Koronavirüsten korunmamızın en önemli adımlarından biri olan maskelerin de sahtesi olduğunu duymuş muydunuz? Sahte maskeleri ayırt etmenin dünya genelinde bazı yolları var. Ülkemizde ise özellikle bir kural öne çıkıyor. İşte sahte maskeleri orijinallerinden ayırt etmenin ipuçları...
#KoronavirüsMaske takmak virüsten korunmanın en etkili ve basit yollarından biri, tabii doğru takıldığı sürece… 2 yıldır koronavirüs salgını nedeniyle hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen maskeler ve koruyuculukları hakkında sayısız deney yapıldı. Bu konudaki son çalışma ise hayli ilginç… Araştırmacılar tarafından etkinliği denenen 7 farklı yöntemden en etkilisi maske üzerine külotlu çorap geçirmek oldu!
#KoronavirüsKoronavirüsün son ortaya çıkan varyantı Omicron, hızla yayılarak neredeyse tüm dünyada baskın varyant haline geldi. Hemen hemen tüm ülkelerde vaka sayıları rekor kırarken pek çok uzman artık maske ve mesafe kuralları için bilgilerin yenilenmesi gerektiğini savunuyor. Özellikle 2 metre sosyal mesafe kuralı gibi daha önce uygulanan bazı kuralların artık geçerliliğini yitirdiği söyleniyor. Maskeler için de önemli uyarılar mevcut. Peki yeni varyanta karşı yeni kurallar neler olmalı? Hangi maskeyi nasıl takmalıyız? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınında son 24 saatte 33 bin 520 kişinin testi pozitif çıktı, 129 kişi yaşamını yitirdi. Doç. Dr. Gamze Varol ise, okullarda öğrencilerin figürlü maskeleri değiş tokuş yaptıkları yönünde duyumlar aldıklarını belirterek, "Çocuklara uygun, standart cerrahi maske, bu riski ortadan kaldıracak dolayısıyla görece bulaş riskini de azaltacaktır. Tek tip maske olması daha iyi, daha güvenilir. Böylece kısmen virüsün geçişi engellenebilir. Okul ve sınıf ortamında virüsün geçişini kolaylaştıracak zaten çok faktör var. Bunlara ek bir de maskeler; maske değişimi olunca risk artıyor" dedi.
#KoronavirüsGeçtiğimiz yıl eğitimlerine uzaktan devam eden çocuklar bu sene okullarına geri döndü. Çocuklarını okula tekrar göndermeye başlayan ebeveynleri en çok endişelendiren şeylerden biri de çocukların yakalanabileceği salgın hastalıklar. Koronavirüsle mücadele devam ederken uzmanlar velileri diğer enfeksiyonlar konusunda da uyarıyor.
#Çocuk SağlığıAşılamaların artmasıyla beraber birçok insan artık maske takmak istemiyor. Ancak sağlık yetkilileri çift doz aşılı olanların dahi kapalı ve kalabalık alanlarda maske takmalarını tavsiye ediyor. Maske takmayanların sayısı arttıkça, bu konuda hala tedbirli olanların ise kafasında şu soru dolaşıyor: Kapalı bir alanda maske takan tek kişi ben isem, virüsten korunuyor muyum?
#KoronavirüsLateks alerjisi, son yıllarda giderek artan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Hatta günümüzde uluslararası bir sağlık sorunu olarak görülüyor. Lateks alerjisi, direkt yüzey teması ya da solunum yolu ile olabiliyor. Lateks alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Lateks AlerjisiSalgının ilk gününden bu yana maskenin koronavirüsün bulaşma riskini azalttığını biliyoruz. Ancak ne yazık ki son dönemde sahte, işe yaramayan hatta takana zarar veren maskelerle ilgili haberlere rastlıyoruz. Bir yandan da neredeyse her gün yeni teknolojilerle üretilen maskeleri duyuyoruz. O zaman maske alırken nelere dikkat etmek gerektiğine bir kez daha bakalım.
#GazetehaberleriSağlık Bilimleri Üniversitesi, Dermatoloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Selda Pelin Kartal, koronavirüs önlemleri kapsamında kullanılan maskelerin yapımında kullanılan bazı maddelerin alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini söyledi. Kartal, "O yüzden vatandaşlarımız bakanlık onaylı maskeleri tercih etsinler" dedi.
#Doç. Dr. Selda Pelin KartalCovid-19 döneminde maske kullanımına bağlı deride oluşan değişiklikler hakkında uyarılarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Nalan Saraç, “Özellikle N95, FFP2 gibi yüze iyice oturması için tasarlanan maske kullananlarda bası yerlerinde kızarıklıklar ve açık yaralar oluşabilir. Bu deri hastalıkları maskenin metaline ya da içerdiği maddeye bağlı, kumaş maskelerde ise maskeyi yıkarken kullanılan deterjan ya da boyalara bağlı olarak gelişebilir” dedi.
