Önce ‘Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ romanının yazarı Roald Dahl’ın kitapları, sonra James Bond’un yaratıcısı Ian Fleming’inki ve bu hafta da ünlü polisiye yazarı Agatha Christie’nin romanlarının içindeki kilo, ırk, cinsiyete ilişkin ve ‘hakaretamiz’ bölümlerin tamamı ya değiştirildi ya da silindi. İlk bakışta bu yapılana ‘modernleşme’ gözü ile bakılabilir elbette ama tüm bu ifadeler kitaplardan çıkarılırsa o dönemi ve ruhunu, hatta dilini nasıl anlayacağız? Kitaplara yapılan her müdahale orijinalliği öldürdüğü gibi tarihe de müdahale anlamına gelmez mi? Bu değişimlere ‘sansür’ denilebilir mi?
#Charlie’Nin Çikolata Fabrikası71’inci Frankfurt Kitap Fuarı’ndaki Türkiye ulusal standında düzenlenen ‘edebiyat ve arkeoloji’ toplantısında, Göbeklitepe konuşuldu. İnsanlık tarihi ile ilgili bilinenlerin revize edilmesine neden olan Göbeklitepe’nin, sadece 12 bin yıl öncesine ait bir yerleşim yeri olmadığı, aynı zamanda bugünkü medeniyetin de başlangıç noktası olduğuna dikkat çekildi.
#GöbeklitepeDünyanın en büyük kitap fuarı Frankfurt Kitap Fuarı’nda bu yıl Türkiye Ulusal Standı’nda Türk edebiyatı ve edebiyatçılarının yanı sıra öne çıkan bir konu daha vardı: 15 Temmuz darbe girişimi... Darbe girişiminin etkileri hem Türkiye Ulusal Standı’nda hem de Türkiye ile ilgili düzenlenen panellerde hissedildi. Peki, okur cephesinden bakınca ülkenin içinden geçmekte olduğu olağanüstü süreç nasıl görünüyor? Okurların roman ve hikayelere mi ilgisi artıyor, yoksa süreci anlama kaygısıyla inceleme-araştırma kitaplarına mı? Deutsche Welle Türkçe, bu soruları Türk yayıncılara ve yayınevi yöneticilerine sordu.
#Frankfurt Kitap FuarıTürkiye Yayıncılar Birliği’nin 2016 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’nün sahipleri T24 yazarı ve P24 Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cemal, Kırşehir’de yakılan Gül Kitabevi’nin sahipleri Eşref Odabaşı ve Sait Akıllı ile Alfa Yayın Grubu oldu. Hasan Cemal, “İfade ve düşünce özgürlüğü ile demokrasi mücadelemiz devam edecek” dedi.
#Hasan Cemal- Türkiye'de 561 milyon kitabın basımının yapıldığı 2014 yılında kişi başına 7,3 kitap düşerken geçen yıl ise 620 milyon 751 bin kitap basılarak kişi başına düşen kitap sayısı 8'e çıktı - Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Zeynioğlu:- "Türkiye, dünyada kitap okuma oranları bakımından 11. sırada yer alıyor. Bu çok önemli. Sonuçta 80 milyon nüfuslu bir ülkeyiz. O nüfusta bu kadar çok kitap okunması ciddidir"- "İnternette dolaşan şeyleri ben şehir efsanesi olarak görüyorum. Japonların çok okuduğu, Türkiye'de 12 bin kişiye bir kitap düştüğü... Bunun mümkün olmadığı, 620 milyon kitabı 80 milyona böldüğünüzde ortaya çıkıyor"
Nobel Edebiyat ödüllü yazar Orhan Pamuk, perşembe akşamı düzenlenen törenle 19’uncu Aydın Doğan Ödülü’nü aldı. Pamuk, konuşmasında “Ödül almaktan, sevilmekten, ‘Aferin çok güzel yazmışsın’ denilmesinden daha güzel ne olabilir ki” dedi, Türk romanının geleceğinin çok parlak olduğunu söyledi.
#Aydın Doğan ÖdülüBu yıl 'roman' dalında düzenlenen 19. Aydın Doğan Ödülü, Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk'a verildi. Pamuk, 50 bin TL tutarındaki para ödülünü ve heykelciğini, Aydın Doğan Vakfı (ADV) Kurucusu ve Onursal Başkanı ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın elinden aldı.
#Orhan PamukTürkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana her yıl verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri'ni kazanan isimler belli oldu. Basın Özgürlüğü Ödülü bu yıl kişi dalında gazeteci Erol Önderoğlu'na ve Tuğrul Eryılmaz'a verildi. Kurum dalında BBC Türkçe ve Ankara Barosu ödüle layık görüldü.