Büyük ödül Orhan Pamuk'ta

Güncelleme Tarihi:

Büyük ödül Orhan Pamukta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2015 09:44

Nobel Edebiyat ödüllü yazar Orhan Pamuk, perşembe akşamı düzenlenen törenle 19’uncu Aydın Doğan Ödülü’nü aldı. Pamuk, konuşmasında “Ödül almaktan, sevilmekten, ‘Aferin çok güzel yazmışsın’ denilmesinden daha güzel ne olabilir ki” dedi, Türk romanının geleceğinin çok parlak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

AYDIN Doğan Vakfı’nın (ADV) düzenlediği ve bu yıl ‘Roman’ dalında verilmesine karar verilen 19’uncu Aydın Doğan Ödülü, Nobel Edebiyat ödüllü yazar Orhan Pamuk’un oldu. Pamuk, ödülünü perşembe günü İstanbul Harbiye’deki Hilton Oteli’nde düzenlenen törenle aldı. Törenin açılışında konuşma yapan ADV Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner öncelikle heyecanını dile getirdi: “Bu kadar büyük bir edebiyat ustası hakkında konuşacak kadar yetkin değilim. Söyleyeceklerimi bir okurun düşünceleri olarak dinlemenizi rica ediyorum. Küçükken oyuncu olmak isterdim. Sebebi farklı hayatları yaşayabilme arzumdu. Oyuncu olma sevdamdan uzak bir hayat sürmeye başlayınca bu boşluğu kitaplarla doldurdum. Pamuk’un eserleri de bu yoldaki başyapıtlarımın arasında oldu. Hikâyelerin içine öyle daldım ki, bambaşka hayatları içimde hissettim.”

‘HAYATIMI ZENGİNLEŞTİRDİ’

Bir okuru olarak hayatını zenginleştirdiği için Pamuk’a teşekkür eden Doğan Boyner sözlerine şöyle devam etti: “20 yıl önce kurulan Aydın Doğan Vakfı eğitim alanındaki çalışmalarının yanı sıra ülkemizin sanatının çeşitli alanlarında
başarılı olmuş yazar ve sanatçılarımızı ödüllendirerek bir vefa borcunu yerine getirmektedir. Kendi ülkesinde roman dalında ilk büyük ödülünü jürimizden alan Orhan Pamuk’u içtenlikle kutlarım.”


Büyük ödül Orhan Pamukta


‘BEN DE VAKIF YÖNETİYORUM’


Boyner’in konuşmasının ardından, bu yıl ödüle değer görülen Orhan Pamuk ile yapılan söyleşi filmi gösterildi. Daha sonra, Aydın Doğan Vakfı (ADV) Kurucusu ve Onursal Başkanı ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Orhan Pamuk’a 50 bin TL tutarındaki para ödülünü ve Aydın Doğan Ödülü’nü temsil eden heykelciği takdim etti. Ödülü aldıktan sonra konuşma yapan Orhan Pamuk teşekkür ederek şunları söyledi: “Kendim de bir müze, bir vakıf sahibi olduğum için, bir vakfı yönetmek için ne kadar titizlik gerektiğini biliyorum. Aydın Doğan Vakfı’nın sahibine ve yöneticilerine çok teşekkür ederim. Ödül almaktan, sevilmekten, ‘Aferin çok güzel yazmışsın’ denilmesinden güzel ne olabilir. Kendimizi en iyi romanlarla anlatıyoruz, insanlığımızı en çok bu yolda derinleştiriyor, araştırıyoruz. Bu yüzden de Türk romanının geleceğinin çok parlak olduğuna içtenlikle inanıyorum.”