#MaskeCambridge Sözlüğü her yıl olduğu gibi, yılın kelimesini açıkladı: Karantina! 2020’ye damgasını vuran koronavirüs salgını tüm dünya dillerinde sıklıkla kullanılan kelimelerin değişimine de sebep oldu. Bu kelimelerin bazıları ‘aşı, maske, hijyen’ gibi bildiğimiz fakat sık kullanmadığımız sözcüklerken bazıları bugüne kadar adını dahi duymadığımız yeni terimler olarak dillere pelesenk oldu: Entübe, filyasyon, stokin fırtınası… İşte COVID-19 sebebiyle bu yıl dilimizden düşmeyen kelimelerin A’dan Z’ye listesi…
#GazetehaberleriYaklaşık 4 ay süren koronavirüs tedavisinin ardından taburcu olup görevine başlayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yayımladığı mektubunda CHP'yi değil bazı CHP'lileri hedef aldığını söyledi. "Ben ölüm döşeğindeyken, ölüm haberleri yazanlar, bazen bu koltuk sevdasına düşenler, sayısı çok azdır onların. Yapılanlar ahlaki yönden veya nezaket kurallarına çok aykırıydı" diyen Böcek, istifa edip başka partiye geçmeyi düşünmediğini kaydetti. 24 saat sağlık ekibinin takibinde olan ve oksijen takviyesinden de ayrılan Böcek, günde 3 saat fizik tedaviye giriyor.
#Son DakikaFatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde üretilen cerrahi maskeler, okul yönetimi koordinasyonunda, hafta sonu da dahil olmak üzere öğretmen, öğrenciler ve personelin gönüllü çalışmaları ile ortaya konuyor. Okul Müdiresi Ayşe Korkmaz, “Yenilenmiş donanımlarımız ve atölyelerimizle; bundan sonra da ülkemiz adına olabilecek her türlü üretim seferberliğinde kendimizi hazır hissediyoruz” diyor.
#BursaEge Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, valfli (Kapaklı) maskelerin filtresiz olanlarının nefes alıp verirken virüsü dışarı yayabileceğini belirtti. Prof. Dr. Sipahi, Kapağın altında filtre olmadığında, maske koruma görevini göremiyor. Çalışmada da gösterildiği gibi virüslü hava dışarı çıkıyor" dedi.
#MaskeEge Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, valfli (Kapaklı) maskelerin filtresiz olanlarının nefes alıp verirken virüsü dışarı yayabileceğini belirtti. Prof. Dr. Sipahi, “Kapağın altında filtre olmadığında, maske koruma görevini göremiyor. Çalışmada da gösterildiği gibi virüslü hava dışarı çıkıyor" dedi.
#İzmirAmerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nce (CDC) yayımlanan yeni kılavuzda bazı kumaş maskelerin de tek kullanımlık cerrahi maskeler kadar etkili olduğu bildirildi. Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Vançelik, "Maskenin içeriğinden, bez, kumaş veya cerrahi maske olmasından ziyade doğru ve etkin bir şekilde yani burnu, ağzı tam kapatacak şekilde kullanmamız önemli" dedi.
#ErzurumDÜNYAYI etkisi altına alan koronavirüsten korunmak için kullanılan maskelerin rastgele çevreye atılması, kirlilik yaratıyor. Uzmanlar, plastik atıklardan sonra doğayı en fazla tehdit eden kirletici olduğuna dikkati çektikleri maskelerin, canlı yaşamına zarar vereceğini belirterek, çift poşete konulup, tıbbi atık kutularına atılması yönünde herkesi uyarıyor.
#Doç. Dr. Coşkun ErüzCerrahi maskeler suya dayanıklıdır. Önümüzdeki süreçte mevsimin değişmesi yağmurlu ya da karlı havalarda maskenin filtreleme özelliği üzerinde olumsuz etki bırakmayacaktır. Ayrıca maske sadece hastalıktan korumaz aynı zamanda hastalığın şiddetinden de korur. <br><br>Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü Doç. Dr. Hasan Demirhan, yağmurlu havada maske kullanımıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#MaskeHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüsün toz bulutu ile ülkeden ülkeye taşınmasının mümkün olmadığını söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "Normalde havada 1,5 metre mesafe giderken, havalandırma veya rüzgar varsa bunun 9-10 metre gidebildiği gösterilmiş; ama onun dışında kilometrelerce gitmesi söz konusu değil" dedi.
#AnkaraÇANAKKALE'de koronavirüs (Covid-19) vaka sayısı bir ay öncesine göre yüzde 50 artış gösterirken, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener'den çift maske kullanımı önerisi geldi. Şener, "Cerrahi maskenin geçirgenliği ıslanma durumunda arttığı için iki tane cerrahi maske takmalıyız. Çift kat cerrahi maske virüsün geçirgenliğini yüzde 90 oranında önlüyor. Bunun artı bir avantajı da var, toplu taşımalarda ve sosyal mesafenizi koruyamadığınız durumlarda çift kat maske sizi daha çok koruyacaktır" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerKontrolsüz üretilen maske ve dezenfektan, kullananı sadece virüse karşı savunmasız bırakmıyor, tahriş veya zehirlenmeye de sebep olabiliyor. Uzmanlar “Üç katlı her maske cilde uyumlu değildir, üretici test yaptırmalı. Tek çare kaynağını bildiğiniz yerden almak” diyor. ÜTS (Ürün Takip Sistemi) mobil uygulamasını kullanıp maske ve dezenfektanınızı sorgulayabilirsiniz.
#Gazetehaberleri