Vücuttaki tümörlerin yaklaşık yüzde 2-3’ü baş-boyun bölgesinde görülüyor. Bu bölgedeki tümörlerin yüzde 3’ü tükürük bezlerinden kaynaklanıyor ve erken evrede fark edilebildikleri için cerrahi olarak tedavi edilebiliyor. Kitleler genellikle kulak önü veya çene altında şişlikler olarak kendini gösteriyor. Daha ileri evrelerde çene hareketlerinde kısıtlılık, yüz felci, yüzde uyuşma, yutma zorluğu gibi durumlara yol açabiliyor. Bu nedenle erken dönemde tedavi büyük önem taşıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Levent Renda, tükürük bezi kanserleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Kulak ŞişmesiUyurken ağızdan salya akması her yaştaki kişilerde görülen bir durumdur. Gece boyunca yüzdeki kasların gevşemesi ve yutma refleksinin kaybolması sonrasında tükürük ağızdan birikerek uyku esnasında akmaktadır. Özellikle en çok yan tarafa dönüp uyumak ağızdan salya akmasının nedenleri arasında yer almaktadır. Uyurken ağızdan salya akması neden olur ve nasıl engellenir? Yetişkinlerde ve çocuklarda tedavisi nasıldır? İşte uyku sırasında ağızdan salya akmasının nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.
#Uyurken Ağızdan Salya Akması Neden OlurLenfatik sistem insan vücudunda kan dolaşımına benzer bir şekilde maddelerin taşınması ve vücut savunmasının sağlanması için çalışır. Lenfatik dolaşımı sağlamakta olan lenf damarlarının üstünde kontrol mekanizması olarak lenf bezleri bulunur. Lenf bezleri vücuda ait olmayan maddeleri tanıyarak onları hapsetmek için şişebilir. Lenf bezinin şişme nedenleri ile birlikte tedavisi hakkında ayrıntıları derledik.
Günümüzde pek çok kişide görülebilen farklı hastalıklar bulunmaktadır. Bunlardan birisi de adenit hastalığıdır. Günümüzde çok sık karşılaşılan adenit günlük hayatı oldukça olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle mutlaka tedavisinin yapılması gerekir. Peki Adenit nedir, belirtileri nelerdir? Adenit hastalığı (Lenf Bezi büyümesi) tanısı ve tedavi yöntemlerini sizler için detaylıca derledik.
#Adenit