Haberin Devamı

Doğu ile Batı’yı buluşturuyor

Haberin Devamı

DOĞAN Hızlan başkanlığında, Prof. Dr. İnci Enginün, Prof. Dr. Nüket Esen, Semih Gümüş, Prof. Dr. Handan İnci, Prof. Dr. Turan Karataş, Prof. Dr. Jale Parla, Ömer Türkeş ve Metin Celal Zeynioğlu’dan oluşan seçici kurul 6 Şubat’ta yaptığı toplantıda ödülün yazar Pamuk’a verilmesi kararını şu ifadelerle duyurdu: “Eserleri ile Türk edebiyatına romanın farklı türlerini getirdiği ve bu farklı türlerle kendisini izleyen genç romancılara yeni uygulama ufukları açtığı; burası ve ötesi, dünyevi ve uhrevi, Doğu ve Batı kutuplarını ustalıkla bir araya getirdiği; Türk romanını dünyada temsil eden ustalarımız arasında yer aldığından 2015 Aydın Doğan Ödülü’nün ‘Roman’ dalında Orhan Pamuk’ a verilmesine oybirliği ile karar vermiştir.”

Haberin Devamı

AYDIN Doğan Ödülü, ülkemizde kültür, sanat, edebiyat ve bilim eserlerini yaratıcılarının kişiliğinde, çeşitli dallar için verilen uğraşları, özveriyi, kaliteyi ve mükemmelliğinin yanı sıra emek verenlerin çalışma ve birikimleri ile ulusal ve uluslararası platformda övgü kazananları ödüllendirerek, Türk insanının kültürünü ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla veriliyor.

Sanat, medya iş dünyası bir arada

ÖDÜL törenine, Aydın Doğan Vakfı (ADV) Kurucusu ve Onursal Başkanı ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, eşi Sema Doğan, ADV ve Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, ADV Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, eşi Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ile oğulları Aydın Doğan Yalçındağ, Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı Yahya Üzdiyen, ADV Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın eşi Berna Yılmaz, Eski Bakanlardan Hüsamettin Özkan, İlhan Kesici, geçen yıl Aydın Doğan ödülünü kazanan fotoğraf sanatçısı Ozan Sağdıç, roman dalında ilk Aydın Doğan Ödülü’nü alan Adalet Ağaoğlu gibi birçok önemli isim katıldı.

Haberin Devamı

OKUR BİZDEN BİREYİN RENKLERİNİ İSTİYOR

HER zaman iki büyük derdimiz olmuştur. Birincisi modern ve şehirli olmak, ikincisi yoksulluktan kurtulmak. Bu ödülün bana verilmesinde etkili olduğunu düşündüğüm son romanım ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ bile bu konular hakkındadır hâlâ. Ama ben vatandaşlarımızın bireyliğini hep asıl hikâye olarak gördüm. 40 yıl önce roman zevki olan güçlü bir orta sınıfımız henüz yoktu. 1970’te her sene 40-50 yerli roman yayınlanırken bugün rakam 1000’lere ulaşmıştır. Yeni okurlar, biz romancılardan Tanpınar’ın, Oğuz Atay’ın ve diğer büyük romancılarımızın araştırdığı asıl konulara dönmemizi bekliyor. O da toplumsal dertler kadar, kimliğimiz, kişiliğimiz, kendi özel dünyamız, birey olmamızın renkleridir.

Haberin Devamı

İstanbul’u dünya edebiyatına soktu

ORHAN Pamuk’un hiçbir kitabında tek düzelik yoktur. Geçmiş bugüne bağlandı, cansız canlıya bağlandı. Kimi zaman nesiller boyu süren çözülememiş politik ayrışmaları bireye indirgeyerek bize bambaşka kapılar açtı. ‘Kar’da olduğu gibi, kimi zaman aşkın nasıl bir tutkuya veya takıntıya dönüşebileceğini gösterirken toplumsal dokumuza dair birçok inceliği tüm açıklığı ile dile getirdi. ‘Benim Adım Kırmızı’da bizi gülümsetip şaşırtırken, ‘İstanbul’da şehrimizi ölümsüzleştirdi. Dostoyevski’nin St. Petersburg’u gibi dünya edebiyatına soktu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!