Kapalı yöntemle endoskopik omurilik dar kanal ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Kapalı yöntemle endoskopik omurilik dar kanal ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2022 16:34

Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Rauf Nasirov, genellikle bel fıtığı ve belde oluşandiğer problemlerle karıştırılan dar kanal hastalığında doğru teşhis ve tedavinin yapılmasınınbüyük önem taşıdığını belirtti. Dar kanal hastalığının hafife alınmaması gerektiğini söyleyenOpr. Dr. Rauf Nasirov, tedavisi ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

DAHA çok orta yaş üstü grupta ve dikkatsiz davranışları olan kişilerde yoğun olmakla birlikte doğuştan kanal darlığı olan insanların da bulunduğunu belirten Ekol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Rauf Nasirov, dar kanal hastalığını artıran etkenler arasında yaşın ilerlemesi, kilo fazlalığı, dikkatsiz hareketler, uzun süre ağır işlerde çalışmak, gençlikte ve çocuklukta süt ürünleri tüketmemek ve sigara içmenin yer aldığını bildirdi.

HASTALIĞIN BULGULARI

Opr. Dr. Rauf Nasirov, hastalığın bulguları arasında bel, boyun, sırt ağrıları, kalçalar, bacaklar veya kollara yayılan ağrı, kollarda, bacaklarda uyuşmalar veya güç kayıpları, yürüme mesafesinin azalması, yürümede dengesizlik, uzun süre ayakta duramama veya oturamama, sabah katılığı, idrar veya gaita kaçırma, seksüel yetersizliklerin geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

TEDAVİ SEÇENEĞİ GENİŞ

Hastalığın tedavisinde yaşama ait doktor önerilerine ve korunmaya dikkatin, tedavinin ana kısmını oluşturduğunu belirten Nasirov, “İlaç kullanımı, istirahat ve uygun egzersiz çoğunlukla yeterli. Şikayetlerin uzun sürmesi ve geçmemesi halinde ilerlememiş olgularda radyofrekans yöntemiyle faset blokajı yapılabilir. Ayrıca belden ve kuyruk sokumundan yapılan enjeksiyon (epidural steroid enjeksiyonları, sakral blokajlar), işlemleri düzgün seçilmiş, operasyon yapılması riskli hastalarda oldukça etkili yöntemler” dedi.

Opr. Dr. Rauf Nasirov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Düzgün seçilmiş hasta gruplarında tam kapalı endoskopik yöntemle normal kemik dokusuna zarar vermeden kireçlenmeye neden olan dokular temizlenir, sinirler ve omurilik zarı üzerinde olan baskı giderilir. Bu yöntem, müdahale edilecek omurgalar arasında fazla hareketlilik olmayan (özel hareketli filmlerde görülür), fazla kilosu ve kemik erimesi olmayan hasta gruplarında uygulanmalıdır.”

CERRAHİ YÖNTEM

OPR. Dr. Rauf Nasirov, klinik şikayet ve bulguları uzun süredir devam eden, yaşam performansı ileri derecede kısıtlanmış, yürüme mesafesi oldukça azalmış kişilerde cerrahi operasyona karar verilebildiğini söyledi. Cerrahi tedavide sinirler ve omurilik üzerindeki baskının kaldırıldığını dile getiren Nasirov, “İlave olarak bel fıtığı, boyun fıtığı gibi hastalıklar varsa, onlar da aynı seansta giderilir. Cerrahi girişimlerdeki başarı ve hasta memnuniyeti oranı yüzde 90’ın üzerinde” diye konuştu

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!