğurganlık çağındaki kadınlarda oldukça sık rastlanan bir hastalık. Öyle ki ülkemizde her 5 kadından birinde, çapı ufak veya büyük, az ya da çok sayıda ‘miyom’ tespit ediliyor! Vücuttaki östrojen seviyelerinin daha yüksek olması nedeniyle sıklıkla üreme çağındaki 18-45 yaş grubundaki kadınlarda görülen miyomlar, rahim alınması operasyonlarının en sık nedenini oluşturuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, miyomların tedavisi ve V-Notes yöntemi hakkında bilgiler verdi.
#V-NOTES Yöntemi